Doğal Sabuna İlgi Tesis Sayısını Artırdı - Son Dakika
Ekonomi

Doğal Sabuna İlgi Tesis Sayısını Artırdı

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ: - Sabun yapımından detaylar- Sabun imalatçısı Remzi İnce ile röportaj Doğal sabuna ilgi tesis sayısını artırdı- Gaziantep'te üretilen zeytinyağlı "Nizip sabunu", vatandaşların doğal ürünlere yönelmesiyle yeniden ilgi görmeye başladı- Artan talep üzerine imalathane sayısı son dönemde ikiye katlandı- Sabun üreticisi İnce: "İstiyoruz ki tamamen doğal olarak ürettiğimiz sabunlar, gelecek kuşaklara kültürel miras olarak kalsın" ZUHAL UZUNDERE KOCALAR / İRFAN AYDOĞDU - Halk arasında "yeşil sabun" olarak da bilinen "Nizip sabunu", yeniden ilgi görmeye başlayınca imalathane sayısı da arttı.

14.08.2015 13:57

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ: - Sabun yapımından detaylar- Sabun imalatçısı Remzi İnce ile röportaj Doğal sabuna ilgi tesis sayısını artırdı- Gaziantep'te üretilen zeytinyağlı "Nizip sabunu", vatandaşların doğal ürünlere yönelmesiyle yeniden ilgi görmeye başladı- Artan talep üzerine imalathane sayısı son dönemde ikiye katlandı- Sabun üreticisi İnce: "İstiyoruz ki tamamen doğal olarak ürettiğimiz sabunlar, gelecek kuşaklara kültürel miras olarak kalsın" ZUHAL UZUNDERE KOCALAR/ İRFAN AYDOĞDU - Halk arasında "yeşil sabun" olarak da bilinen "Nizip sabunu", yeniden ilgi görmeye başlayınca imalathane sayısı da arttı. Türkiye'nin önemli zeytin üretim merkezlerinden Nizip ilçesinde sabun üretimi de halkın geçim kaynakları arasında yer alıyor. Sabun üretimi, son dönemde vatandaşların doğal ürünlere yönelmesiyle artmaya başladı. Vücut ve yüz temizliğinin yanı sıra kozmetik sektöründe de kullanılan zeytinyağlı Nizip sabunu, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde sıkça kullanılıyor. Başta Ortadoğu olmak üzere dünyanın birçok ülkesine de ihraç edilen sabun, doğallığı nedeniyle ilgi görüyor.Sabun imalatçısı Remzi İnce, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çocukluk yıllarından itibaren sabun imalathanelerinde çalıştığını söyledi. Çıraklık döneminde ilçede 50'den fazla sabun üretim merkezi bulunduğunu belirten İnce, bu sayının sıvı sabun ve şampuan kullanımının artmasıyla 10'a kadar düştüğünü ifade etti.Son dönemde vatandaşların doğal ürünlere yönelmesiyle imalathane sayısının 20'ye ulaştığını anlatan İnce, şöyle konuştu: "Zeytinyağlı sabun üretimi meşakkatli olduğu için eleman sıkıntısı yaşıyoruz. Talebin azaldığı dönemlerde bu işi yaparak geçinmek imkansız hale gelmişti. Çok az kişi direnip bu işi bırakmadı. Şimdilerde sabunlarımız yavaş yavaş para etmeye başlasa da henüz istenilen seviyede değil. O yüzden insanlar atalarımızın mesleği olan sabun işinde yetişmek ve sabun ustası olmak istemiyor. Bu yüzden de çırak bulmak bile bizi çok zorluyor. İstiyoruz ki tamamen doğal olarak ürettiğimiz sabunlar, gelecek kuşaklara kültürel miras olarak kalsın. Onun için bu mesleğe sahip çıkılmalı."Zeytinyağlı sabunun ciltteki bazı lekelere ve sivilcelere iyi geldiğini savunan İnce, bu ürünün banyodaki temizlik için de ideal olduğunu kaydetti.- Ağaçtan tezgaha zeytinin yolculuğuAğaçlardan toplanan zeytinler zahmetli bir işlemin ardından sabuna dönüşüyor.Zeytinin çekirdeğiyle ezilerek "pirne yağ" haline getirilmesiyle başlayan işlem, büyük kazanlara konulan yağın "kostik" denilen sodyum hidroksit eklenerek yaklaşık iki gün boyunca kaynatılarak pişirilmesiyle devam ediyor. Karışım, istenilen kıvama geldikten sonra kovalarla özel hazırlanmış yerlere dökülüyor. Soğuduktan sonra özel bıçaklarla dilimlenen sabun, daha sonra kubbe şeklinde duvar gibi örülerek kurumaya bırakılıyor. Burada 4-5 ay bekletilen yeşil sabun paketlenerek müşterilere ulaştırılıyor.

Doğal Sabuna İlgi Tesis Sayısını Artırdı
Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Doğal Sabuna İlgi Tesis Sayısını Artırdı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement