Desa Yönetim Kurulu Başkanı Melih Çelet, Deri-İş sendikası ile aralarındaki tartışmalar giderek büyüyor.
Desa Yönetim Kurulu Başkanı Melih Çelet, Deri-İş sendikası ile aralarındaki tartışmalar değinerek “ Yaşananlar geldiğimiz noktada hem Desa’nın bin 800 çalışanını ve onbinlerle ifade edilen ailelerini, hem de Türkiye ekonomisi tehdit eder hale gelmiştir." dedi.
Kendilerinin 65 perakende mağazası bulunduğunu ve sadece bu işin ticaretini yaparak hayatlarını sürdürebileceklerini kaydeden Çelet, şöyle dedi:
"Ama sanayici olarak üretici yanımızın darbe alması hem çalışanlarım hem de ülke ekonomisi için büyük bir kayıp olur. Bu sadece benim değil tüm Desa çalışanlarının bir haykırışıdır”
Deri-İş Sendikası’nın ^'işçi kıyımı yapılıyor' diye Brüksel merkezli Uluslar arası Tekstil ve Deri İşçileri Konfederasyonu'nu gündeme getirdiğini ve bu şekilde olayın renginin değişmeye başladığını savunan Melih Çelet şu değerlendirmede bulundu:
“ Bu konfederasyonun Desa’nın yabancı müşterilerini ve Desa ürünlerini satılmaması yönünde çok büyük bir baskı altına almaya çalıştığını öğrendik. Bu girişimin sadece Desa için değil, Türkiye ve Türk şirketleri için de bir tehdit halini aldığını görünce, sessizliğimizi bozmaya karar verdik. Tür insanının, Türk girişimci ruhunun yarattığı bu değerin yok olmasına seyirci kalamayız”
“İŞÇİ SAYIMIZ 10 AYDA 1250’DEN 1800’E ÇIKTI”
Çelet, Desa işçilerinin uluslar arası markalara hizmet vermesi nedeniyle kalite ve bilgi yönünden üstün vasıflara sahip olduğunu kaydederek “ Bu arada övünerek söyleyebilirim ki Ocak 2008’de bin 250 civarında olan çalışan sayımızı bin 800’lere kadar taşıdık”dedi.
“İSPANYA’DAKİ MÜŞTERİMİZ BASKIYA BOYUN EĞDİ”
Desa’nın uluslararası bir marka olma yolunda hızla ilerlediğini ve modanın kalbi Londra’nın en büyük alışveriş merkezinde yeni bir mağaza açtığını belirten Melih Çelet “ Desa’nın müşterilerinin en azı üç yıl, en çoğu 14 yıldır DESA ile iş yapan firmalar. Neyin doğru neyin yanlış olduğunu biliyorlar ve sonuna kadar Desa’ya inanıyorlar. Ancak sadece İspanya’daki bir müşterimiz bu baskılara boyun eğerek ürünlerimizin satışını bir süre için askıya almak zorunda kaldığını bize bildirdi. Tüm bunları kamuoyunun dikkatine sunmak isteriz” görüşünü ifade etti.
2009 ORTASINA KADAR DOLU DOLU ÇALIŞACAK İŞ HACMİMİZ VAR
Desa’nın 36 yıllık bir geçmişe sahip olduğunu ve işçi haklarını, ve örgütlenme özgürlüğüne her zaman saygı duyduğunu ifade eden Melih Çelet, Çorlu, Sefaköy ve Düzce tesisleriyle dünya markalarının iyi bir iş ortağı olduklarını belirtti. Çelet şöyle dedi:
“Övünerek ifade edebilirim ki Desa camiası olarak 2009 yılının ortasına kadar tüm işçilerimizle dolu dolu çalışacağız bir iş hacmini yaratmış bulunmaktayız. Desa’nın en temel değerlerinin başında çalışanlarımızın yasal haklarına saygı gelmektedir. Bu değer her çalışanımız tarafından bilinir. Örgütlenme hakkı DESA’da en önemli özlük haklarından biridir ve hiçbir yöneticimiz de bunun aksini savunmaz”
Kimin sendika üyesi olduğunu ve hangi sendikaya üye olduğunu Desa yönetiminin bilmediğini ve konu mahkemeye intikal edince bu bilgileri öğrendiklerini belirten Çelet “Biz 1983’ten 85’ten beri sendika üyesi olup da birlikte çok başarılı çalışan elemanlarımız olduğunu gördük. Şu anda sendikalı oldukları gerekçesiyle işten atıldıklarını ileri sürerek dışarıda anti-propaganda yapan kişilerden kat kat fazlası Desa içinde halen çalışmaktadır”dedi.
“İŞÇİLERİN DURUMU İÇİN ULUSLAR ARASI DENETİM YAPTIRDIK”
Desa’nın dünyanın tanınmış markalarıyla çalışmasından dolayı her yıl belirli dönemlerde ulusal ve uluslararası firmalarca denetlendiğini hatırlatan Melih Çelet sözlerini şöyle sürdürdü: “ Bu suçlamalar üzerine yönetim olarak İngiltere’den Lloyds firmasını fabrikamıza davet edip bizi denetlemelerini istedik. Günlerce fabrikamızda kalıp denetim yaptılar. Sonuç olarak Desa fabrikası çalışanlarının hiçbir tesir altında kalmadan özgür iradeleri ile karar alabildikleri ve çalışma koşullarından mutlu oldukları yönünde kanaate varıp bunu bir raporlar da tespit ettiler”
“SENDİKALAR İYİ ÇALIŞARAK ÜYELİK İÇİN İKNA ETSİNLER”
Desa’nın ekonomik performansı hakkında da bilgi veren Çelet, 2008 yılında ihracatlarını yüzde 44 arttırdıklarını, iç piyasadaki yüzde 11’lik daralmaya ihracat artışı ile telafi ettiklerini ve Kasım 2008 itibariyle yüzde 12’lik bir büyüme gerçekleştirdiklerini söyledi.
Şu anda Desa çalışanları içinde 150-200 civarında sendikalı işçi bulunduğunu açıklayan Melih Çelet” Biz örgütlenme ve sendikalaşma hakkına kesinlikle saygılıyız. Sendikaların üye kaydetmeleri en doğal hakkı. Ancak bunun için çok iyi propaganda yapmaları ve daha başarılı bir sendikal faaliyet ortaya koyarak işçileri ikna etmeleri gerekiyor” dedi.
“NORMALDE HER AY 40 İŞÇİ GİRİŞ ÇIKIŞI OLUR”
Melih Çelet konu mahkemeye intikal ettikten sonra işçi girişi ve çıkışı ile ilgili rakamları sunduklarını belirterek şu bilgileri verdi:
“ Nisan,Mayıs,Haziran ve Temmuz döneminde toplam 384 işçinin sözleşmeleri sona erdi. Bunların sadece 54’ü sendikalı. Sözleşmeleri sona erenlerin 16’sının sözleşmeleri şirket tarafından feshedilirken, 16’sının da geçerli nedenlerle sözleşmeleri sonlandırılmıştır. Ayrıca 14 kişinin de ayrıldıktan sonra sendika üyesi olduğunu öğrendik. Biz hukuka kesinlikle saygılıyız”.
Melih Çelet, iş yaptıkları sektörün doğası gereği, her ay 40 civarında işçi giriş çıkışı olduğunu, dolayısıyla söz konusu dönemde ayrılmaların da normal seyrinde olduğunu sözlerine ekledi.
Son Dakika › Ekonomi › Desa'da Sendika Kavgası Büyüyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?