Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Erkan, dilimlenmiş sebze ve meyve sektöründe faaliyet gösteren firmaların iç talebi bile karşılayamayacak durumda olduğunu belirterek, "İtalya, İspanya, Fransa ve İngiltere'de bu ürünlerin kullanım oranı yüzde 30'lara, ABD'de ise yüzde 60'lara ulaştı. Türkiye'de ise yüzde 1-2'ler seviyesinde" dedi.
Akdeniz Üniversitesi ile italya'daki Foggia Üniversitesi tarafından ortaklaşa düzenlenen 6. Uluslararası Dilimlenmiş Taze Meyve Sebze Ürünleri Çalıştayı, Antalya'daki Sea Life Otel'de başladı.
Prof. Dr. Erkan, gazetecilere yaptığı açıklamada, çalıştayın Türkiye'de dilimlenmiş sebze meyve sektörünün canlandırılması açısından çok önemli olduğunu kaydetti.
Son yıllarda dünyada meyve sebze tüketiminde "yerinde sayma" olduğunu vurgulayan Erkan, sektörü canlandırarak sebze ve meyve tüketiminin artırılacağını ifade etti. Avrupa'da son dönemde öğrencilere hazır meyve salataları ikram edildiğini anlatan Erkan, bu sektörün Türkiye'de ise yeni gelişmeye başladığının altını çizdi.
Dilimlenmiş sebze ve meyvelerin raf ömrünün kısa olduğunu belirten Erkan, şöyle konuştu:
"Kalitenin korunması açısından başarı sağlanırsa talep artacak. Bugün ABD'de 10 aileden 6'sı bu ürünleri kullanıyor. Türkiye'de yeni bir sektör. Daha çok hazır gıda sunan zincirlerin salataları bu şekilde hazırlanıyor. Büyük marketlerde de bu sektör canlanmaya başladı. Özellikle salata grubu burada en önemli payı alıyor. Bunun dışında kavun, karpuz, kivi, elma, üzüm gibi meyveler de buna uygun. Yeter ki uygun şekilde tüketiciye sunulsun."
Prof. Dr. Erkan, ürünlerin el değmeden paketlendiğini ve yıkandıkları için direkt tüketime hazır olduğunu vurguladı. Türkiye'de 10'un üzerinde firmanın dilimlenmiş sebze meyve üretimi yaptığını kaydeden Erkan, "Dilimlenmiş sebze ve meyvede iç talebi bile karşılayamıyoruz. İtalya, İspanya, Fransa ve İngiltere'de bu ürünlerin kullanım oranı yüzde 30'lara, ABD'de ise yüzde 60'lara ulaştı. Türkiye'de ise yüzde 1-2'ler seviyesinde" diye konuştu.
Yurt içi ve 30'a yakın ülkeden yaklaşık 120 akademisyen ve sektör temsilcisinin katıldığı çalıştay, 25 Ekim'de sona erecek. - Antalya
Son Dakika › Ekonomi › 'Dilimlenmiş Sebze ve Meyvede İç Talebi Bile Karşılayamıyoruz' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?