Dünya Bankası da "Türkiye'ye Yatırım" Dedi: Sermaye Verimliliği En Yüksek Ülke Türkiye - Son Dakika
Ekonomi

Dünya Bankası da "Türkiye'ye Yatırım" Dedi: Sermaye Verimliliği En Yüksek Ülke Türkiye

Dünya Bankası da "Türkiye\'ye Yatırım" Dedi: Sermaye Verimliliği En Yüksek Ülke Türkiye

Dünya Bankası'nın "Küresel Kalkınmanın Ufukları" başlıklı raporu yayımlandı Orhan Aysezen - Son dönemlerde Türk ekonomisi için birbiri ardına gelen olumlu raporlara bir yenisi eklendi.

17.05.2013 13:25

Dünya Bankası'nın "Küresel Kalkınmanın Ufukları" başlıklı raporu yayımlandı Orhan Aysezen - Son dönemlerde Türk ekonomisi için birbiri ardına gelen olumlu raporlara bir yenisi eklendi. Dünya Bankası Türkiye'nin gelişmekte olan ülkeler arasında ekonomi genelinde yatırımlarda en verimli sonuç elde edilen ülke olduğunu bildirdi. Türkiye bu sonucu sermayedeki bir birimlik değişmenin hasıla miktarında yolaçtığı değişmeyi gösteren MPK (sermayenin marjinal ürünü) değerinin yüksekliği sayesinde aldı.

Moody's'ni Türkiye'yi yatırım yapılabilir ülkeler arasına almasından saatler önce Dünya Bankası dün öğle saatlerinde "Küresel Kalkınmanın Ufukları - Gelecek İçin Sermaye - Bağımsız Bir Dünyada Tasarruf ve Yatırım" başlıklı bir rapor yayımladı.

-İŞTE O RAPOR-

Dünya Bankası raporunda gelişmekte olan ülkeler arasında "sermayenin marjinal ürünü" (MPK) değerinde, hem ekonomi geneli hem de sektörel düzeyde önemli farklılıklar bulunduğunu bildirdi. Raporda yer alan bilgilere göre ekonomi genelinde Brezilya'nın MPK'sı yani sermayesindeki bir birimlik değişmenin hasıla miktarında yolaçtığı yıllık değişim yüzde 17. MPK Çin'de yüzde 22, Hindistan'da yüzde 24, Endonezya'da yüzde 26, Meksika'da yüzde 27, Rusya Federasyonu'nda binde 3, Türkiye'de ise yüzde 48. Dünya Bankası bu sonuçla, Türkiye'yi "Yapılan yatırımların ekonomi genelinde en verimli sonucu elde ettiği ülke" ilan etti.

-TÜRKİYE TARIMDA DA BİRİNCİ-

Sektörler itibarıyla tarımda Brezilya'nın MPK'sı yüzde 28. Çin yüzde 29, Hindistan yüzde 19, Endonezya yüzde 14, Meksika yüzde 10, Rusya Federasyonu'nda binde 3 Türkiye'de ise yüzde 34 yıllık marjinal sermaye başına hasıla elde ediliyor.

İmalat sektöründe Çin'in marjinal sermaye biriminin üründe yarattığı yıllık farklılık binde 8 olurken, MPK Hindistan'da yüzde 35, Endonezya'da yüzde 11, Meksika'da yüzde 27, Türkiye'de ise 1.17 gibi yüksek bir oran olarak tespit edildi.

Hizmetler sektöründe Çin yüzde 8.87'lik yüksek bir MPK'ya sahip. Hindistan yüzde 19, Meksika yüzde 24, Türkiye ise yüzde 19 ürün verimliliği sağlıyor.

-"DÜNYADA YATIRIMIN DOKUSU DEĞİŞİYOR"-

Raporun "Dünya genelinde yatırımın değişen dokusu" başlıklı bölümünde gelişmekte olan ülkelerde daha büyük yatırımlar yapılmasına yönelik küresel bir değişim meydana geldiği belirtildi.

-RAPORDA TÜRKİYE-

Raporda Türkiye'den şu şekilde bahsedildi:

"-Gelişmekte olan ülkelere yatırımlarda açık şekilde görülen ilerleme, birçok gelişmekte olan ülkenin yatırımları sürdürülebilir yüksek düzeylerde tutabilme mücadelesi verdiğini inkar anlamına gelmez. Örneğin Orta Afrika'nın üst-orta gelirli ülkeleri 1965-1980 yılları arasında bir yatırım "takeoff'u gördü, artış, yıllık ortalama yüzde 15-20'ye düşmeden önce, 1978 yılında GSYİH'ların yüzde 30'u düzeyinde zirve yaptı. Aynı şekilde Brezilya, Meksika ve Türkiye gibi büyük yükselmekte olan ülkelerde yatırım artışı daha mütevazı ve kademeli oldu.

