HANDAN SİLKİN/ABDULSELAM DURDAK - Türkiye'nin, büyüme performansına ilişkin raporlamalarda en hızlı büyüyecek ülkeler sıralamasında ilk 5'te olacağına ilişkin projeksiyonlar yapılırken, ekonomistler de ortalama yüzde 4'lük bir büyüme gerçekleşeceği görüşünde birleşti.
Moody's'in, Türkiye'nin 2013'te dünyanın önde gelen 20 ekonomisi arasında en hızlı büyüyen 5. ekonomi olacağı tahminini açıklamasının ardından, ABD ve Avrupa'dan ekonomistler de Türkiye'nin büyüme performansının güçlü bir şekilde devam edeceğini, nüfusun da bu performansa katkı vereceğini kaydetti.
AA muhabirlerinin sorularını yanıtlayan Toronto Dominion (TD) Securities Gelişen Piyasalar Kıdemli Stratejisi Christian Maggio, Türkiye'nin çok dinamik bir ekonomiye sahip olduğunu ve hızlı adımlarla büyümeyi sürdüreceğini anlattı.
Türkiye'de bu yılın sonunda yüzde 4, gelecek yıl da yüzde 4,2 büyüme beklediklerini dile getiren Maggio, Türkiye'nin öngörülerden daha hızlı büyüyerek, diğer ülkelerden daha büyük oranda büyüme gösterebileceğini ancak, öngörülen büyüme performansının aynı zamanda küresel koşullara da bağlı olduğunu vurguladı.
2014'te Fed'in varlık alımlarında azaltıma gitmesini, büyüme üzerinde baskı oluşturacak küresel bir risk olarak niteleyen Maggio, "Borç çevirme maliyetinin kamuda yarattığı baskı, özel sektörde yüksek maliyetli para kaynağı ve enflasyonu da risklere ekleyebiliriz" dedi.
"Büyüme güçlü devam ediyor"
ABN AMRO Avrupa ve Orta Doğu Gelişen Piyasalar Kıdemli Ekonomisti Arjen Van Dijkhuizen de Türkiye'nin büyüme potansiyelinin devam ettiğini, elverişli nüfus yapısının da artı değer kattığını belirterek, Türkiye'nin bu yıl yüzde 3,5, 2014'te yüzde 4 ve 2015'te de yüzde 4,5 oranlarında büyümesini beklediklerini söyledi.
Türkiye ekonomisinin, Fed'in parasal genişlemeyi sonlandırma belirsizliği ve bölgesel risklere karşı son derece dirençli olduğunun kanıtladığını belirten Dijkhuizen, ancak bu dirence karşın, cari açıktaki piyasa duyarlılığına dikkati çekti.
Yetkililerin Türkiye'nin şok direncini artırmak için yüksek cari açık ve enflasyon gibi dengesizlikleri azaltması gerektiğini ifade eden Dijkhuizen, daha küçük ancak sürdürülebilir bir büyümenin Türkiye'nin kredi değerliliği için olumlu olacağını sözlerine ekledi.
"Büyüme beklentimiz yüzde 3,8"
Capital Economics Gelişen Piyasalar Ekonomisti William Jackson ise Türk ekonomisinin tüketici harcamaları kredisinin arkasında bu yıl oldukça hızlı büyüdüğünü, ekonominin yalnızca 3. çeyrekte kısmen yavaşladığını belirterek, şöyle konuştu:
"Bu yılki büyüme beklentimizi 3,8 olarak kaydettik ancak gelecek yılki beklentiler konusunda daha karamsarız. Büyük cari işlemler açığı, portföy girişlerine bağımlılık, düşük döviz rezerv kapsamı ve son kredi patlamasının oluşturduğu tehlikeler Türkiye'nin sıkı küresel para koşullarına en fazla maruz kalan gelişen piyasalardan biri olmasına neden oluyor. Bu nedenle, büyümenin önümüzdeki 18 ay içinde son derece değişken olması muhtemeldir. 2014 yılında ise yüzde 2,5 oranında büyüme bekliyoruz." - İstanbul
Son Dakika › Ekonomi › Dünya Ekonomistleri Türkiye'nin Büyümesinde Hemfikir - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?