Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, toplantı sonrası DHA Muhabirinin soruları üzerine, Cumhuriyet tarihinin en önemli projelerinden birisi olarak kabul edilen, Türkiye'nin ilk keşif ve gözetleme uydusu Göktürk'ün Türkiye'den atılacağını söyledi. Bakan Ergün, "Hangi kentten fırlatılacak?" sorusuna ise, "Henüz belli değil" yanıtını verdi.
ASKERİ İHTİYAÇ YANINDA SİVİL KULLANIMDA DA KULLANILACAK
Göktürk Keşif Gözetleme Uydusu Projesi'ne ilişkin sözleşme 17 Temmuz 2009'da imzalanmıştı. Sözleşmeye Savunma Sanayi Müsteşarlığı (SSM) ile İtalyan uzay, havacılık ve savunma şirketi Finmeccanica ve Fransız elektronik şirketi Thales'in ortaklığı Telespazio yetkilileri imza koydu. Savunma Sanayi Müsteşarlığı'nda yapılan imza törenine o zamanki Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Hava Kuvvetleri Komutanı Aydoğan Babaoğlu ve çok sayıda davetli katılmıştı.
Tarihteki ilk yerleşik Türk imparatorluğunun adını taşıyan, Türkiye'nin ilk yerli uydusu Göktürk'ün 42 ayda yapılması planlandı. Uydunun devreye girmesinden sonra askeri ihtiyaçların yanında sivil kullanımda da yararlanılacağı, ormancılık, kaçak yapıyla mücadele, ürün rekolte, harita ve kadastro, Afet Yönetimi ve doğal kaynakların izlenilmesi gibi alanlarda kullanılacağı belirtildi.
Son olarak İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Uzay Mühendisliği Bölümü tarafından Türkiye'de üretilen ilk uydu olan "İTÜpSAT1", 23 Eylül 2009'da Hindistan'dan uzaya fırlatılmıştı. 720 kilometre yüksekteki yörüngesine yerleştirilmek üzere fırlatılan küp şeklindeki uydu, dünyanın kıtasal ölçüde fotoğraflarını çekebilecek. - İstanbul/ Bakirköy
Son Dakika › Ekonomi › Ek-Thy, Kendi Koltuğunu Üretecek - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?