10 milyon doğalgaz abonesi, faturasını geç ödeyen aboneler yüzünden her yıl 9.6 lira fazla ödeme yapıyor.
Gaz Dağıtım Şirketleri Birliği (GAZBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Aslan, "Her ay 10 milyon doğalgaz abonesinin 1 milyonuna tebligat gönderiyoruz. PTT kanalıyla yapılan bu tebligatların maliyeti 8 TL'ye ulaşıyor." dedi ve ekledi: "Geç ödeyenlerin parasını doğalgaz faturasını zamanında ödeyenler finanse ediyor. Vatandaşın cebinden her yıl 96 milyon lira gecikme bedeli çıkıyor."
"10 GÜN İÇİNDE ÖDEME YAPMAZSAN GAZI KESERİZ"
Vatan'ın haberine göre, Türkiye'deki 10 milyon doğalgaz abonesinin büyük bir bölümünün faturasını zamanında ödediğini anlatan Arslan, "Geriye kalan abonelere her ay ihbarname gönderiyoruz.
'10 gün içinde ödeme yapmazsanız gazınızı keseriz' diyoruz. 1 milyon abone ihbarnameden sonra gecikme faiziyle ödeme yapıyor. Geriye kalanlar da -ki bunların büyük büyük çoğunluğu esnaf- 'kesme emri' geldikten sonra ödemesini yapıyor. Esnaf bu sayede 25 gün kazandığını düşünüyor ve ilk faturadan. 55 gün sonra faturasını yatırıyor. Dolayısıyla doğalgaz sektöründe kaçak oranı neredeyse sıfır.."
ADRES DEĞİŞİKLİĞİ YÜZÜNDEN BORÇ ÖDENMİYOR
Gazbir Başkanı Arslan, doğalgaz abonelerinin bir bölümünün adres değişikliği nedeniyle borcunu ödemediğini anlattı. Arslan, şunları söyledi: "Sorunun çözümü için doğalgaz dağıtım şirketlerine adrese dayalı nüfus bilgi sistemine erişim verilmesini istedi.
Arslan, "Fatura tahsilatında öne çıkan bir diğer sorunda kaçak sorunu. Evde oturanların bilinmemesi nedeniyle fatura edilmeyen kullanımı kaçak olarak tanımlıyoruz. Yani dağıtım şirketlerine bildirim yapmadan kullanım yapanlar... Dağıtım Şirketleri adrese dayalı nüfus kayıt sistemine, kimlik paylaşım sistemine ve tapu sistemleri ile harita bilgi bankalarına bağlanarak çift taraflı veri sağlayabilecek yetkinlikte sistemlere sahiptir.Bu bağlantılar online olarak sağlanırsa, hangi evin boşaldığı ve boş evlerde yeni oturanların sözleşmesiz tüketim yapıp yapmadıkları kolaylıkla tespit edilebilir hale gelecektir. Dolayısıyla, sayaç okuma dönemlerinde otomatik olarak kaçak faturası oluşturulması ile kaçak oranları düşecektir."
Türkiye'nin gündeminde olan ve akıllı sistemler ile çözülecek sorunlarda dağıtım şirketlerinin adrese dayalı nüfus kayıt sistemine bağlanması için 2 yıldır uğraştıklarını belirten Arslan, bunun bir türlü gerçekleştirilemediğini de sözlerine ekledi.
DOĞALGAZI 6 SAAT KULLANIYORUZ!
Türkiye'de ortalama gaz tüketimi hane başına 1000 metreküp. Kış mevsiminde aylık tüketim ortalama 150 ila 300 metreküp arasında değişiyor. Pik zamanlarda yani Ocak- Şubat'ta tüketim normal aylara göre yüzde 40 artıyor. Evlerde gaz tüketimi sabahları 07.00-10.00 arasında ve akşamları 19.00-22.00 arasında yüksek. Yani günde aslında 6 saat gazı açıyoruz. Sanayi tesisleri ise ortalama 10 saat kullanıyor. 09.00- 1900 arasında tüketim çok yüksek. Türkiye'deki doğalgazın yüzde 20'sini konutlarda tüketiliyor, yüzde 47'si elektrik üretimi, sanayi yüzde 22 oranında tüketiyor, rafineri yüzde 3 oranına sahip. Geri kalan da işletmelere gidiyor.
Son Dakika › Ekonomi › Doğalgaz Faturasını Zamanında Ödeyen de Cezalandırılıyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?