Otomotiv sektörünün temsilcileri, "yerli otomobil" konusunu görüştü. Hyundai Assan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar, yerli otomobilin 1-2 yıl içinde üretileceğini söylerken, Karsan Murahhas Azası Jan Nahum ise sadece bir değil, 2-3 yerli marka üretilebileceğini ifade etti.
Türkiye'de ilk kez Uludağ'da gerçekleştirilen Ekonomi Zirvesi'nin 3. oturumunda otomotiv sektörünün geleceği ele alındı. Moderatörlüğünü Murat Sabuncu'nun yaptığı 'Otomobilin Yarını' konulu oturumda sektörün 2023 hedefleri tartışıldı. Oturumda, Hyundai Assan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar, Karsan Murahhas Azası Jan Nahum, Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar, Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği Başkanı Orhan Sabuncu konuşma yaptı.
Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar, her şeyin yerli yapılması yönündeki beklentilere karşı çıktığını belirterek, otomobilde yaklaşık 5 bine yakın parça bulunduğunu söyledi. Aybar, bunun çok farklı ülkelerden tedarik edildiğini hatırlatarak, "Peki ne olmalı da yerli olmalı? Kritik parçalarını Türkiye'de üretelim. Başka bir konsensüs oluşturmamız lazım. Ürettiğiniz ürün kadar, sizin karar verdiğiniz dizaynın, üretimden adedine, üretimin içindeki komponet tedarikindeki detaylara, üretimin yerine,
kapasitesine ve satacağınız ürünün pazarına ve onun pazarlama detaylarına tamamen siz yerli bir kuruluş olarak karar veriyorsanız bence bu tanımda uzlaşmanız lazım" dedi.
ELEKTRİKLİ OTOMOBİLLER GELİYOR
Aybar, "Elektrikli otomobiller yollarda görülebilecek. Nasıl bir ivme ile başlayacağız, özellikle şarj konusu nasıl olacak" sorusuna, "Geleceğin otomobillerini konuşuyoruz malum. Çok yakın gelecekte artık farklı bir enerji kullanacağız, elektrikli otomobili görmeye başlayacağız yollarda. Bu otomobil artık fosil yakıt kullanan bir otomobil değil. Bu elektrik motoru ile ayrıca onun besleyen bir pil var, pil enerjiyi elektrik motoruna veriyor ve motor da tekerleklere elektriği aktararak sürüş sağlanıyor.
Fosil yakıtı motorların dışında farklı enerji kullanan motorlarla teçhiz edilmiş otomobillerin önümüzdeki yıllarda çok daha yoğun pazara çıkacağını fuarlarda görmekteyiz. Her markada ciddi bir yatırım var" cevabını verdi.
Avrupa Birliği ülkelerindeki daralmanın otomotive etkisi konusunda ise Aybar, "Ben özellikle 2015 yılından itibaren Türkiye'de de çok daha fazla talebin ortaya çıkacağını düşünüyorum. Ama şuna fabrikamız yıllık 40 bin üretim yapabilecek şekilde donatılmış durumda. AB'de daralma var. Dolayısıyla özellikle bizim ürünlerimizi ithal eden pazarlar biraz daha fazla daralma gösteriyor. Bu bizim için bir sıkıntı ama Türkiye'de kararların çok dinamik ve çok çabuk verildiğini de unutmayalım. Batıdan doğuya kayan
talep dengesinin getirdiği fırsatları da germeye başladık. Kuzey Afrika ve Rusya'da ciddi bir yükselme var, Türkiye'den ihracat oraya yapılıyor. Diğer ülkelerde de yeni açılımlarımız var. Ben bir sıkıntı yaşamayacağımızı öngörüyorum. Otomotiv üreten firmaların olumlu planlarının devam ettiğini biliyorum" şeklinde konuştu.
"1-2 YILA TÜRK MARKALI OTOMOBİL ÜRETİLİR"
Hyundai Assan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar ise, yerli otomobil istenirken kast edilen şeyin yerli markalı bir otomobil olduğunu belirterek, "Önümüzdeki bir iki yıl içinde bu süreç tamamlanabilir. Türkiye'ye yönelik başka yerde olmayan bir ürünün geliştirilmesi lazım. Bir takım sıkıntılar var. Türkiye'deki tüketim alışkanlıkları sedan tarzı otomobiller doğrultusunda. Bizler de çalışmalarımızı az hata yapacak şekilde yapmaya çalışıyoruz" dedi.
"TEŞVİK GEÇ KALDI"
Teşvikle ilgili bir paketten bahsedildiğini hatırlatan Kibar, sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Orada ne tip katkılarda bulunacağını görmemiz lazım. Tabii ki bizler de bu yarışın içinde olabilecek şekilde neler geliştirebileceğimizin planını yapıyoruz. 6 aydır "geldi gelecek" deniyor, zamanı kaybediyoruz gibi geliyor bana. Bizler de bu yarışın içinde oluruz, ama burada verilecek destekler heba edilmeyecek şekilde yönlendirilmesi gerektiğini belirtmek isterim."
"MUTLAKA KENDİ MARKALARIMIZ OLMALI"
Karsan Murahhas Azası Jan Nahum de, Türkiye'nin dünyanın ilk 10 büyük ekonomisinden biri olması için hangi sektör olursa olsun marka üretmek gerektiğine dikkat çekerek, "Biz 2023 Türkiye'sini görmek istiyorsak olmazsa olmaz kendi markalarımız olması gerekiyor" açıklamalarında bulundu.
"Başkalarının markalarını yöneterek olmaz bu. Türkiye'nin önümüz deki yıllarda bu süreci mutlaka yaşaması lazım. Yaşayacaktır da" diyen Nahum, "Türkiye önümüzdeki 2-3 yıl içinde kendi markalarına sahip olacaktır otomotivde. Bir tane değil, önümüzdeki 3-4 yılda Türkiye'nin otomotiv sahasında en az 2-3 markası çıkacaktır. Bunlar bizler tarafından tasarlanmış ya da yabancıların ortak olan platformlar üstüne inşa edilmiş onların markasını ve izim markamızı taşına karma ürünler olacaktır ama mutlaka
olacaktır" ifadelerini kullandı.
Türkiye'nin markalarını kendi insanına değil, bütün dünyaya üretmesi gerektiğini ifade eden Nahum, "4 milyon üretim 3 milyon ihracat hedefi için 10 yılımız var. Sadece yabancı ortaklıklarla bu rakamları yapmaksa sıkıntı doğurur. Bir taraftan var olan yabancı birlikteliklerin üretimini artırmaya ihtiyaç var. Bazı konularda bu sıkıntı oluşturur duruma gelmiş durumda. Bazıları kendi ülkelerinden daha fazla üretim yapıyor. Gelmemişler var onların gelmesini sağlamak lazım. Ama her ikisi de 3 milyon ihracat ve
4 milyon üretime yetmez. Kendi modelimizi, markamızı da oluşturmaya ihtiyaç var" dedi.
SABUNCU'DAN OTOMOTİV YORUMU
Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği Başkanı Orhan Sabuncu ise, otomotivin son 6 senedir diş ticaret fazlası veren bir sektör olduğunu dile getirdi. Otomotivin geleceğiyle ilgili 2 yıl süren bir çalıştay yapıldığına işaret eden Sabuncu, 2008-2009 krizlerini sayılmazsa geçtiğimiz yıl 81 milyon adet olan otomotiv üretiminin 2023 yılında 135 milyon adet hedeflendiğini sözlerine ekledi.
Programın sonunda konuşmacılara plaket verildi. - BURSA
Son Dakika › Ekonomi › Ekonomi Zirvesi'nde 'Yerli Otomobil' Konuşuldu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?