Doğu Karadeniz'deki son yağışlar Türkiye'nin en büyük fındık kurutma merkezine getirilen ürün miktarını arttırdı.
Geçtiğimiz yıl kurulan ve 25 ton kapasiteli 14 makine ile hizmet veren Trabzon'un Arsin ilçesindeki fındık kurutma merkezinde bu yıl da üreticilere ücretsiz hizmete devam ediliyor.
Ağustos ayının ilk haftasında başlayan kurutma işlemleri sırasında havaların oldukça güneşli geçmesi üreticinin doğal yoldan yani güneşte fındığını kurutmasına kolaylık sağlayınca, merkeze getirilen ürün miktarında azalma görülmüştü. Son haftalarda artan yağışlarla birlikte merkezi günde 10-15 tona yakın fındık getirilmeye başlandı.
Türkiye fındık ihraç rekortmeni ve 500 büyük sanayi kuruluşu arasında 57'inci sırada yer alan Oltan Gıda tarafından kurulan merkezde kurutmaya tabii tutulan fındıklarda güneşte kurutulanlara göre 2-3 randıman daha fazla geliyor. Merkezde aynı zamanda hem güneşte, hem de makinelerde deneme amaçlı kurutma yapılıyor. 2-3 randıman fazla gelmesi ve aflatoksinin yok denecek kadar az olması nedeniyle bugünlerde kilosu yaklaşık 6 liradan işlem gören fındıkta 25-35 kuruş daha fazla kazanç sağlanmış olunuyor. Fındıkların üretici harmanından merkezi taşıma işlemi de ücretsiz olarak yapılıyor. Fındıklar merkezde nem oranları belirlenerek kurutulmaya başlanıyor. Kurutma işlemi nem oranına göre 7-8 ile 20-25 saat arasında değişiyor.
Kaliteli Fındık Projesi kapsamında geçtiğimiz yıl 250 ton fındık kurutularak yapılan deneme işleminden başarılı sonuç alınması üzerine, Trabzon'un dışında fındık üretilen diğer illerde de makineli kurutma işlemine olan talep arttı.
Trabzon Ticaret Borsası Başkan Yardımcısı ve Oltan Gıda Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Şükrü Güngör Köleoğlu, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, yapılan bilimsel deneyler sonucundan fındık kurutma merkezinde kurutulan fındıkla, yerde kurutulan fındık arasında 1 randıman olduğunu söyledi. Köleoğlu, "Bizim bölgede güneşin az yağmurun fazla olduğu bir bölge. Bu seneki hava durumu söylediğimizden biraz daha farklı oldu. Güneş biraz daha fazla oldu. Bunlara rağmen şu ana kadar 100 tonun üzerinde fındık geldi bize. Biz önceden söylediğimiz gibi makineyle kurutmanın diğer kurutma şeklinden farklı olduğunu tespit ettik. 1 hafta önce yaptığımız deneyde aldığımız ürünlerde yere serip kuruttuğumuz ürünle, makine ile kuruttuğumuz ürün arasında 1 randıman var. 1 randımanlı fiyatı bugünkü fındık fiyatlarına vurursak 120 lira civarında bir fark ediyor. Ayrı zamanda 120 liranın yanında birde zahmeti olmuyor. İnsanlar fındıklarını kurutmak için 1 hafta bekliyorlar. Hem zahmeti var, hem de randıman farkı var. Tamamen makine ile tarım diğerinden çok daha farklı olduğunu ortada" dedi.
Trabzonluların fındık kurutma merkezinden işi fark edemediklerini belirten Köleoğlu, "Burada her şey hem ücretsiz hem de daha karlı yapılan bir iş. İnsanların zahmet edip fındıklarını yere sermelerine gerek de yok. Fındığı evinden alıp kuruttuktan sonra tekrar eve getiriyoruz. Biz insanlara bilimsel olarak fındık kurutmanın daha faydalı ve randımanlı olduğunu göstermek istiyoruz" diye konuştu. - TRABZON
Son Dakika › Ekonomi › Doğu Karadeniz'deki Yağışlar, Fındık Kurutmanın Önüne Geçemiyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?