Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye'nin artık ihracatla büyüyen bir ülke olduğunu belirterek, "Bizim ihracatımız ilk 6 ayda 73 milyar dolar oldu. Yani geçen yıla oranla yüzde 11,3 artış gösterdi. İkinci çeyrek büyümemiz de bizi üzmeyecek bir rakamda olacak ve hatta biraz daha hızlanacak. Büyüme yüzde 4 civarında olacak inşallah" dedi.
Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) tarafından düzenlenen toplantıda yeni teşvik sistemini anlatan Çağlayan, teşvik sisteminin oluşturulmasında YASED'in de büyük katkıları olduğunu belirterek, teşvik sistemini iş adamları için yaptıklarını söyledi.
Teşvik sisteminin uluslararası sermayenin Türkiye'ye gelmesini sağlayacak bir sistem olduğunu ifade eden Çağlayan, şöyle konuştu:
"YASED'in bize sunduğu önerileri çok önemsedik. İş dünyası da teşvik sisteminden duydukları memnuniyeti sürekli belirtiyor. Türkiye böyle bir teşvik sistemini mutlaka yapmak zorundaydı. Son derece cömert bir teşvik sistemi ile karşı karşıyayız. Yatırımcılar için çok önemli fırsatlar sunuyor. Türkiye 2023 hedeflerine sahip bir ülke iken bu gün Avrupa'da bazı ülkeler önünü göremiyor. Ulaşım ve iletişim altyapımız 2023'e kadar daha fazla artacak. Türkiye artık ihracatla büyüyen bir ülke oldu. Bizim ihracatımız ilk 6 ayda 73 milyar dolar oldu. Yani geçen yıla oranla yüzde 11,3 artış göstermiş. İkinci çeyrek büyümemiz de bizi üzmeyecek bir rakamda olacak ve hatta biraz daha hızlanacak. Büyüme yüzde 4 civarında olacak inşallah. Türkiye'nin bu yaptıklarımızla marka değeri her geçen gün artıyor. Katma değer ve teşvik sisteminin özü bu. Biz markayı yerleştirip yüksek teknoloji ve yüksek katama değeri koymak zorundayız."
Çağlayan, geçen yıl 15,9 milyar dolar uluslararası doğrudan sermayenin Türkiye'ye geldiğini belirterek, "OECD ülkeleri içinde Türkiye giderek yükseliyor. Türkiye, kriz ortamında yatırım yapılabilir bir ülke olduğunu gösterdi. Bunlar, siyasi istikrara, güvene genç nüfusa, iletişime, altyapıya geliyor. Türkiye, bölgesel üretim merkezi üssü haline geldi" diye konuştu.
Daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çağlayan, "Yeni teşvik sistemini beğenmeyenlerin memnun edilmesi için ne yapılabilir-" sorusuna şöyle cevap verdi:
"Beğenenlerin oranı yüzde 90 ama ben mütevazı davranmak adına böyle bir şey diyorum. Hiçbir iş, hiçbir zaman dört dörtlük yapılmıyor. Geçen gün Şanlıurfa'daydık. Şanlıurfa Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı, 'Siz teşvikleri yeni yatırımlara veriyorsunuz. Mevcutlara vermiyorsunuz. Bunun vicdani bir boyutu yok mu-' dedi. Ben de 'Bunun vicdani boyutu yanında cüzdani boyutu da var' dedim. Bu yeni teşvik sisteminde çok selektif davrandık. Uluslararası yatırımlara Mevlana gibi 'Ne olursan ol, gel' demiyoruz. Seçici davranıyoruz. Türkiye'nin nelere ihtiyacı var, onlara bakıyoruz, ona göre yatırımcılara 'gel' diyoruz. 6. bölge hariç diğer bölgelerde seçici davrandık. Özel sektörün boşu boşuna yatırım yapmasını, borçlanmasını istemiyoruz. Eleştirilecek tarafı da olsun. Herkes beğenirse orada bir arıza var demektir."
-"Yatırımlardan 2023'de yüzde 2-2,5 pay alınmasını bekliyoruz"-
YASED Başkanı İzzet Karaca da 2023 yılı için hedeflenen 500 milyar dolarlık ihracatın tümünün Türk markaları tarafından karşılanamayacağını, bunun 200 milyar dolarının yabancı markaların Türkiye'yi üretim üssü olarak kullanmasından sağlanabileceğini söyledi.
Bugün Türkiye'nin global doğrudan yatırımlardan yüzde 1 pay aldığını belirten Karaca, 2023 yılında bu rakamın yüzde 2-2,5'a çıkmasını beklediklerini kaydetti.
Bu doğrultuda yeni Teşvik Yasası'nın yerinde ve önemli olduğunu düşündüklerini bildiren Karaca, "Türkiye'de yatırım ortamının iyileşmesi önemli. Cari açık raporumuz çıktı. Doğrudan yatırımın artması için neler yapılabilir-. Görüşlerimizi hükümetle paylaştık" diye konuştu.
Muhabir: Semra Orkan/Sümeyye Dalkılınç
Yayıncı: Affan Kulunyar - İSTANBUL
Son Dakika › Ekonomi › Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan Açıklaması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?