Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Fransa'da moda fuarında yaşanan olayla ilgili, "Evvelsi gün bize bununla ilgili özür mektubu geldi. Haberlerinin olmadığını ve gösterinin kendilerine sunulan programda olmadığını söylediler" dedi.
Zeybekci, İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri (İMMİB) Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu üyelerini kabul etti. Zeybekci, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'nin sektör politikaları açısından yeni şeyler söylemesi, yeni açılımlar yapması gerektiğini belirtti.
Sektörün geleceğini sektör temsilcileri ile belirlemek istediklerine değinen Zeybekci, "Türkiye'nin metalürji politikasının olması gerektiğine inanıyoruz. Gerek hammadde kaynaklarını garanti altına almak, gerekse enerjiyle ilgili yeni politikalar üretmek gerekiyor" dedi.
Zeybekci, Türkiye'nin bulunduğu coğrafya itibariyle dünyada demir ve demirdışı metaller alanında önemli roller oynayabileceğinin altını çizdi.
Bu alanda ülkede büyük bir boşluk olduğuna dikkati çeken Zeybekci, "Hükümet ve Bakanlığımız olarak geleceği garanti altına alacak tüm yatırımları ülke içinde desteklemeyi bir görev olarak görüyoruz ancak burada asıl önemli olan ülke olarak bu alandaki yatırımları yurtdışında da desteklememiz gerekiyor. Türkiye olarak bu alanda başka ülkelerde yatırım yapılmasını aynı ülkemizde yapılan yatırımlar gibi desteklenmesi gerektiğine inanıyoruz" ifadelerini kullandı.
Bakan Zeybekci'den mangal talimatı
Zeybekci, sektörün Türkiye ihracatı açısından da büyük önem taşıdığını vurgulayarak, 7 milyar doları aşan söz konusu ihracatın, 25 milyar dolarlık 2023 hedefini aşacağını söyledi. Zeybekci, bu alanda başından geçen bir olayı da anlatarak, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Geçen gün bir mangal ihtiyacı oluştu. Almaya gittiğimizde birini beğendim, tam alacakken üzerindeki yazıyı okudum ve farklı bir ülkede üretilmiş. Diğerini almak istedim o da aynıydı. Bu ülkede mangal ithal edilmemeli artık diye düşündüm ve gerekli talimatları verdim."
"Bize gelen herhangi bir talimat yok"
Bir basın mensubunun "İçişleri eski Bakanı İdris Naim Şahin'in açıklamaları ve paralel yapıyı bitirmeye yönelik talimat verildiği iddialarına" ilişkin sorusu üzerine Zeybekci, konuların büyük bir kısmının Adalet ve İçişleri bakanlıklarını ilgilendirdiğini söyledi.
Zeybekci, kendilerini ilgilendiren konuya ilişkin olarak da "Bugüne kadar Ekonomi Bakanlığı olarak, ne bizim tarafımızdan Bakanlık teşkilatımıza ne de bize başka bir yerden, asla ve asla ülkemizde insanları farklı şekilde ayırıcı, farklı muamelelere tabi tutucu hiçbir talimatımız olmamıştır ve bize de verilen böyle bir talimat yoktur" diye konuştu.
Türkiye'de milletin iradesine doğru saldırıların hep olageldiğini belirten Zeybekci, geçen yıllarda bu ülkede AK Parti'nin kapatılması davasının 5'e 6'a oyla ıskalandığını kaydetti. Zeybekci, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
"Her kim bu ülkede milletin iradesini ortadan kaldırıcı bir hareket yaptı, her kim bu ülkede milletin iradesiyle iktidara gelmiş Başbakan ve hükümete karşı gayri hukuki bir hareket içine girerse bunun bedelini ödemesi gerekir. Bunları yaparken bu ülkenin kahir ekseriyeti vatanının seven insanımızın da arasındaki barış, huzur, kardeşlik bağlarını zedelemeden hareket etmek hepimizin sorumluluğundadır. 'Gönüller yapmaya geldik' diyen Yunus Emre'yi biz rehber edindik. Gönül yapalım, bir araya getirelim. Yıkmak kolaydır, yapmak zordur. Biz yapmayı, zor olanı tercih edelim."
"Bu konunun takipçisiyiz"
Fransa'daki Moda Fuarında yaşanan olay hakkında bilgi veren Zeybekci, şunları kaydetti:
"Türkiye'den fuara yaklaşık 50 firmamız katıldı. Stant kapandıktan sonra, fuar alanında kontrolsüz ve bizim tasvip etmediğimiz bir şekilde, birilerine Türkiye ile ilgili bir aktivite düzenlenmesi sağlanıyor. Burada bizim milli ve manevi değerlerimize yapılan saldırıya en şiddetli şekilde tepki koyduk. Bunun hesabını soracağımızı söyledik. Evvelsi gün bize bununla ilgili özür mektubu geldi. Haberlerinin olmadığını ve gösterinin kendilerine sunulan programda olmadığını söylediler."
Zeybekci, gereği yerine getirilip, sorumlular hakkında hukuki sonuç alıcı eylemleri görene kadar tepkilerini sürdüreceklerini belirttiklerini anımsatarak, "Dün akşam üzeri, sorumlular hakkında dava açtıklarını bildiren yazıyı aldık. Bugün Fransa'nın ilgili şahsı, büyükelçimizle beraber, katılımcı şirketlerimizi ziyaret edip, duydukları üzüntüyü dile getirdi ve ikinci özür de dilenmiş oldu. Bu konunun takipçisiyiz" ifadesini kullandı.
"Daha fazla katma değer"
İMMİB Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Rıdvan Mertöz de birliklerinin birçok sektörün nabzını tuttuğunu dile getirdi.
Hedeflerinin daha fazla katma değerli ürünleri ihraç etmek olduğunu kaydeden Mertöz, 2023 hedeflerine giden yolda inovasyon ve katma değerin çok önemli 2 konu olduğunu söyledi. - Ankara
Son Dakika › Ekonomi › Ekonomi Bakanı Zeybekci Açıklaması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?