ABD’de yayınlanan aylık ekonomi dergisi ’Fast Company’de yer alan ’Hızlı Şehirler 2007’ araştırmasında İstanbul ’Beklenmeyen Vaha’ olarak tanımlandı.
Araştırmada, şehirlerin yanına o ülkedeki ’en hızlı şirketler’e de yer verildi. Araştırmaya giren tek Türk şirketi Doğan Holding oldu.
ABD’li aylık ekonomi dergisi Fast Company’de yer alan ’Hızlı Şehirler 2007’ araştırmasında Türkiye’den hızlı şehir olarak İstanbul, hızlı şirket olarak da Doğan Holding seçildi. Dergi, dünyada, 9 kategoride en hızlı 30 şehir ve eyaletle, en yavaş 5 şehri seçti. İstanbul; araştırmada, ’Beklenmeyen Vaha’ kategorisinde, Birleşik Arap Emirlikleri’nden Dubai ve Avustralya’dan Sidney’le beraber yer aldı. Araştırmada, İstanbul için gösterge olarak Moody’s’in son dönemdeki kredi notunu yükseltmesi gösterildi. Dergide, Türkiye’nin uzun dönemli Avrupa Birliği görüşmelerinin; altyapı, hafif metro gibi alanlarda yeniden yatırımlara ilham verdiğine değinildi. Türkiye’nin canlı bir gece hayatı, caz ve film festivalleri ve büyüyen tasarım toplumu olduğu belirtildi.
KATEGORİLERE GÖRE HIZLILAR: Hızlı seçilen 30 şehir arasında da ’Yaratıcı Mekkeler’ kategorisinde Çin’den Şangay, ABD’den New York, ABD’den San Fransisco, Arjantin’den Buenos Aires yer aldı. ’Küresel Köyler’ başlığı altında Kanada’dan Toronto, Güney Afrika’dan Johannesburg, Almanya’dan Berlin, ’Ar-Ge Grupları’ başlığındaki hızlı şehirler ise, ABD’den Fort Collins, Güney Kore’den Seul, ABD’den Raleigh-Durham oldu.
YÜKSEK TEKNOLOJİ KENTLERİ: ’Yüksek Teknoloji Noktaları’ kategorisinde, Vietnam’dan Ho Chi Minh City, Hindistan’dan Chandigarh, Idaho’dan Boise, ’Şehir Yenilikçisi’ kategorisinde ise, Brezilya’dan Curitiba, ABD’den Salt Lake City, Estonya’dan Tallinn yer aldı. ’Kültür Merkez’leri olarak, İspanya’dan Barselona, ABD’den Miami, Senegal’dan Dakar seçilirken, ’Start up Merkezleri’ olarak da ABD’den Austin, Madison ve Tucson şehirleri ve İngiltere’den Londra belirlendi. Yeşil Liderleri’ kategorisinde de ABD’den Şikago, İsveç’ten Stockholm, ABD’den Portland, Kanada’dan Vancouver şehirlerine yer verildi.
EN YAVAŞ OLANLAR: Dergide en yavaş şehirler kategorisinde de, Macaristan’dan Budapeşte, Missouri’den St. Louis, Louisiana New Oerleans, Michigan’dan Detroit ve Küba’dan Havana yer aldı. ’Çok Hızlı Şehirler’ başlığında da, ekonomide büyüme eğiliminde riskler gösteren beş şehir, Mısır’dan Kahire, Kazakistan’dan Almatı, ABD’den Greenwich ve Las Vega, Çin’den Shenzen olarak sıralandı.
HIZLI ŞİRKETLER: Dergide hızlı şehirlerdeki, hızlı şirketlere de yer verildi. Hızlı şirketler listesinde ise, Güney Kore’den Seul’den LG Electronics ve Samsung, İsveç Stockholm’den Ericsson, H&M, Avustralya Sidney’den Lend Lease, Telstra, Texas’dan Dell Computer, Whole Foods Market, Dubai’den Dubai Holding, Emaar Properties, İspanya Barselona’dan B01 Arquitectes, Morillas Brand Design, Smart Design, New York’dan Viacom, JetBluse, Arjantin Buenos Aires’den Pol-ka gibi şirketler yer aldı.
Bir şehir nasıl ’hızlı’ olur
BİRLEŞMİŞ Milletler’in tahminlerine göre, dünya nüfusunun 3.2 milyarı kırsal alandan şehirlere kayıyor. Fast Company dergisine göre, insanlar yaşamak ve çalışmak için her şehri seçmiyor. Fast Cities (Hızlı Şehirler) diğerlerine göre, gelecek için savaşı kazanıyor. Onlar en iyi ve parlak insanları çekiyor. Dergiye göre, bir şehrin ’hızlı’ olabilmesi için sadece ekonomi kapasitesine değil, aynı zamanda yaratıcı harekete sahip olması gerekiyor. Hızlı şehirlerde girişimciler ve çalışanlar, potansiyelini en üst düzeye çıkartabiliyor. Buralarda yüksek teknoloji sektörü genişliyor ve patent oranları çok yüksek. Hızlı şehirlerin ikinci özelliği ise inovasyon. Hızlı şehirler, büyümeyi devamlı kılan; fiziksel, kültürel ve entelektüel altyapıya yatırım yapıyor. Son olarak hızlı şehirler, yaratıcı insanların bir alanda toplanması sonucu oluşan enerjiye sahipler.
Son Dakika › Ekonomi › Doğan Holding, İstanbul'la Birlikte 'Hız Liderleri' Arasına Girdi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?