Emlak vergisi uygulamasında her 4 yılda bir arsaların değerleri yeniden değerleniyor. Değişen oranlar, ev sahibini de kiracıyı da oldukça zorlayacak.
Emlak Vergisi, İstanbul başta olmak üzere birçok il ve ilçede, yüzde 100-200, bazılarında ise yüzde 500-1.000 oranında artırıldı. Buna göre, bir evin emlak vergisi değeri, arsa payı değeri ile bina değerinin toplamından oluşuyor. Arsa değerindeki yüksek artış; ev, büro, dükkân, mağaza ve diğer işyerlerinin emlak vergisi değerinde, ciddi bir artışa neden olacak. Ayrıca bir kişinin evi veya işyeri kirada ise, emlak vergisi değerinin yüzde 5’i kadar asgari kira geliri beyan etme zorunluluğu olacak.
ŞÜKRÜ KIZILOT: KİRAYA VERSELER ÇIRA GİBİ YANACAKLAR
CNN TÜRK'ün canlı yayınında Başak Şengül'ün sorularını yanıtlayan Hürriyet yazarı Profesör Dr. Şükrü Kızılot, evi, dükkanı, mağazası, arsası olanları uyardı. Kızılot, "Satsalar satamayacaklar, atsalar atamayacaklar, kiraya verseler çıra gibi yanacaklar..." dedi.
VERGİ ORANLARI NASIL TAKDİR EDİLİYOR?
Kızılot, vergi oranlarının değiştirilmesinde, 4 yıldaki geriye dönük enflasyon oranının ve o bölgedeki gelişmelerin göz önüne alınması gerektiğini belirtirken, vergi oranlarının değiştirilmesinin sadece arsa sahiplerini değil, kiracıları, dükkan ve mağaza sahiplerini de ilgilendirdiğini söyleyerek uyarıda bulundu:
"EVİ OLUP, ARSASI OLMAYANLAR OH ÇEKMESİN"
"Özellikle bazı belediyeler kendilerine yüksek gelir sağlamak amacıyla enflasyonla, artışla bağdaşmayacak astronomik artışlar yapıyorlar; yüzde 1000 olan arsa değerleri var... Bunu duyan ev sahipleri oh çekmesin, 'arsamız yok evimiz var' diye... Olay arsa sahiplerini değil; evi, dükkanı, mağazası olan herkesi ilgilendiriyor."
"EVİN DEĞERİ, BAZEN GERÇEK SATIŞ BEDELİNİN ÜZERİNE ÇIKABİLİYOR"
Kızılot, arsa değerinin artışının evin değeri ile doğru orantılı olduğunu bir örnekle açıkladı; "Bir terziye gidip elbiseyi, diktirdiğinizde maliyet kumaş ve terzi maliyetidir. Bir evin maliyeti de arsa payı ve bina değeridir. Arsa değeri ne kadar artarsa o evin değerini etkiler, bazen öyle oluyor ki evin değeri gerçek satış bedelinin üzerine çıkıyor.
2014'TEKİ İLK ÖDEME 31 MAYIS
Emlak vergisinin 2014'teki ilk taksitinin son ödeme tarihi 31 Mayıs 2014. Emlak vergisinin 2. taksitinin son ödeme tarihi ise, 30 Kasım 2014. Emlak vergisi ödemeleri doğrudan belediye veznesi veya belediyelerin internet siteleri üzerinden yapılabiliyor.
Son Dakika › Ekonomi › Emlak Vergisi, Ev Sahibini de Kiracıyı da Yakacak - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Yorumlar (2)