Halkalı Vergi Dairesi 914 milyon YTL teminat istediği DYH haciz tutanağı ile 13 Şubat’ta teslim aldığı 1 milyar 79 milyon YTL değerindeki Doğan TV Holding hissesine karşın ’ihtiyati haciz’ uyguladı. Doğan TV hisseleriyle ilgili olarak 12 gündür hiçbir değerleme çalışma yapmayan Vergi Dairesi böylece alacağı olduğunu iddia ettiği tutardan daha fazla miktarda ihtiyati haciz uyguladı.
DOĞAN TV’nin yüzde 25’inin Axel Springer’e 375 milyon Euro’ya satışı sırasında ’yükümlülüklerini zamanında yerine getirmediği’ iddiasıyla 914 milyon 800 bin TL’lik vergi kaçakçılığı cezası kesilen Doğan Yayın Holding (DYH), ’ihtiyati haciz’le karşı karşıya kaldı. Daha önce bazı yayın organlarında ’ihtiyati haciz’ olarak duyurulan işlem, gerçekleşmiş oldu. Halkalı Vergi Dairesi önceki gün DYH’ye ait banka hesapları ile Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) ve aracı kurumlar nezdindeki hesaplarına ihtiyati haciz işlemi uyguladı. Bu işlem, yaklaşık 10 gün önce gerçekleştirilen DYH’ye ait hisse ve hesapların bloke edilmesiyle ilgili adımın devamı niteliği taşıyor. Ancak, basında bu işlem o dönemde ihtiyati haciz olarak duyurulmuştu. İhtiyati haciz bu son işlemle gerçekleşmiş oldu.
Haciz işlemi yönetimi ve yatırımcıyı etkilemiyor
Doğan Yayın Holding tarafından yapılan açıklamada, bankaların hesapların yanı sıra Hürriyet’in sermayesinin yüzde 66.56’sını, Doğan Gazetecilik’in yüzde 70.76’sını, Doğan Burda Dergi’nin yüzde 44.89’unu ve Doğan TV Holding’in yüzde 45.40’ını temsil eden hisse senetleri üzerinde ihtiyati haciz işlemi tesis edildiği bildirildi. Bu hisselere ait mali ve yönetimsel hakların kullanılmasına ise Doğan Yayın Holding tarafından devam edilecek. İhtiyati haciz Kararı yatırımcıların elindeki hisse senetlerini ise hiçbir şekilde bağlamayacak.
Hisselerin değeri istenen cezanın yüzde 18 üzerinde
Doğan Yayın Holding açıklamasında, Halkalı Vergi Dairesi’nin haciz tutanağı düzenlemek suretiyle teslim aldığı Doğan TV Holding’in yüzde 45.40’ını temsil eden hisse senetlerinin, mahkemece atanan bilirkişilerce hazırlanan değerleme raporuna göre değerinin 1 milyar 79 milyon lira olduğuna dikkat çekildi. Açıklamada bu hisselerin değerinin 914.8 milyon lira olarak bildirilen vergi ve ceza tutarının yüzde 18 üzerinde olduğu ve kamu alacağını fazlasıyla karşıladığı kaydedildi.
Vergi dairesinin yaptığı kanuna aykırı
DYH tarafından yapılan açıklamada, ihtiyati haczin kamu alacağını karşılayacak miktarda yapılmasının kanunun emredici hükmü olduğu bildirilirken, şöyle denildi:
Doğan TV Holding hisse senetleri üzerinde tesis edilen ihtiyati haciz işleminden sonra, şirketimizin bankalar, MKK ve aracı kurumlar nezdindeki varlıkları üzerine uygulanan ihtiyati hacizler, kamu alacağı tutarını aşan miktardadır.
Bu durumda, ihtiyaten haczedilen Doğan TV Holding hisse senetlerinin değeri konusunda herhangi bir çalışma yapmamak sureti ile şirketimizin tüm malvarlığı üzerinde ihtiyati haciz tesis eden Halkalı Vergi Dairesi’nin bu tasarrufu 6183 sayılı Kanun’un amir hükümlerine açıkça aykırıdır.
Bu uygulamalara son verilmesi amacıyla Halkalı Vergi Dairesi’ne yeniden müracaat edilmiştir. Bu müracaatımıza verilecek yanıta göre haklarımızın korunması için gerekli yasal işlemlere başlanılacaktır.
Karar daha uygulanmadan bazı basın yayın organlarına sızdırıldı
İhtiyati haciz kararı henüz yeni alınmasına karşın, bazı basın yayın organlarında bunun haber 10 gün kadar önce yer almıştı. Bu durum, bu haberin önceden sızdırıldığını gözler önüne serdi. Doğan Grubu, bu haberle ilgili yasal hakkını kullanmak için harekete geçti.
Mahkeme kararı çıkmadan haciz kararı alınamaz
Doğan Yayın Holding’e (DYH) ilişkin alınan ihtiyati haciz kararı, kesinlikle bir haciz işlemi anlamına gelmiyor. Bunun için DYH’ye kesilen cezanın mahkeme tarafından kesinleşmiş olması, yani ancak Danıştay kararından sonra kesinleşmiş olması gerekiyor. Amme alacağı olarak bu kesinleştikten sonra da Doğan Grubu ödeyemezse haciz gündeme gelebilir. Hukukçular, mahkemenin bir karara varmasının ise 3 yılı bulabileceğini belirtiyor.
Kanun 3 aya kadar izin vermesine karşın ’15 gün’ süre tanındı
DYH, ’Bakın mahkemeye başvurduk biraz bekleyin, mahkeme sonucunu görelim’ demesine karşın, Vergi Dairesi bu itirazı reddetti. Hukuken 3 aya kadar uzayan bu sürenin, Doğan Grubu’na minumum süre olan 15 gün olması da dikkat çekti.
SÜREÇ NASIL GELİŞTİ
İnceleme elemanları ’teminat’ istemedi
DYH’yi vergi kaçakçılığı ile itham eden raporlar, 17 Şubat’ta gruba ulaştırıldı. 20 Şubat’ta ise ’15 gün içinde teminat verilmesi’ istendi. Teminatın inceleme devam ederken istenmesi gerekirken, inceleme elemanları böyle bir talepte bulunmadı. Vergi Dairesi, ihbarnameleri gönderdikten sonra teminat istedi. DYH’ye 10 Mart’ta kadar da süre verildi. Bu nedenle grup 9 Mart’ta mahkemeye başvurdu. Dayanağı da çeşitli Danıştay kararları ve Maliye uygulamaları oldu. Ancak ’ivedi’ diye başvurulmasına karşın, karşı taraftan görüş istenmesi nedeniyle süreç uzadı.
Hisseleri Doğan kendi elleriyle götürüp verdi
Doğan Grubu Kanal D ve Star TV hisse senetlerini teminat olarak verdi. Değerlemeyi de 2. Asliye Mahkemesi yaptı. Ancak vergi dairesi, 6800 sayılı kanunun hükümlerinde nelerin teminat olabileceği konusunda dar bir yorum yapıldığı için, bunların teminat olamayacağını iddia etti. Değerlemesi ile ilgili bir görüş bildirmeden reddetti.Bunun üzerine grup, aynı gün Kanal D ve Star markalarını götürdü. Ancak cevapların sürekli geç gönderildiğini dikkate alan grup, bununla yetinmeyip 13 Şubat’ta Doğan TV hisselerini, kendi elleriyle götürüp haczedilmesini istedi. Yüzde 45 hisse verildi. Bu hisseler alındı ve kabul edildi.
İMKB’ye ve bankalara yazı gönderdiler
13 Mart’ta posta yoluyla bankalara, İMKB’ye yazılar gönderildi. İMKB’ye gönderilen yazıda Doğan Grubu hisseleri için ’hareketsizleştirin’ denilirken, bankalardan da ’mal varlığının tespiti’ isteniyordu. Hisseler teminat olarak verilmişken, neden böyle bir yönteme başvurulduğunun gerekçesi ise ’değerlendirme yapmak istiyoruz’ şeklinde açıklandı. Bu değerlendirme süreci ise uzadıkça uzadı.
Son Dakika › Ekonomi › Dyh: Maliye Teminatta Kanunu Aştı, Cezadan Daha Fazla İhtiyati Haciz Koydu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?