Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır, Yöresel Ürünler Fuarı (YÖREX) ile coğrafi işaret konusunda farkındalık oluştuğunu belirterek, "Coğrafi işaretli ürün sayısı 900'e, başvurusu yapılan ürün sayısı ise 739'a ulaştı." dedi.
ATB öncülüğünde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin desteğiyle bu yıl 11'incisi düzenlenecek "Yöresel Ürünler Fuarı YÖREX"in hazırlık çalışmaları kapsamında ATB Başkanı Çandır başkanlığında danışma kurulu toplantısı gerçekleştirildi.
Çandır, yaptığı konuşmada, YÖREX sonrası yerel ve ulusal ölçekte coğrafi işaret kavramının öneminin anlaşıldığını belirterek, yöresel ürünlere ulusal ve küresel ölçekte coğrafi işaretle tesciliyle sahip çıkmaya başlanıldığını vurguladı.
Önemli bir fuara ev sahipliği yapacaklarını anlatan Çandır, şunları kaydetti:
"YÖREX ile coğrafi işaret konusunda farkındalık oluştu. Coğrafi işaretli ürün sayısı 900'e, başvurusu yapılan ürün sayısı ise 739'a ulaştı. Bir bu kadar ürün içinde çalışmalar yapıldığını da biliyoruz. Antalya'nın 13 ürünü coğrafi işaret aldı, 4 ürün de başvuru aşamasında. YÖREX'in ardından yöresel ürünler Avrupa'ya da taşındı. Avrupa Birliği'ndeki tescilli ürün sayısı 7'ye çıktı, 22 de tescil bekleyen ürün var."
YÖREX'in ardından coğrafi işaretli ürünlerin haklarının korunması ve market raflarına avantajlı bir biçimde girebilmesi için mevzuatın oluşturulduğunu vurgulayan Çandır, coğrafi işaretli ürünlerin, gastronomi, kültür, turizm ve ticaretteki yeri ve öneminin arttığını belirtti.
Çok sayıda coğrafi işaretli ürün ticareti yapan firma ve e-ticaret sitesi kurulduğunu aktaran Çandır, 20 Ekim'de başlayacak fuara 81 ilden 700 katılımcı beklediklerini ifade etti.
Halkın bu yıl YÖREX'e büyük ilgi gösterdiğinin altını çizen Çandır, salgın önlemleri çerçevesinde yapılacak fuara 300 bin ziyaretçi beklediklerini sözlerine ekledi.
Son Dakika › Ekonomi › Son dakika haber... 11. Yöresel Ürünler Fuarı öncesi danışma kurulu toplantısı yapıldı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?