Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Gümüşhane Valiliği, Aydın Doğan Vakfı, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA), Gümüşhane Üniversitesi ve Tarım Kredi Kooperatifi Trabzon Bölge Birliği'nin desteklediği 'Doğu Karadeniz 1'inci Organik Tarım Kongresi' Gümüşhane Üniversitesi Kelkit Aydın Doğan Meslek Yüksekokulu'nda bugün başladı. Kongreye, Kelkit Kaymakamı Ozan Gazel, Kelkit Belediye Başkanı Muammer Duran, Ak Parti Gümüşhane eski Milletvekili Temel Yılmaz, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İyi Tarım Uygulamaları ve Organik Tarım Daire Başkanı Vildan Karaarslan, Doğan Organik Ürünleri Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi eski Genel Müdürü İlhan Başaran, kamu kurum ve kuruluşlarının yetkilileri, Türkiye'nin çeşitli üniversiteleriyle, Almanya ve Amerika Birleşik Devletleri'nden 64 akademisyen, muhtarlar ve vatandaşlar katıldı.
Meslek Yüksekokulu Kültür Salonu'nda yapılan toplantıda Kelkit Aydın Doğan Meslek Yüksek Okulu Müdürü Doç. Dr. Vecihi Aksakal, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Çolak, Gümüşhane Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Celalettin Vatandaş, Kelkit Belediye Başkanı Muammer Duran, Kelkit Kaymakamı Ozan Gazel kongreye katılanlara teşekkür konuşması yaptı.
Kongre tema konuşmalarında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı iyi Tarım Uygulamaları ve Organik Tarım Daire Başkanı Vildan Karaarslan, 'Türkiye'deki Organik Tarım', Ankara Üniversitesi Gıda Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nevzat Artık, 'Avrupa Birliği sürecinde organik tarımın önemi', Meslek Yüksek Okulu Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Yıldırım da 'Doğu Karadeniz Bölgesi'nde organik tarım' hakkında bilgiler aktardı.
ORGANİK SÜTÜN YÜZDE 75'İ KELKİT'TEN
Öğleden sonraki oturumda, 'Bölgede organik sözleşmeli çiftçilik modeli ve organik ürünleri pazarlama imkanı' konusunda söz alan Doğan Organik Ürünleri Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi eski Genel Müdürü İlhan Başaran, Kelkit'te ilk olarak 2003 yılında organik hayvancılığa başlandığını ve 2005 yılında ilk organik süt üretiminin gerçekleştirildiğini belirterek şunları söyledi:
"Türkiye'de organik sütün yüzde 75'i Kelkit'te üretiliyor. Biz ve çiftçilerimiz üretiyor. Kelkit vadisinde eskimiş yöntemlerle, yeterli geliri üretmeyen hayvancılığa dayalı sistemi değiştirmek istedik. Modern hayvansal üretim yöntemlerini kullanıp, organik süt ve besi hayvancılığı yaparak Kelkit havzasını Türkiye organik süt üretiminin cazibe merkezi haline getirilmesi misyonuyla yola çıktık. Organik sütlü ürün pazarının öngörülen gelişimine bağlı olarak, Kelkit havzasındaki çiftçilerle sözleşmeli olarak 250 ton/gün organik süt üretimi gerçekleşecek yapının kurulması, bölgede 400 - 500 adet köylü işletmesinin organik süt sığırcılığı yapacak duruma getirilmesi, hedeflenen işletmelerde 20 bin başlık saf ırk hayvan yapısının kurulması ve bölgede üretilen organik sütü işleyecek üretim tesisinin kurulmasını hedefledik. Bu hedefe de 2020'de ulaşmayı öngördük."
Konuşmalarının ardından soru cevap bölümüne geçildi. İki gün 9 oturumla devam edecek kongrenin sonuç bildirgeleri Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na gönderilecek. - Şhane
Son Dakika › Ekonomi › Organik Tarım Kongresi Kelkit'te Başladı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?