Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile birlikte Hindistan’a giden Türk sinema sektörünün önde gelen isimleri Yeşilçam’ı dünyaya açmaya hazırlanıyor.Film-Cass Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mine Vargı, “Bollywood ile ortak film ve belgesel çekimleri gerçekleşecek. Resmi bir gezide sinema sektörünün de bulunması çok önemli” dedi.
2009 yılında küresel krize rağmen yüzde 7 civarında büyüyen Hindistan ekonomisinin en büyük itici güçlerinden biri olan sinema endüstrisinden Türkiye’nin nasıl faydalanacağı konusunda ilk somut adımlar atıldı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’le birlikte Hindistan’a giden Yeşilçam’ın önde gelen isimleri burada Bollywood yetkilileriyle bir araya geldi. Bollywood ve Yeçilçam ortaklığında sinema sektörünün gelişimine yönelik bir komisyon kurulurken Film-Cass Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mine Vargı, “Devlet desteğini arkamıza aldık. Yeşilçam’ı dünyaya açacağız. Buradaki ilişkiler sonuna kadar geliştirilmeli. Devlet desteğini de arkamıza aldığımızı görüyorum. Sektördeki bazı tıkanıklıklar çözüme kavuşabilir” dedi.
Ortak filmler çekilecek
Hindistan’daki yapımcı ve yönetmenlerle bir araya geldiklerini vurgulayan Mine Vargı, şöyle konuştu: “2 ülke arasında sinema ilişkilerini geliştirmek üzere komisyon kuruldu. Birlikte panel düzenledik. Türkiye’deki sinema sektörüne ilişkin bilgileri paylaştık. Önümüzdeki dönemde ikili ilişkilerin geliştirilmesi için bir çok proje geliştireceğiz. Belgeseller ve filmler organize ederek iki ülke halkının kültürünü tanıması için işbirliği başlatacağız. Buradaki gelişmeler geleceğe yönelik önemli bir potansiyel taşıyor. Türk sinemasının dışarıya açılmaya ihtiyacı vardı.” Hindistan’daki sinema stüdyolarını gezdiklerini dile getiren Mine Vargı, “Dün ülkedeki stüdyoları ve sinema salonlarını gezdik. Burada çok güzel sinema stüdyoları var. Resmi bir gezide sinema konusunun gündeme gelmesi bizim için çok önemli. Bu ilişkiler önümüzdeki dönemde sektörün önündeki bazı tıkanıklıkları aşmasına da yardımcı olacaktır” dedi.
Türk-Hint sinema komisyonu
DEİK’ten yapılan açıklamaya göre ise TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin’in de katıldığı bir komisyon kurularak konuyla ilgili çalışmaların koordine edilmesi sağlandı. Organizasyon kapsamında Hindistan’a gelen Pinema Film’in patronu Sinan Çetin, Film-Cass Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mine Vargı ve Mustafa Pamir Demirtaş, Hindistan sinema sektöründen temsilcilerle biraraya geldi. Temaslar sonucunda DEİK/Türk-Hint İş Konseyi’ne bağlı olarak Türk- Hint Sinema, TV ve Görsel Sanatlar Komisyonu kuruldu. Komisyon, yılda yaklaşık bin filmin vizyona girdiği Bollywood’un Türkiye için örnek alınabilecek noktalarını araştıracak.
Yeşilçam
2009’da 70 film gösterime girdi.
Toplam gişe geliri 300 milyon TL’ye yaklaştı.
35 milyon adede yakın bilet kesildi.
Bilet fiyatı ortalama 8.5 TL’yi buldu.
Sinema salonlarında koltuk sayısı 160 bini geçti.
Filmleriyle gişede en fazla kazandıran Cem Yılmaz oldu.
Bollywood
Ülkede her yıl ortalama 1000 adet film çekiliyor.
Her yıl ortalama 3.5 milyar bilet satılıyor.
Sektörün yıllık kazancı 2.5 milyar dolar.
Bu gelirin yüzde 40’ı oyunculara ödendi.
Toplam çalışan sayısı da 150 bini aştı.
Sektörün yıl sonu büyüme beklentisi yüzde 6.
Hollywood
2009 yılı bilet satışı 1.4 milyar adet.
Yılda 500’e yakın film gösterime giriyor.
Gişe geliri 10 milyar doları buldu.
Gişe geliri son 10 yıldır yükseliyor.
Ortalama bilet fiyatı 7.75 dolar.
En yüksek bütçeli film 310 milyon dolar.
En fazla yerli film Türkiye’de izleniyor
MERKEZİ Strasbourg’da bulunan Avrupa Sinema Gözlemevi tarafından yayınlanan bir rapor, Avrupa ülkeleri arasında geçen yıl sinemalarda en fazla yerli filmin Türkiye’de izlendiğini ortaya çıkardı. Rapora göre, Türk sinema izleyicisinin geçen yıl sinemalarda izlediği filmlerin yüzde 50’sini yerli filmler teşkil ediyor. Bu oran 2008 yılında yüzde 58.13’tü. Türkiye’yi bu sıralamada yüzde 37 ile Fransa, yüzde 32 ile İsveç, yüzde 27 ile Almanya izliyor. Avrupa’da yerli film izleyenlerin oranının genelde düşüş gösterdiği yorumu yapılan raporda, buradaki en önemli faktörün vizyona giren Ice Age, Avatar, 2012, Up, Angels&Demons gibi Amerikan filmlerinin yaptığı önemli gişe başarısı gösteriliyor. Avrupa’da B ülkeleri içinde geçen yıl en fazla gişe hasılatı 16.9 milyonla Almanya’da sağlandı.
Son Dakika › Ekonomi › Devlet Desteğini Arkamıza Aldık Bollywood'la Ortak Film Çekeceğiz - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?