Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun açıkladığı ekonomi reformuna ilişkin değerlendirmelerde bulunan Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Başkanı Ahmet Sayar, bölgeye yapılacak en büyük teşvikin 'barış' olduğunu söyledi. Sayar, hızlı tren projelerinde bölgeye öncelik verilmesini isteyerek, bölgede sermaye konusunda sıkıntıların olduğunu, bu nedenle yatırımlara kaynak sağlanması yönünde taleplerinin olduğuna dikkat çekti.
DTSO Başkanı Ahmet Sayar, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun ekonomide belirlenen dönüşüm programının reel ekonomiyle ilgili olan 9 maddesi ile ilgili yaptığı açıklamaya ilişkin İHA muhabirine değerlendirmelerde bulundu. 2014-2018 yıllarını kapsayan reformda ağırlıklı olarak Türkiye ekonomisinin özellikle cari açığının göz önünde bulundurularak, ithalatı azaltmaya ve yerli ürünün daha fazla üretilmesini teşvik edecek bir yaklaşım gördüklerini belirten Sayar, hem ihracatı arttırmaya hem de potansiyeli olan yerli ürünlerin daha fazla üretilmesi yönündeki bu yaklaşımı rasyonel olarak gördüklerini ifade etti. Aynı zamanda açıklanan planla ilgili önemli olanın pratikteki sonuçlarını olduğunu vurgulayan Sayar, bunu zamanla göreceklerini kaydetti.
"BÖLGENİN ALDIĞI PAY YÜZDE 11'İ GEÇMEDİ"
Türkiye ekonomisinin bölgelere dağılımına baktıkları zaman iller arasında üretilen katma değerin kat ve kat farklılıklar gösterdiğine dikkat çeken Sayar, "Bazı iller arasında neredeyse kişi başına düşen gelir 11 kat fazla. Bu farkın özellikle de geri kalmış bölge illerinde olduğunu görüyoruz. Bu farkı önlemeye yönelik zaman zaman teşvik paketleri açıklandı. Ancak bunlar iyi niyetli olsa da istenen sonuçları vermedi. En son 2012'de açıklanan teşvik paketine baktığımızda bölge illeri 6'ncı bölgede olmasına rağmen aldığı pay yüzde 11'in üzerine çıkmadı. Bu nedenle bölge için en büyük teşvik barışın sağlanmasıdır. Bu olmadan ne teşviklerin ne de desteklerin çok da anlam ifade etmediğini görüyoruz" dedi.
"HIZLI TREN PROJELERİNDE ÖNCELİK VERİLMELİ"
Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun yaptığı açıklamada "Doğu ve Güneydoğu ile ilgili de teşviklerimiz olacak" dediğini anımsatan Sayar, "Biz bu teşvikleri merak ediyoruz. Ancak önce barışın sağlanması gerekiyor. Daha sonra ise bölgenin altyapı konusunda yaşadığı ciddi sorunlar ortadan kaldırılmalı. Çok ciddi sorunlar var ve sanayi altyapısını destekleyecek bütçeler aktarılmalı. Zaten Diyarbakır'da uluslararası havaalanı ile ilgili bir çalışma var. Bu da kısa sürede tamamlanmalı. Yüksek hızlı tren projelerinde ise bölgeye öncelik verilmeli" diye konuştu.
"FİNANSA ERİŞİMDE SIKINTILAR YAŞIYORUZ"
Teşvik paketlerinde yatırım yapıldıktan sonra desteklen sunulduğuna da dikkat çeken Sayar, bölgedeki yatırımcıların sermayelerinin yetersiz olduğuna ve finansman erişiminde sıkıntılar yaşadıklarını vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu nedenle de ilk yatırım ve üretim anında desteklerin verilmesi daha olumlu sonuçlar doğuracaktır. Mevcut sistem kendi imkanlarımızla yapacağımız yatırımlardan sonra avantaj sağlıyor. Bizim en büyük beklentilerimiz barış sürecinin nihayete ulaştırılması, altyapı sorunlarının giderilmesi ve ilk aşamadaki yatırımlara kaynak sağlanmasıdır. Aynı zamanda sadece belli sanayi üretimi yapan işletmelere değil, küçük sitelere, sanayi sitelerine ve hizmet sektörüne de KDV, SSK ve faizsiz kredi konularında destekler verilmeli. Bunların yapılması bölge ekonomisinin ilerlemesine katkı sunacaktır." - DİYARBAKIR
Son Dakika › Ekonomi › Dtso Başkanı Sayar'dan Ekonomi Reformu Değerlendirmesi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?