Design & Innovation Summit Konferansı - Son Dakika
Ekonomi

Design & Innovation Summit Konferansı

Design & Innovation Summit Konferansı

Arçelik AŞ Genel Müdürü Hakan Bulgurlu, inovasyon vizyonları kapsamında yeni iş modellerini radarlarına aldıklarını belirterek, "Perakende, bankacılık ve sağlık sektöründe yeni iş ortaklıkları üzerinde çalışıyoruz.

09.11.2016 12:42

Arçelik AŞ Genel Müdürü Hakan Bulgurlu, inovasyon vizyonları kapsamında yeni iş modellerini radarlarına aldıklarını belirterek, "Perakende, bankacılık ve sağlık sektöründe yeni iş ortaklıkları üzerinde çalışıyoruz." dedi.

Petkim'in ana sponsorluğunda, Capital ve Ekonomist dergileri iş birliğiyle gerçekleştirilen Design & Innovation Summit konferansında konuşan Bulgurlu, ülke olarak gelecekteki yüksek hedeflere ulaşmak için tasarım ve inovasyonun çok önemli olduğunu dile getirerek, inovasyon ve yeni fikirlerin kişinin hayatını değiştirdiğini, ekonomilerin ve şirketlerin kaderini çizdiğini söyledi.

Son 10 yılda inovatif çözümler sunan dev şirketlerin insanların hayatına girdiğini ve yeni nesil teknoloji şirketlerinin yıldızının parladığını anlatan bulgurlu, birçok efsane şirketinin yıkıcı inovasyonla yüzleşerek yok olduğunu aktardı.

Bulgurlu, bu alanda yatırım yapmayan ülkelerin ve kurumların kalıcı olmasının mümkün olmadığının altını çizerek, yaşanan krizlerin ancak güçlü Ar-Ge'ye sahip şirketlerin ayakta kaldığını gösterdiğini bildirdi.

Ar-Ge şampiyonlarının en yüksek büyüme oranını yakaladığını belirten Bulgurlu, dünyanın en büyük 500 şirketine bakıldığında bunun görüldüğünü söyledi.

"Her pazara ve ihtiyaca uygun ürün geliştirebiliyoruz"

Bulgurlu, zirvenin ana konusu olan "Made in Turkey'den Design in Turkey'e geçişin" Arçelik'in hikayesi ile birebir örtüştüğünü, dünya çağında Ar-Ge merkezleri ve tasarım ofislerine sahip olan bir kurum olarak politik ve coğrafi sınırları kaldırdıklarını dile getirdi.

İnovasyon ve tasarımın Arçelik'i dünya ligine taşıdığını aktaran Bulgurlu, 4 ülkede 11 Ar-Ge merkezi ve 1060 Ar-Ge çalışanına sahip oldukları bilgisini verdi.

Bulgurlu, "Ar-Ge ve tasarım alanında Türkiye'nin en çok yatırım yapan öncü kuruluşlarındanız. Türkiye'nin en başarılı Ar-Ge merkezi ödülünü bu yıl da gururla aldık. Global alanda da iddialı hale geldik." ifadelerini kullandı.

İnovasyon ve tasarım sayesinde her pazara ve ihtiyaca uygun ürün geliştirebildiklerini dile getiren Bulgurlu, bu yolculukta 1990'lı yılların büyük bir öneme sahip olduğunu, ülkenin rekabetçi gücünü artırmak amacıyla o yıllarda önemli yatırımlar yaptıklarını bildirdi.

Bulgurlu, bu konuda üretimini yaptıkları tasarruflu ve doğa dostu olan ürünlere değinerek, en zorlu ve en rekabetçi pazarlarda ürünlerinin tercih edilmesinin tesadüf olmadığını vurguladı.

"Ticari işletmeler için profesyonel Telve modelini pazara sunacağız"

Bulgurlu, araştırmalar sonucunda üretimine başladıkları Türk kahvesi makinesi Telve'nin kısa sürede kahve tiryakilerinin vazgeçilmezi haline geldiğini kaydederek, "Pazarda yeni örneklere ilham verirken kahve kültürümüzü yurt dışına taşıdı. İnovasyonu tasarımla buluşturarak en prestijli ödüllere layık görüldü." dedi.

