Haftanın ilk işlem gününde dolar/TL 2,2471'e çıkarak son altı ayın en yüksek seviyesini gördü.
Geçen hafta ABD Merkez Bankası (Fed) Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısı öncesi 2,2250 seviyesinde hareket eden dolar/TL, toplantı kararları sonrasında küresel piyasalarda artan dolar talebi ile yönünü yukarı çevirdi.
Fed Başkanı Janet Yellen'in faiz artırım hızının ekonomik verilere bağlı cümlesinin yanı sıra Fed üyelerinin faiz tahminlerini yukarı yönlü revize etmeleri dolara olan talebi artırırken, dolar/TL de sert bir şekilde yükseldi.
Haftanın ilk işlem gününde dolar endeksinin Temmuz 2010'dan bu yana 84,8 ile en yüksek seviyesine çıkmasının ardından yurt içinde de dolar/TL yükselişini sürdürerek son altı ayın en yüksek seviyesini gördü. Dolar/TL en son 12 Mart'ta 2,2588'i görmüştü.
Analistler, dolar/TL'de teknik olarak 2,2450 - 2,2580 seviyelerinin direnç konumunda olduğunu belirtirken aşağı yönlü hareketlerde 2,2210 seviyesinin destek konumunda olduğunu kaydediyor.
- "Dolar/TL'nin bu haftayı 2,2259 ve 2,2588 direnç seviyeleri arasında sürdürmesi mümkün"
Ziraat Yatırım Ekonomisti Bora Tamer Yılmaz konuya ilişkin değerlendirmesinde, ABD'de geçen hafta gerçekleşen Fed toplantısından faizlerin tahmin edilebilenden daha hızlı artabileceğine ilişkin paylaşılan projeksiyonlar ABD faizlerine hassas kurların değer kaybetmesine neden olduğunu söyledi.
Meksika Pesosu, Güney Afrika Randı ve TL'nin ABD faizlerine duyarlılığı görece daha yüksek gelişmekte olan ülke kurları olduğunu belirten Yılmaz, ABD verim eğrisinin özellikle göbek kısmı olarak adlandırılan 5 yıl ve yakınındaki vade segmentinde gözlemlenen artışların gelişmekte olan ülke kurlarını baskılamaya devam edeceğini ifade etti.
Yılmaz, mevcut konjonktürde bu hafta Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) Para Politikası Kurulu'nda faiz parametrelerinde değişikliğe gitmesini beklemediğini belirterek, şunları aktardı:
"Çünkü bir yanda ekonomiyi yeniden canlandırma çabası faizlerin artmasını engellerken diğer tarafta enflasyonun yüksek seyri ve ABD faizlerindeki yukarı yönlü hareketlilik faizlerin daha fazla aşağı gelmesini de engellemekte. Bu şartlar altında Dolar/TL'nin bu haftayı 2,2259 Fibonacci - 2,2588 yatay direnç seviyeleri arasında sürdürmesi mümkün.
Eğer TCMB, perşembe günü piyasada 'güvercin' algıya yol açabilecek mesajlar paylaşırsa dolar/TL'nin bahsettiğimiz aralığı geçerek ilk önce 2,2646 Fibonacci seviyesine ardından da risk iştahı ve ABD faizlerine göre 2,30 seviyesine doğru hareketlenmesi mümkün olabilir. TCMB'den Perşembe günü tahmin edilenden daha 'sıkı' duruş gözlenmesi durumunda ise küresel risk algısına bağlı olarak Dolar/TL'nin 2,20 seviyesine doğru toparlanması da bir senaryo."
"Kısa vade işlem yapanların günlük bazda veri akışı ve politika belirleyicilerin konuşmalarını takip etmelerini tavsiye ediyoruz"
Bu hafta küresel risk algısının en önemli belirleyicisinin salı günü açıklanacak olan geçici PMI verileri olacağını vurgulayan Yılmaz, piyasanın şu anda olumsuz veri akışının fiyatladığını söyledi.
Yarın sabah Türkiye saati ile (TSİ) 04: 45'te Çin PMI verisiyle başlayıp gündüz saatlerinde Avrupa ülkeleriyle devam edecek süreçte PMI'ların tahminlerden daha iyi gelirse gelişmekte olan ülke para birimlerinin bir miktar destek bulabileceğini dile getiren Yılmaz, "Ek olarak bugün TSİ 16: 00'da Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi'nin Avrupa Birliği Parlamentosu'nda gerçekleştireceği konuşma da yatırımcıların risk algısını etkileyecektir. Oynaklığın yükseldiği bir ortamda yatırımcıların zarar-kes seviyelerini daha dar tutup, kısa vade işlem yapanların günlük bazda veri akışı ve politika belirleyicilerin konuşma takvimlerini takip etmelerini tavsiye ediyoruz" değerlendirmesinde bulundu. - İstanbul
Son Dakika › Ekonomi › Dolar, 6 Ayın En Yüksek Seviyesini Gördü - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?