-Sektörel dağılımda imalat ve hizmetler sektörüne doğru bir kayma devam ediyor... Çin'de ekonomi genelinde konulan her bir ek sermaye biriminin üretimde elde ettiği değişiklik rasyosu (sermayenin marjinal ürün değeri ya da MPK) ortalama yıllık yüzde 22. Bu Hindistan, Endonezya ve Meksika'dakilerle kıyaslanabilir ancak Türkiye'nin MPK'sından önemli ölçüde düşük ve Rusya'daki ortalamadan büyük. Rakam ekonominin geneli düzeyinde Türkiye'ye yapılan bir yatırımın daha verimli olduğunu, Rusya'da ise daha az verimli olduğunu ortaya koyuyor.

-Hindistan 2006'dan bu yana özel sektör yatırımlarını en fazla alan ülke oldu. Hindistan'ı Brezilya, Rusya ve Çin izledi."

-TÜRKİYE'NİN EMEKLİLİK HARCAMALARI ÖRNEĞİ VERİLDİ-

Raporda nüfusta yaşlanmanın kamu emeklilik harcamalarının GSYİH içindeki payını artıracağı belirtilerek, "Örneğin, Türkiye'nin GSYİH'sı 2010-2030 arası (tahminler doğrultusunda) yüzde 4.2 artarsa, emeklilik harcamalarında 2010 yılında GSYİH'nın yüzde 6.3'ü düzeyindeki artışın 2030 "da 9.6'ya çıkması, yıllık büyümenin yüzde 6.4 olması yani sabit dolar fiyatıyla üç kat artması anlamına geliyor. Emeklilik yükümlülüklerinde bu tür sürdürülebilir büyümeyle karşılaşabilecek ülkeler kapsamda ve/veya yardımlarda düşüş ya da diğer harcama alanlarında büyük kesintiler yapma ihtiyacı duyacaklar" denildi.

-TÜRKİYE'NİN IMF'YE KATKISI ÖRNEK GÖSTERİLDİ-

Finansal krizlerin uluslararası para politikası ya da finansal istikrar koordinasyonu için önemli bir teşvik oluşturacağını savunan Dünya Bankası, raporunda Türkiye'nin IMF'ye katkısını da örneklediği şu satırlara yer verdi:

"Finansal bulaşıcı hastalık dönemlerini önlemeye yönelik uluslararası taahhüt, halen Euro Bölgesi'nde süregelen ülke borç krizi tarafından teste tabi tutuluyor. Bir anlamda dünya, güvenlik ağlarına ek kaynaklar tahsis etmek suretiyle durumun ağırlığını kabul ettiği sinyalini veriyor. Haziran 2012 itibarıyla G-20 toplantısında 37 IMF üyesi ülke, kurumun güvenlik duvarı fonuna toplam 456 milyar dolar katkıda bulunmuştu. Meksika ve Türkiye'nin yanı sıra BRICS'lerle birlikte gelişmekte olan ülkeler toplamda 95 milyar dolar vaadederek bu fona katkıda dikkat çekici şekilde etkin olmuşlardı. Gelişmekte olan ülkeler gelecek yıllarda brüt küresel sermaye akımlarında büyüyen paya sahip olurken, uluslararası kriz önlemede ve çözüm mekanizmalarında gelişmekte olan ülkelerin bu düzeyde müdahalesi giderek artan derecede önemli olacak."

Gelişmekte olan ülkeler arasında hem ekonomi geneli hem de sektörel düzeylerde, Sermayenin marjinal ürününde önemli farklılıklar bulunuyor:

/**

Brezilya Çin Hindistan Endonezya Meksika Rusya F. Türkiye

Ekonomi

Geneli 0.17 0.22 0.24 0.26 0.27 0.03 0.48

Tarım 0.28 0.29 0.19 0.14 0.10 0.03 0.34

İmalat - 0.08 0.35 0.11 0.27 - 1.27

Hizmetler - 8.78 0.19 - 0.24 - 0.19

**/ - Ankara

Kaynak: ANKA

Son Dakika Ekonomi Dünya Bankası da 'Türkiye'ye Yatırım' Dedi: Sermaye Verimliliği En Yüksek Ülke Türkiye - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement