Uluslararası piyasalar, finans şirketlerinden sonra fonların batış korkusu ile sarsıldı.
ABD Merkez Bankası’nın yüzde 1 faiz indireceği beklentisiyle Euro, doları yeni rekorla aşağı çekti. Türkiye de dış fırtınadan nasibini aldı. Dolar 1.26 YTL’yi aştı. Euro ise 1.92 YTL’ye tırmandı. Faiz yüzde 18’e dayandı. Gün sonunda kısmen sakinleşen piyasalarda dolar 1.24 YTL’ye geriledi.
GLOBAL piyasaları hedge fon (yüksek riskli yatırım fonları) ve mortgage şirketlerine dönük iflas korkusu sardı. Pelaton adlı fonun ardından önceki gün Carlyle Capital’in mortgage fonunun iflas uyarısı alması piyasalarda tozu dumana kattı. ABD borsaları yılın en düşük seviyesinden kapanış gerçekleştirdi. Fon fırtınası Uzakdoğu, Avrupa borsalarına satış getirdi. ABD Merkez Bankası’nın (FED) 1 puanlık faiz indirimi yapacağına yönelik beklenti ise Euro’nun dolar karşısında tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 1.5456’ya tırmanmasına neden oldu. ABD’den son 5 yılın en kötü işsizlik verisi ise borsalardaki kaybı artırdı. Türkiye’de ise yurtdışındaki kaygılarla alıma yönelen yabancı doları ise 1.2650 YTL’ye taşıdı. İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) yüzde 2.3 geriledi.
CARLYLE’DA BATIŞ ENDİŞESİ: Pelaton fondan gelen sıkıntı haberleri, Thornburg Mortgage’ın 28 milyon dolar temerrüde düştüğünü açıklaması ile devam etti. Carlyle Capital’in mortgage fonunun aynı gün 7 kez teminat artırımı yapamayarak temerrüde düşmesi piyasalara panik atak yaşattı. Şirket toplam 37 milyon dolar temerrüde düştü ve bankalar iflas uyarısında bulundu.Toplam 1.4 trilyon dolarlık tahvil ihraçlarıyla ABD’nin en büyük iki mortgage şirketi olan Fannie Mae ve Freddie Mac üzerindeki baskılar da arttı. Bu gelişmeler Wall Street’te kayıplar hızla artarken, finans kesimindeki sıkıntılar Asya borsalarına da yayıldı. Dow Jones yüzde 1.75, Nasdaq ve S&P 500 yüzde 2’nin üzerinde gerileyerek 2006’dan bu yana en düşük seviyesine indi. Asya borsalarında ise yüzde 3’ün üzerinde değer kayıpları gündeme geldi.
EURO REKORDAN DÖNDÜ: Yaşanan bu gelişmeler Euro’nun sabah saatlerinde dolar karşısında yeni zirvesini test etmesini sağladı. Euro dolara karşı 1.5456 ile tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı. Ancak Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) faiz indirim yapabileceği söylentileriyle Euro, dolar karşısında zirveden döndü ve 1.5334 seviyesine indi.
DOLAR YÜZDE 3 ARTTI: Global piyasalardaki fırtına gelişmekte olan piyasalardaki yatırımcıları ürküttü. Türkiye’de YTL’den hızla çıkmalarına neden oldu. Yabancılar bono piyasasında yaptıkları satışlarla faizi yüzde 18’e taşıdı. Gösterge bono bileşik faizi gün içinde en yüksek yüzde 17.96 seviyesine çıktı. Dolar ise bankalararası piyasada 1.2650 YTL’ye kadar tırmandı. Ancak bu seviyelerden yerli yatırımcıların satışları geldi ve 1.2450 YTL’ye geriledi. Dolar, serbest piyasada 1.2430 YTL’den tamamladı. Euro ise 1.92 YTL’ye çıktı.
İMKB YÜZDE 2.3 GERİLEDİ: İMKB Ulusal 100 Endeksi ise dünya borsalarıyla birlikte hareket etti. Avrupa’daki düşüşle birlikte gün içinde yüzde 4’e dayanan kayıp, kapanışa doğru tepkiyle karşılaştı. Gün sonunda yüzde 2.32 oranında düşüş gerçekleşti. Endeks 41.537 puandan haftayı tamamladı. Haftalık kayıp ise yüzde 7.2 oldu.
ABD Merkez Bankası piyasaya para pompalıyor
PİYASALAR olumsuz haberlerle sarsılırken, ABD ekonomisindeki likidite sıkıntısını aşmak için FED, yeni önlemler ilan etti. FED, 10 Mart ile 24 Mart’taki repo ihalelerindeki para miktarını 50’şer milyar dolara çıkardı. Öte yandan, ABD’de tarım dışı istihdamın azaldığı ve şubat ayında 63 bin kişinin işsizler arasına katıldığı açıklandı. Bu ise son 5 yılın en kötü rakamı oldu. Öte yandan Avrupa Merkez Bankası (ECB) yetkilileri de, yüksek gıda ve enerji fiyatlarının enflasyon tehlikesi yarattığı uyarısında bulundular. ECB Başkanı Jean-Claude Trichet: Son zamanlarda gıda dahil mal fiyatlarındaki yükseliş, bize küreselleşmenin dünya enflasyonunda yukarı yönlü risklere sebep olacağını da hatırlatıyor."
Son Dakika › Ekonomi › Dünyada Euro'yu, Bizde Doları Kim Ateşledi? - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?