Dow ve Aksa, karbon elyaf ve karbon elyaf esaslı ürünlerin üretimi ve dünya çapında pazarlanması için ortak girişim anlaşması imzaladı Amerikalı The Dow Chemical Company'nin iştiraki Dow Europe Holding B.V. ve akrilik elyaf sektöründe faaliyet gösteren Aksa Akrilik Kimya Sanayii A.Ş., karbon elyaf ve karbon elyaf esaslı ürünlerin üretimi ve dünya çapında pazarlanması için ortak girişim anlaşması imzaladı. Bu ortak girişim, enerji, ulaşım ve altyapı gibi dünyanın büyüyen endüstrileri için karbon elyaf ve karbon elyaf esaslı ileri teknoloji malzemeleri üretecek. Aksa'nın Yalova tesislerinde ileri karbon elyaf teknolojileri üretecek olan ortak girişim, yüzde 50'şer hisseye sahip olacak. Yatırımın beş yılda 1 miyar dolara ulaşması ve bin kişiye istihdam sağlaması bekleniyor.
-"BAŞBAKANIMIZ'IN GİRİŞİMİYLE YATIRIM RAKAMI 1 MİLYAR DOLARA YÜKSELDİ"-
İstanbul'da gerçekleştirilen Dow & Aksa karbon elyaf ortaklığı imza töreninde konuşan Bilim, Teknoloji ve Sanayi Bakanı Nihat Ergün, Dow'un Türkiye'de 1971'den beri faaliyet gösterdiğini ve yatırım anlaşması ile karbon elyaf alanında yeni bir üretime daha başlayacağını belirterek, "Başlangıçta 500 milyon dolar olarak belirlenen yatırım miktarı, Başbakanımızın da girişimi ile beş yılda 1 milyar dolara yükseltildi" dedi. Bu ölçekte bir yatırımın ekonomik ve sosyal gelişim açısından da önemli olduğuna vurgu yapan Ergün, yatırımın, enerji, ulaştırma, altyapı ve hibritler de dahil karbon fiber üretimini kapsayan bir yatırım anlaşması olduğunu söyledi.
Türkiye'nin yatırım açısından önemli bir ortam oluşturduğuna dikkati çeken Ergün, 2010 yılda ekonominin yüzde 9'luk oranla yüksek bir büyüme yakaladığını, 2011 yılının ilk üç çeyreğinde de hızlı büyüyen ekonomilerden biri olduğuna işaret ederek, "Bu yılın sonunda yüzde 8 gibi büyüyeceğimizi söyleyebiliriz" dedi. Avrupa ve Amerika'daki krize karşın, Türkiye'deki büyüme rakamlarının ekonominin ne kadar güçlü olduğunu gösterdiğini dile getiren Ergün, 2012 yılında da Türkiye'nin büyüme eğilimini koruyacağını söyledi.
-"AVRUPA'DA KRİZ VAR, BİRÇOK YATIRIM ÜLKEMİZE YÖNELİR"-
Türkiye'nin yatırımlar için güvenli bir liman olduğunu ve son 7-8 yılda 105 milyar dolar doğrudan yatırım çekildiğini belirten Ergün, şunları söyledi:
"Avrupa'da ciddi bir kriz yaşanıyor ve bu siyasi bir krize dönüşüyor. Bu süreçte birçok yatırımın Türkiye'ye yöneleceğini, otomotiv ve petro kimya gibi önümüzdeki süreçte ciddi yatırımların olacağını şimdiden söyleyebiliriz. Ülkemiz güvenilir bir liman ve yatırımların artırılması için çalışmalarımız sürüyor. Makro istikrarı korurken, mikro alanda daha fazla reformu gerçekleştireceğiz."
-"Yalova'DA AKSA İLE ENTEGRE OSB KURMA ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR"-
Türkiye'yi bir yatırım üssü haline getirmeyi planladıklarını, rekabetçi kümelenmeleri destekleyeceklerini ve kimya için özel ihtisas bölgeleri de kurulacağını açıklayan Bakan Ergün, "Aksa ile entegre karbon elyaf materyallerin üretildiği, Ar-Ge'lerin yapıldığı ve ciddi malzemelerin geliştirildiği bir organize sanayi bölgesini, ileri malzemelerle ilgili Yalova'da Aksa ile entegre bir şekilde kurma çalışmalarını da devam ettiriyoruz" dedi. Bu çerçevede, yerli hammaddeye dayalı üretim ve destek modellerini de geliştireceklerini açıklayan Ergün, "Ülkemizi kaliteli üretim yapısına taşıyacak, rekabet gücünü artıracak ve daha fazla yatırıma ülkemiz, böylece ev sahipliği yapacak" dedi.