Kapsüllü Türk kahvesi makinesi ile de Türk kahvesinin gelişmesine ciddi katkılar yaptıklarını belirten Bulgurlu, "Yakın zamanda ticari işletmeler için profesyonel Telve modelini de pazara sunacağız." bilgisini verdi.

Bulgurlu, iş dünyasında Ar-Ge gücünü sadece kendi kaynakları ile geliştirmenin mümkün olmadığını ifade ederek, bu nedenle kamu, özel sektör, ulusal ve uluslararası iş birliklerine büyük önem verdiklerini bildirdi.

Teknolojiyi erken aşamada yakalayarak rekabetçi güçlerini artırmayı hedeflediklerini belirten Bulgurlu, dünyanın önde gelen üniversiteleri ile ortak projeler yürüttüklerini söyledi.

"Akıllı ev teknolojileri pazarı 2020'ye kadar 5 kat büyüyecek"

Bulgurlu, tüketici tercihlerinin hızla değiştiğini ve çeşitlendiğini kaydederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu nedenle farklı bakış açılarıyla zenginleşmenin önemli olduğuna inanıyoruz. Sektörümüzün ciddi bir değişimden geçmesini bekliyoruz. Yeni fikirler, iş modelleri, akıllı teknolojiler hayatımızı çevreledi. Beyaz eşyalar ve ev aletleri artık ihtiyaçlarımızı anlayan akıllı birer dost haline geliyor. Akıllı ev teknolojileri pazarı bugün 60-80 milyar dolar büyüklüğe sahip. 2020 yılına kadar yaklaşık 5 kat büyümesini bekliyoruz. bu dönüşüm tüketici alışkanlıklarını ve iş modellerini tamamen değiştiriyor. Biz de bu alanlara önemli yatırımlar yapmaya devam ediyoruz. Yakın gelecekte beyaz eşyalarımıza uzaktan erişim sağlayarak yazılımlarını güncelleyebileceğiz. Olası bir arıza öncesinde servisimiz müşteri ile bağlantıya geçecek."

"Türkiye endüstri 4.0 dönüşümünü kaçırmamalı"

Bulgurlu, yapay zeka, akıllı robotlar ve siber fiziğin artık sadece bilim kurgu filmlerde görülmediğini kaydederek, bu gelişmelerin endüstri 4.0'ın öngördüğü akıllı fabrikaların kurulmasını artık mümkün kıldığını, Türkiye'nin bu devrimi kaçırmaması gerektiğini vurguladı.

Bu dönüşümü kaçırmamak için insan kaynağının geliştirilmesi gerektiğinin altını çizen Bulgurlu, otomasyon, bakım ve sistem geliştirme alanında yetkin iş gücünü hızla yetiştirmeleri gerektiğini bildirdi.

Bulgurlu, şu ifadeleri kullandı:

"Arçelik olarak bu dönüşümün öncülerinden olmak için önemli projeler ve analizler gerçekleştiriyoruz. Vizyonumuzu ve stratejimizi bekleyerek dijital dönüşüm yol haritamızı oluşturduk. Romanya'da planladığımız yeni fabrika yatırımımız bu yolda bize ışık tutacak. Geliştireceğimiz uygulamalar ülkemizin ve Arçelik'in diğer fabrikaları için de örnek oluşturacak. İnovasyon vizyonumuz kapsamında yeni iş modellerini radarımıza aldık. Perakende, bankacılık ve sağlık sektöründe yeni iş ortaklıkları üzerinde çalışıyoruz. Dijitalleşen ödeme sistemleri dünyasında inovatif iş modelleri geliştiriyoruz.

Çok paydaşlı bir çalışmayla yeni bir modeli hayata geçirdik. Yeni nesil sistemlerle çalışan ödeme kaydedici cihazımız tek platform üzerinden servis sağlıyor. Pazarda 400 bin yazar kasa pos cihazımız şu anda aktif olarak kullanılıyor. Yakın gelecekte sağlık ve giyilebilir sensörler alanında da yeni projelerimizi hayata geçirmeyi hedefliyoruz."

Bulgurlu, Arçelik olarak tasarımı üreticiden tüketiciye uzanan bütünsel bir deneyim olarak gördüklerini bildirdi.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Design & Innovation Summit Konferansı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement