Eczacılar Kredi Batağında - Son Dakika
Ekonomi

Eczacılar Kredi Batağında

Eczacılar Kredi Batağında

Mersin Eczacı Odası Başkanı Hüseyin Şimşek, ilaç fiyat indirimi nedeniyle 25 bin eczacının 129 milyon liralık stok zararına uğradığını belirterek, "Artık eczacılar çok kaygan bir zemin üzerinde ve çoğu kredi batağında" dedi.

24.12.2012 13:11

Mersin Eczacı Odası Başkanı Hüseyin Şimşek, ilaç fiyat indirimi nedeniyle 25 bin eczacının 129 milyon liralık stok zararına uğradığını belirterek, "Artık eczacılar çok kaygan bir zemin üzerinde ve çoğu kredi batağında" dedi.

Mersin Eczacı Odası Başkanı Şimşek, İHA'ya ilaç fiyat indirimleri, kamu kurum iskontosu ve meslek hakkı konularında yaşadıkları sıkıntılara ilişkin yaptığı açıklamada, Türkiye'de 2005 yılında çıkan İlaç Fiyat Kararnamesi'nin fiyatın belirlenmesinde yeni bir model oluşturduğunu ve çok da yanlış olmadığını ancak kararnamedeki şartlar dışında 'referans fiyat uygulaması' denilen uygulamaların şartlarının günden güne ağırlaştırıldığını ve Türkiye'nin şu anda Avrupa'nın en ucuz ilacının satıldığı bir süreç yaşamaya başladığını söyledi. Bunun kamu ilaç alımı adına çok yanlış bir şey olmadığına işaret eden Şimşek, "Eczacı odaları olarak ilacın ucuz, ulaşılabilir ve ücretsiz bir şekilde halka ulaşması bizim de sloganımızdı zaten. Fakat öyle bir hale geldi ki, ilacın her fiyat düşüşüyle beraber eczaneler yüzde 5 ile yüzde 10 arasında stok zararı yaşadılar. Her hafta yapılan fiyat indirimleri var zaten. Onun dışında geçen yıl 17 Kasım'da toplu halde bir kerede yapılan ağır darbe diyebileceğimiz indirimde Türkiye'deki 25 bin eczanenin 129 milyon liralık bir zararı söz konusu oldu. Bu, eczane başına ortalama 5 bin liralık bir zarar demektir ve ciddi bir rakamdır" diye konuştu.

Bu rakamın tanzimi için bir yönetmenliğin içine bir temenni maddesi yazıldığını, ancak aradan 1 yıldan fazla zaman geçmiş olmasına rağmen ilaç firmalarının bu kararname yasal olmadığı iddiasıyla farklarını eczacıya ödemediklerini dile getiren Şimşek, devletin yetkililerinin de yasa dışı davranan bu insanlara karşı gereken gücü, yetkiyi kullanmadıklarının altını çizdi. "Şu anda eczacıların o kaybettiği para, eczacının 2005'ten bu yana gördüğü zararın yanında aslında devede kulak" diyen Şimşek, her hafta cuma günü bir fiyat düşüşüyle karşı karşıya olduklarını belirterek, şöyle devam etti:

"Bu toplamda yılda yüzde 8,5-9'u buluyor. Türkiye'de ortalama olarak enflasyonun yıllık yüzde 10 arttığını, 2005'ten bu yana nüfusun yüzde 12-13 civarında yükseldiğini, eczane için zaten yüksek olan maliyetlerin de aynı oranda sürekli olarak arttığını düşünün. Eczacının ilaçta yüzde 20'lik bir karı vardır ama bir eczanenin yüzde 17-19 arasında da masrafı vardır. Tüm masraflar çıktıktan sonra çok ince bir çizgi üzerinde şu anda eczacılık hizmeti sürdürmeye çalışıyor eczacılarımız."

"ECZACILAR ARTIK ÇOK KAYGAN BİR ZEMİN ÜZERİNDE"

Eczacının yaşadığı sıkıntının had safhada olduğuna ve güçlükle ayakta durmaya çalıştığına dikkat çeken Şimşek, giderek kötüleşen durumun ciddiyetinin görülmesi uyarısında bulunarak, şunları söyledi:

"Alamadığımız fiyat farkları, SGK'nin maliye ücretinin eczanelerin kasasında yarattığı deformasyonlar, yıllardır kurtulamadığımız kamu kurum iskontolarının getirdiği ağırlık sonucunda artık eczacıların çoğunun kredi batağında olduğunu, eczanelerini çevirmekte gerçekten zorluk çektiklerini ve bu sürecin bu şekilde devam etmesi halinde pek çok eczanenin zarar göreceğini söylemek mümkün. Eczacılar emeklilik sigortalarını bozduruyorlar, evlerini satıyorlar, arsa veya birikimlerini tekrar işletmenin içine sokmaya uğraşıyorlar, ailelerinden edindikleri kaynakları eczanesinin işletmesine dahil ediyorlar. Bu nedenle normalde rasyonel gözle baktığınızda 'yarın kapanması gereken şu kadar eczane vardır' diyebilirsiniz ama eczacılar kendi çabasıyla ayakta kalmak için emek harcadığı ve sürekli kredi ve diğer telafi yöntemleriyle oraya para koymaya çalıştığı için 'ayakta kalacağım' diye uğraşıyor. Ama bu çok kaygan bir zemin artık. Bu zemin üzerinde çok kişi ayakta kalacak, insanlar yarınlara rahat rahat gidecek deme şansımız kalmadı maalesef. Bir an önce bir şeylerin değişmesi gerekiyor."

"İLAÇ FİYAT KARARNAMESİ'NDE REVİZYON ŞART"

Eczacının ilaç fiyatının düşmemesi gibi bir talebi olmadığını ama 25 bin eczacının hizmetine devam edebilmesi için de çok acil bir önlem paketi gerektiğini vurgulayan Şimşek, "Hükümet, dünyada örnekleri olduğu gibi eczacılık sistemini farklı noktaya taşımak istiyorsa biz de buna varız, gelin beraber taşıyalım. Ama artık eczacıların hiçbiri ilaç hizmeti sunarken kar edemiyor, aksine sürekli zararda. Kamu kurum iskontosu denilen yükün üzerimizden bir an önce alınması gerekiyor artık. Bunu kaldıracak, dayanacak gücümüz kalmadı. Meslek hakkının kesinlikle bir an önce gelmesi, 129 milyon liralık zararın bir an önce telafisi, haftalık kayıpların bir an önce çözümü gerekiyor. İlaç Fiyat Kararnamesi'nde revizyon şart" ifadelerini kullandı. - MERSİN

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Eczacılar Kredi Batağında - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement