DURMUŞ GENÇ - OSMAN AKÇA - Türkiye'nin önemli narenciye üretim merkezlerinden Muğla'da, yıllık 270 bin ton narenciye, 50 bin ton civarında da nar üretilerek Rusya ve Ukrayna'ya ihraç ediyor.
Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Bülent Karakuş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Muğla'nın narenciye üretiminde Ege Bölgesi'nin lideri olduğunu söyledi.
Karakuş, Muğla'yı İzmir, Aydın ve Balıkesir'in takip ettiğini belirterek, "Bu yıl narenciye üretiminde 300 bin tona yakın bir hasat bekliyoruz. Narenciyenin birim fiyatı da geçen yıllara oranla daha yüksek. Bu yıl üreticimizin yüzü gülecek diye düşünüyorum." dedi.
Muğla'nın, narenciye üretiminde Adana, Mersin ve Antalya'nın ardından geldiğini ifade eden Karakuş, "Narenciyeyi özellikle Rusya ve Ukrayna'ya ihraç ediyoruz. Rus pazarı bu yıl daha da büyüyecek. Çünkü Muğla bölgesinin narenciyesi özellikle Rusya ve Ukrayna'da oldukça beğenilen bir ürün. Bu yılki üretimin ciddi bir bölümünü de özellikle bu bölgeye ihraç edeceğimizi düşünüyorum." diye konuştu.
Gerek kalite gerek miktar bakımından Muğla'nın narenciyede tartışılmaz üstünlüğü bulunduğunu söyleyen Karakuş, gelecek yıllarda hem üretim hem fiyatların artmasını ve üreticinin emeğinin karşılığını almasını istediklerini dile getirdi.
Narenciye üretiminin Muğla'da özellikle Köyceğiz, Ortaca ve Dalaman ilçelerinde yapıldığını anlatan Karakuş, şöyle devam etti:
"Bodrum mandalinasının coğrafi işareti var. Ortaca limonunun da coğrafi işaret alması için Muğla Ticaret ve Sanayi Odası olarak başvuru yaptık. Limonun hepsini ihracata gönderebiliyoruz, fiyatı da oldukça iyi. Soğuk hava depolarımızın bölgede artması sonucu artık limonu çok ucuz fiyatlara vermiyoruz, ürünün hak ettiği değeri buldurmaya başladık. Bundan sonraki süreçte daha da iyi olacağını düşünüyorum."
"Rusya pazarı üreticiyi sevindirdi"
Ortaca Ziraat Odası Başkanı Salim Çöllü de narenciye üretimi ve ihracatının bölge ve Türkiye ekonomisi açısından büyük önem taşıdığını belirtti. Çöllü, "Bölgemizde bu yıl nar ve narenciye grubunda rekolte durumu geçen yıllara oranla biraz düşük. Düşük olması hava şartlarından kaynaklanan bir olay. Fiyatlar bu sene iyi, üreticimiz geçen yıldan biraz daha iyi durumda." dedi.
Rusya pazarının açılması sayesinde narenciye ihracatının arttığını dile getiren Çöllü, bu pazara özellikle limon sattıklarını ifade etti. Çöllü, "Rusya, Ukrayna, Gürcistan, Türki Cumhuriyetleri, Kuzey Irak, Polonya, Macaristan, Romanya ve az miktarda İtalya ve Hindistan'a narenciye ürünlerimizi ihraç ediyoruz." diye konuştu.
En çok portakal kazandırıyor
Bu yıl narenciye ürünleri arasında en yüksek kazancı portakalın getirdiğini anlatan Çöllü, şunları kaydetti:
"Bu sene en çok kazandıran portakal oldu. Portakalın kilogramı önceki yıllarda 20-25 kuruşa giderken, bu sene 70 kuruşun altına pek düşmedi. Rekolte geçen yıla oranla biraz daha düşük ama yine de iyi fiyatla gidiyor. Önümüzdeki senelerde de ihracat böyle devam ederse üreticimiz daha iyi olacaktır."
Kentin narenciye üretiminin yüzde 80'inin Ortaca'da gerçekleştiğini belirten Çöllü, ellerindeki ürünlerin yüzde 50'sinin satıldığını dile getirdi.
Ortaca Meyve Sebze Tarım Satış Kooperatifi Başkanı Süleyman Tosun da nar, portakal, limon üreticilerinin gelirlerinin geçen yıllara kıyasla bu yıl daha yüksek olduğunu söyledi. Tosun, Rusya'ya ihracatın önünün açılması sayesinde para kazanan üreticinin yüzünün güldüğünü ifade etti.
Son Dakika › Ekonomi › Ege'nin Narenciye Bahçesi Muğla - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?