Ekonomik Değeri Hızla Artan Yulafta Lider İl; Çanakkale - Son Dakika
Ekonomi

Ekonomik Değeri Hızla Artan Yulafta Lider İl; Çanakkale

Ekonomik Değeri Hızla Artan Yulafta Lider İl; Çanakkale

Çanakkale Ziraat Odası Başkanı Ulus: "Kavuzsuz yulaf, besleme değeri bakımından buğdaya eş değerdir.

10.01.2014 11:15

MEHMET BAYER - Türkiye'de yulaf rekoltesinde geçen yılın lideri Çanakkale'de, son senelerde ekonomik değeri giderek artan bu tahıl ürününden yüksek verim elde ediliyor.

Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İlhan Ulus, AA muhabirine yaptığı açıklamada, daha çok hayvan yemi olarak kullanılan yulafın, tanelerinin diğer tahıl karışımları ve sütle kahvaltılık olarak kullanılmasının, özellikle son yıllarda ekmeğe katılmasının, ürünün değerini yükselttiğini söyledi.

Türkiye'de yulaf üretiminin geçen yıl, bir önceki seneye göre yüzde 11,9 artışla 210 bin tondan 235 bin tona yükseldiğini dile getiren Ulus, bu üretimde 27 bin 967 ton (yüzde 13,32) ile Çanakkale'nin ilk sırada olduğunu anlattı.

Yulaf üretiminin 52 ilde yapıldığı bilgisini veren Ulus, şöyle devam etti:

"Çanakkale'de il genelinde 87 bin 977 dekar alanda yulaf ekimi yapılıyor. Verim bazında 9 bin 338 tonla Çan birinci, 3 bin 744 tonla Biga ikinci, 2 bin 290 tonla Yenice ilçemiz üçüncü sırada yer almıştır. Özellikle sığır beslenmesinde ve koyunların yem rasyonlarında öncelikli olarak kullanılan yulafın tanelerindeki avenin maddesi, genç organizmaların gelişmesi, kasların güçlenmesi, süt ineklerinin veriminin artmasında etkendir. Kavuzsuz yulaf, besleme değeri bakımından buğdaya eş değerdir. Tahıl daneleri arasında ham yağ oranı en yüksek olanlardan biridir."

"Kaba yem ihtiyacını karşılamada önemli bir alternatif"

Ulus, yulafın özellikle Çanakkale'de üretilmesinde, hayvancılığa dayalı nedeni olması kadar iklim şartlarının da ekonomik yetiştiriciliğe imkan sunmasının önemli olduğunu belirtti.

Yulafın, serin iklim tahılları arasında iklim istekleri en fazla olan tür olduğunu vurgulayan Ulus, şunları kaydetti:

"Çiçeklenmeden başaklanmaya kadar sıcaklığı 15 dereceyi geçmeyen, serin hava ve yüksek nem ister. 1 gram kuru madde üretimi için tükettiği su miktarı 600 gram dolayındadır. Kentimiz, yağış rejimiyle yulafın isteklerine cevap verebilen bir bölgedir. Özellikle kırsal kesimlerde, hayvancılığın yoğun olarak yapıldığı ancak sulama imkanlarının olmadığı yerlerde, hayvan beslenmesinde en ekonomik yetiştiriciliği yapılan ürün yulaftır. Çünkü yulafı hayvanlar iştahla yer ve mısırın yüzde 85'ine eş değer bir yem maddesidir. Ham protein değeri yüzde 10 dolayında, samanının yumuşak, organik-mineral madde ve yaprağının bol, yabancı otlarla mücadelesinin yok denecek kadar az olması bu ürünü avantajlı hale getirmektedir."

İlhan Ulus, artan besleme maliyetleri nedeniyle üreticilerin kaliteli kaba yem ihtiyacını karşılamada önemli bir alternatif olmasının, yulaf ekiminin artmasında ciddi etkenlerden biri olduğunu sözlerine ekledi. - Çanakkale

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Ekonomik Değeri Hızla Artan Yulafta Lider İl; Çanakkale - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement