İktisadi Araştırmalar Vakfı (İAV) Başkanı Ahmet İncekara, enerjinin Türkiye'nin büyümesi için vazgeçilmez sektörlerden biri olduğunu belirterek, "Önümüzdeki 10 yılda Türkiye'nin enerji sektöründe 100 milyar dolar üzerinde yatırıma ihtiyacı var" dedi.
İAV'nin Borsa İstanbul ve Takasbank'ın sponsorluğunda düzenlediği "Elektrik Piyasası Özelinde Enerji Piyasaları ve Risk Yönetimi" başlıklı sempozyumda konuşan İncekara, "Türkiye ekonomisi, sahip olduğu hızlı büyüme sürecinde enerjiye en çok ihtiyaç duyan gelişmekte olan ülkelerin başında geliyor" diye konuştu.
İncekara, Türkiye'de uzun yıllardır ekonomik olarak bir büyüme, gelişme ve istikrar yaşandığını belirterek, çok çeşitli sektörlerin tekel durumundayken şu anda piyasaların serbest bir yapıya sahip olduğunu ifade etti.
Elektrik, enerji ve petrol sektörlerinin artık insanların serbestçe faaliyet yapabilecekleri sektörler haline geldiğini bildiren İncekara, "Kamu artık bu piyasalardan çıkmaya ve bu piyasaları asli sahiplerine bırakmaya başladı" ifadelerini kullandı.
İncekara, Türkiye'nin büyüme sürecinde enerjiye ihtiyacı olduğunu vurgulayarak, enerji piyasalarını düzenlemek, yabancı yatırımcıları bu alana çekmek ve düzenli sağlıklı bir enerji piyasası meydana getirebilmek için ileriki aylarda elekrtik piyasası işletici anonim şirketinin kurulacağını bildirdi.
Bu anonim şirketinin kurulmasıyla Türkiye'nin üretim, iletim ve tüketim alanında sağlıklı bir enerji piyasası yapılanmasına sahip olacağını dile getiren İncekara, enerji piyasasında oluşabilecek risklerin en iyi şekilde yönetilebilmesi için bilimsel alt yapıların hazırlanmasının önemli olduğunu, İAV olarak kendilerinin de bu alt yapı çalışmalarına katkıda bulunduklarını sözlerine ekledi.
Nasdaq OMX Commodities Büyüme Direktörü Sean Williams da Türkiye'nin enerji borsası kurma sürecinde başarıya ulaşması için nelerin gerekli olduğuna dair iyi bir anlayışa sahip olduğunu belirtti.
Doğru pazar yapısını kurmanın önemli olduğunu, iyi işleyen bir borsada alıcı ve satıcı sayısı ne kadar fazlaysa o borsanın o kadar başarılı olacağını vurgulayan Williams, Türkiye'nin bu anlamda çok sayıda alıcı ve satıcıya sahip olduğunu ancak pazar gücünün düşük olduğunu ifade etti.
Türkiye'de işlem ücretlerinin ve alım satım maliyetlerinin düşük olduğunu aktaran Williams, Türkiye'nin enerji piyasası konusunda büyük bir odaklanmaya sahip olduğunu ve bu anlamda doğru adımlar atacağına inandığını bildirdi.
Williams, Türkiye'nin enerji konusunda Rusya'ya olan bağımlılığı konusunda şunları kaydetti: "Türkiye'nin enerji konusunda Rusya'ya bağımlı olması enerji pazarında başarısız olacağı anlamına gelmez. Almanya'daki gazın büyük bir kısmı benzer düzenlemer çerçevesinde Rusya'dan geliyor ve bu durum Almanya'daki gaz pazarının gelişmesini engellemiyor"
Williams, Türkiye'nin gelişmekte olan enerji kaynaklarının yakınında olduğunu ve bu durumunda Türkiye için avantaj olacağını sözlerine ekledi.
"Kömür santralleri ömürlerini doldurdu"
Sempozyum kapsamında gerçekleştirilen "Türkiye'de Enerji Piyasaları, Mevcut ve Gelecekte Planlanan Yasal Düzenlemeler, Enerji Piyasasına Etkileri" başlıklı panelde konuşan Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Elektrik Piyasası Daire Başkanı Ahmet Ocak, kömür santrallerinin ömürlerini doldurduğunu belirterek, bunların yenilenmesi için gerekli yatırımların yapılması gerektiğini söyledi.
Türkiye'nin enerji gereksinimini karşılayabilmesi için alternatif kaynaklar bulması gerektiğini, Türkiye için olmazsa olmaz şartlardan birinin arz güvenliği olduğunu aktaran Ocak, bunun sağlanması için de hangi kaynak bulunursa bulunsun oradan enerji üretilmesi gerektiğini dile getirdi.
Ocak, nükleer santral devreye girmezse enerji probleminin her zaman devrede olacağını vurguladı. - İstanbul
Son Dakika › Ekonomi › 'Elektrik Piyasası Özelinde Enerji Piyasaları ve Risk Yönetimi' Sempozyumu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?