-"İKİNCİ BOĞAZ KÖPRÜSÜ'NÜN HALATLARI KARBON ELYAF"-
Karbon elyafın, birçok alanda kullanıldığını ve önümüzdeki süreçte yaygın kullanımı olan malzemeler haline geleceğini söyleyen Ergün, bu malzemelerin çeliğe göre çok daha hafif ve sağlam olduğuna işaret ederek, "Belki birçok kişi bilmiyordur ancak, bizim İkinci Boğaz Köprüsü'nün ana taşıyıcı hatları çelik değil karbon elyaf alaşımla halatlardır" dedi.
-"200 MİLYON DOLAR SERMAYE İLE GİRİYORUZ"-
Dow Başkan Vekili Heinz Haller, Türkiye'de dönüşümsel ortak girişime girmekten mutluluk duyduklarını söyledi. Dow'un 4'üncü büyük pazarının Türkiye olduğunu belirten Haller, Doğru ile Batı'nın kesişim noktasında olan Türkiye'nin, coğrafi ve ekonomik avantajlar sunduğunu kaydetti. Türkiye'de bugüne kadar 200 milyon dolarlık yatırım yaptıklarını açıklayan Haller, Dow -Aksa karbon elyaf ortaklığı için ilk etapta 200 milyon dolarlık bir sermayeyle giriş yapacaklarını bildirdi. Şimdiden ne kadar hızlı gelişeceklerini bilmediklerini dile getiren Haller, "Toplam yatırımın ne kadar olacağına ben sınır koymak istemiyorum. Bu iş büyüdükçe bizde yatırıma devam edeceğiz" dedi. Türkiye'de petrol, doğalgaz gibi kaynakların olmadığını, bu konudaki açığını uzmanlık ve gelişmiş teknolojilerle kapattığını söyleyen Haller, ortaklığın nedeninin tam bir değer zinciri yaratmak olarak özetledi.
-"500 MİLYAR DOLARLIK HEDEFİNİZ BENİ CEZBETTİ, ABD'Lİ BAŞKA YATIRIMCILAR DA TÜRKİYE'YLE İLGİLENİYOR"-
Amerikalı bir şirket olmalarına karşın cirolarının üçte birinin Amerika'da bulunduğunu belirten Haller, küresel bir şirket olduklarını ve dünyanın her yerinde yatırım yapılabileceğini, ancak yetenekli insan gücünü bulmanın zor olduğuna işaret ederek, "Türkiye'ye gelmemizin nedenlerinden biri de bu. 500 milyar dolarlık ihracat hedefiniz de beni cezbetti. Ancak 15 yıl önce burada olsaydım bunu söylemezdim. Ben, Amerikalı başka yatırımcıların da Türkiye ile ilgilendiğini biliyorum" dedi.
-"DOW VE AKSA'NIN ÜRETTİĞİ KARBON ELYAF ÜRÜNLERİ TÜM DÜNYAYA PAZARLANACAK"-
Bu yatırımla dünyanın en büyük oyuncularından biri olmayı hedeflediklerini açıklayan Haller, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Aksa tesislerinde olacak bu yatırım benzersiz olacak ve biz karbon elyafın tüm değer zincirini üretebiliyor olacağız. Bu da bizi heyecanlandırıyor. Bu üçlü adımlar kuracağımız ortaklık, tüm dünyada büyüme fırsatlarını değerlendirecektir. Üretilecek ürünler tüm dünyaya pazarlanacak. Türkiye, karbon elyaf üreten sekiz ülkeden biri. Bu üretimle birlikte, dünyada karbon elyaf üretiminde önemli oyuncu haline gelecek. Karbon elyaf kompozitlerin üretimi, Türkiye'de katma değerli ürünlerin daha farklılaşmasını sağlayacağı gibi, yeni bağlantılı pazarlara girecek ve otomotiv, yenilenebilir enerji, altyapı ve depreme dayanıklı ürün geliştirilmesine bu anlamda katkı sağlanacak. Dow ve Aksa ortak girişimi olarak, karbon elyaf sektöründe dünyanın en büyük oyuncularından biri olmayı hedefliyoruz. Bu üretim, Türkiye'nin ihracatını da artıracaktır."
-"İLK ÜÇ ÜRETİCİDEN BİRİ OLMA HEDEFİNDEYİZ"-
Akkök Şirketler Grubu CEO'su ve Aksa Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Berkman, Akkök Grubu olarak sanayici bir grup olduklarını, tek çatıda en büyük akrilik elyaf üreticisi olduklarını ve iki yıl önce karbon elyaf işine yatırım kararı aldıklarını söyledi. Türkiye'nin 2023 ihracat hedefini yakalayarak, cari açığa çare bulmasının tamamen Ar-Ge ve yeni teknolojili ürünlerden geçtiğine işaret eden Berkman, bunun bilincinde olarak yatırım yapmaya karar verdiklerini söyledi. Karbon elyafın gemiden, rüzgar enerjisi pervaneleri, masa üstü kaplardan, golf sopası ve tenis raketine kadar birçok alanda kullanıldığını belirten Berkman, bu yatırım sayesinde Türkiye'nin 500 milyar dolar ihracat hedefine katkı sağlamayı hedeflediklerini kaydetti.
Toplantının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Berkman, 2011 yılı sonunda 3 bin 500 tonluk üretim yatırımını bitirmek üzere olduklarını söyledi. 2011 yılı sonunda karbon elyafta, tüm dünyada toplam 46 bin ton civarında üretim kapasitesine ulaşılacağının öngörüldüğünü belirten Berkman, "Demek ki yüzde 8 gibi pazar payına sahibiz" dedi. Karbon elyaf ve entergre ürünlerin iç ve dış talebe göre üretim kapasitesini artırma esnekliğine sahip olduklarını belirten Berkman, "Bugünkü rakamlar, dünyada karbon elyaf ihtiyacının 150 bin tona çıkması yönünde hesaplanıyor. Bizim de bu yatırımla ilk üç üretici arasında olma hedefimiz var" dedi.
-"2011 YILI SONUNDA 12,5 MİLYAR DOLAR YATIRIM BEKLİYORUZ"-
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün ise Türkiye'nin son 8 yılda 105 milyar dolar yatırım çektiğine işaret etti. Bu 105 milyar dolarlık yatırımın yıllık 10 milyar dolara tekabül ettiğini belirten Ergün, bu yıl 11,5 milyar dolarlık doğrudan yatırımın çekildiğini belirterek, "2011 yılı sonuna kadar 12.5 milyar dolar doğrudan yatırım bekleniyor. 2012 yılı da bunun altında olmayacaktır. Türkiye'de 10 milyar doların üzerinde doğrudan yatırımın gerçekleşeceğine inanıyoruz" dedi.
Başbakanlık Yatırım Destek ve Kalkınma Ajansı Başkanı İlker Aycı da Türkiye'ye gelen Amerikan yatırımlarının bu yıl itibariyle 650 milyon doları geçtiğini, son iki aylık rakamların da eklendiğinde rakamların yukarı doğru çıktığının görüldüğünü ifade ederek, "Önümüzdeki döneme Amerika'dan gelen yatırım rakamlarında "milyar dolarları konuşmaya başlayacağız" dedi. Aycı, Amerikalı yatırımcılarla neredeyse her ay toplantı yapmaya başladıklarını, onların da Türkiye ile ilgili araştırmalara başladıklarını, ayrıca Türkiye'de enerji alanındaki yatırım fırsatlarını anlattıklarını bildirdi.
-"TÜRKİYE'NİN DEĞİŞEN YÜZÜNÜ GÖRMEKTE AĞIR KALDIK"-
ABD İstanbul Başkonsolosu Scott Kilner ise Amerikalı şirketlerin Türkiye'de olmaktan çok memnun olduğunu söyledi. Mevcutların yatırımcıların ise yatırımlarını büyütmek istediğini açıklayan Kilner, şu değerlendirmede bulundu:
"Belki Türkiye'nin değişen yüzünü görmekte ağır kaldık, teşvik ortamını değerlendirmekte de belki ağır kaldık, ancak büyükelçilikler ve Türk - Amerikan işadamları nezdinde, Türkiye'deki yatırım imkanlarını anlatıyoruz. Türkiye, 10 yıl önceki Türkiye değil. Amerika'dan çok daha fazla yatırım çekilebileceğine inanıyoruz. Belki biraz ağır kaldık ancak, biz Türkiye'deki yükseliş trendini görüyoruz." - İstanbul
Son Dakika › Ekonomi › Dow ve Aksa 1 Milyar Dolarlık Yatırıma İmza Attı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?