Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, "Enerji Arenası Toplantısı"nda yaptığı konuşmada, " Türkiye'nin 2020'ye kadar 130 milyar dolarlık enerji yatırımı yapması gerekiyor. 2015'te kendi kendine yeten bir Türkiye oluşturmayı hedefliyoruz, buna petrol ve doğalgaz da dahil" dedi.
İstanbul Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda gerçekleştirilen "7. Enerji Arenası Toplantısı"nın bugünkü katılımcıları Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Matt Bryza ve İran Petrol Bakanı Müsteşarı Ali Kordan oldu. Ali Kordan'ın İran ile ilgili sunumun ardından toplantının açılış konuşmasını yapan Enerji Bakanı Hilmi Güler, Türkiye'nin 2020'ye kadar 130 milyar dolarlık enerji yatırımı yapması gerektiğine dikkat çekti. "TPAO ve Botaş'ın
Türkiye dışındaki çalışmaları bizi heyecanlandırıyor; 2015'te kendi kendine yeten bir Türkiye oluşturmayı hedefliyoruz, buna petrol ve doğalgaz da dahil" diyen Güler, Türkiye'nin 2020'ye kadar yapması gereken 130 milyar dolarlık enerji yatırımının 100 milyar dolarının elektriğe dönük olacağını ifade etti.
Güler'in ardından sözü alan ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Matt Bryza, Bakü-Tiflis- Ceyhan boru hattının bölge için önemli olduğunu vurguladı. Bryza, "Türkiye bölgede bizim için önemli. Bölgeye barış ve istikrarı getirebilmek için son 4 yıldır Irak'a gerçekleştirdiğimiz operasyonla birlikte Türkiye ile ilişkiler başka boyutlar kazandı. Biliyoruz ki Türk kamuoyunun yüzde 90'ı bize karşı. Fakat Türkiye ile enerji işbirliği yapmak istiyoruz. Enerji işbirliği bizim için önemli" şeklinde konuştu.
Türkiye- Yunanistan Doğalgaz Boru Hattı'nın açılışıyla pazar günü Yunanistan'a doğalgaz verileceğini, gazın buradan da İtalya'ya geçeceğini hatırlatan Bryza, "Bu Avrupa için önemli. Biz Gazprom'un tekel kurmasına karşıyız. Biz tekel kuranları sevmeyiz. Şu anda sırf bu tekelcilik yüzünden Microsoft'a da dava açmış durumdayız. Avrupa'da bir lider 'Eğer bu gaz gelmezse hükümetimiz düşer' diyor. Bunu düşünen lider tekelciliğe karşı da bir şey söylemeli" diye belirtti.
Konuşmasında İran Petrol Bakanı Müsteşarı Ali Kordan'ın yaptığı sunuma da değinen Bryza, "ABD'nin İran ile ilgili politikaları sabit. Burada bir tartışma çıkarmak istemiyorum ama şu anda bizim görüşlerimiz bunlar. Türkmenistan, Azerbaycan, Gürcistan üzerinden doğalgazın Avrupa'ya gitmesini istiyoruz. İlerde belki şartlar değişirse, başka farklı alternatifler bulabiliriz. Ama şu anda İran ile ilgili düşüncelerimiz belli" diye konuştu.
Bryza ayrıca, Türkmenistan doğalgazının önemine dikkat çekerek, "Türkiye ile Türkmenistan'ın ilişkileri belli. Türkiye, Türkmenistan ile ilişkilerimiz konusunda bize yardımcı olacaktır. Biz bu bölgeye mahkumuz" dedi.
Enerji Bakanı Hilmi Güler, toplantının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Artan petrol fiyatlarıyla ilgili bir soruyu Güler, "Petrol fiyatlarının böyle kontrolsüz bir şekilde artması bütçe kirliliğine neden oluyor. Bizim için şu anda bir sorun yok. Maliyetleri oluşturan unsurlar bellidir. Bunlara rağmen petrol fiyatlarının artması rahatsızlık verir. Petrol fiyatlarını maliyeti üretenler belirler. Fakat petrol fiyatları makul bir fiyatta olmalı, 20 dolardan birden 100 dolara ulaşması. Bunu
izah edecek bir maliyet unsuru yok. Bu petrolün bir sondaj maliyeti var, arama maliyeti var, biraz da politik belirsizlikleri buna eklersek bunlara uygun bir fiyat olmalı. Böyle kontrolsüz bir artış olmamalı" diye yanıtladı.
Artışın sosyal boyutunu da düşünmenin gerektiğini belirten Güler, "İnsaf sınırı diye bir ifade var. Bu sosyal sorumluluğu uygulamak gerekir" dedi.
Türkiye'den İtalya'ya gidecek doğalgaz ile ilgili bir soruya ise Güler, "Gaz, İtalya'dan Adriyatik Denizi'ne geçecek. Onun anlaşmalarını imzaladık. Balkan ülkelerinden de bu projeye girmek isteyenler var. Bu aynı zamanda bir barış projesi. Başbakanın liderliğinde bu projeyi gerçekleştireceğiz. Pazar günü açılışı yapacağız" şeklinde yanıt verdi.
Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattında bir milyon 600 bin metre küp ham petrol geçişi yapılması çalışmalarına değinen Güler, "Günde 1 milyon metreküp borulardan geçiyordu. Şimdi 1 milyon 600 bin metreküp petrol geçecek. Bu yönde çalışmalarımız devam ediyor. Bu geçiş çok daha sonra olacaktı. Ama kısa zamanda gerçekleşecek, adım adım buna yaklaşıyoruz" diye kaydetti.
Bu arada, İran Petrol Bakanı Müsteşarı Ali Kordan ise, Bryza'nın yaptığı konuşmaya değindi. Çok daha fazla ülkenin doğalgaz geçişinde İran'ı tercih ettiğini belirten Kordan, "Ekonomik ölçekleri değerlendirdiğimizde hangisinin daha karlı olduğuna kamuoyu karar verir. Dünyada ikinci büyük gaz üreten ve ithal eden ülkeyi kimse göz ardı edemez" dedi.
Petrol fiyatlarının artmasıyla ilgili bir soruya ise Kordan, "Ekonomik açıdan bunu değerlendirmek gerekir. Acaba petrol fiyatı mı yükseliyor, yoksa dolar kendiliğinden değer kaybederek petrol fiyatı yükseliyor gibi mi gösteriliyor? Bizim inancımız dolar değerini kaybediyor" şeklinde cevap verdi. "ABD'yi mi kastediyorsunuz" sorusu üzerine Kordan, "Biz genel bir değerlendirme yapıyoruz" diye konuştu.
Gazetecilerin sorularını yanıtlayan ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Matt Bryza ise, "Gazprom yatırımların 1/3'ünü boru hattına, 3'te 2'sini de Avrupa'daki varlıklara yapıyor. Bu da bizim onayladığımız bir şey değil. Çünkü rekabetçiliği ortadan kaldırıyor" diye kaydetti.
(EY-SŞ-ÖZ-E)
Son Dakika › Ekonomi › 'Enerji Arenası Toplantısı' Devam Ediyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?