Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş. (DEDAŞ) Sözcüsü Gökay Üstün, Dicle Elektrik Perakende Satış A.Ş (DEPSAŞ) İl Müdürü Mehmet Şükrü Bereket ile birlikte 33 bin çiftçiye ihtarname gönderilen helalleşme kampanyasındaki son durum ile ilgili bilgi verdi. Üstün, borcunu ödemeyen çiftçileri ve belediyeleri uyardı.
Özel bir otelde gerçekleştirilen basın toplantısında konuşan DEDAŞ ve EDAŞ Sözcüsü Gökay Üstün, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın 'Tarımsal sulamaya ilişkin elektrik borcu bulunan çiftçilere bu borçları ödeninceye kadar 2014'te tarımsal destekleme ödemesi yapılmamasına' dair Bakanlar Kurulu kararı uygulama tebliğinin Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini hatırlattı.
"SON GÜNE KALMAYIN"
Üstün, Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) göre 33 bin çiftçinin yararlanacağı helalleşme kampanyasından yararlanmak isteyen borçluların son ödeme gününe kalmamaları konusunda uyarıda bulundu. Bölgenin 6 ilinde yıllık elektrik tüketiminin 20 milyar kilovat olduğunu dile getiren Üstün, bunun 4 milyarının tarımsal sulama yapan 33 bin çiftçi tarafından tüketildiğini aktardı. Bu tüketilen 4 milyar kilovat enerjinin toplam kayıp kaçak oranının yüzde 95'in üzerinde olduğunu kaydeden Üstün, kayıp kaçağın en fazla tarımsal sulama yapan çiftçiler tarafından yapıldığını vurguladı. Kayıp kaçağı önlemek adına 'helalleşme' kampanyası düzenlediklerini aktaran Üstün, kampanya ile tarımsal sulamada kullanılan elektrik bedeli üzerinden yüzde 75'leri aşan düzeyde indirim yapılacağını ifade etti. Üstün, "Örneğin, pamuk üretimi yapılan 100 dönüm arazi için çıkan 40-45 bin TL elektrik faturasının sadece 9 bin TL'sini alacak. Dicle, kampanyaya dahil olan çiftçilerden 2014 yılında başka bir ödeme talep etmeyecek" dedi.
Tarımsal sulama yapan çiftçilerin bu kampanyaya dahil olma zorunluluğunun olmadığını da ifade eden Üstün, isteyen çiftçinin sayaç tüketim miktarına göre de ödeme yapabileceğini kaydetti. Üstün kampanyanın 16 Haziran tarihinde sona ereceğini ifade etti.
BELEDİYELERE BORÇ UYARISI
Üstün, Güneydoğu Anadolu Bölgesinde 3'ü büyükşehir olmak üzere toplam 109 belediyenin ödenmemiş 130 milyon lira borcunun bulunduğunu ifade etti. Üstün, kaliteli bir elektrik hizmetinin verilmesi için belediyelerden borçların ödenmesini istedi. Belediyelerin borç miktarının yıllık altyapı yatırımlarına denk olduğunu kaydeden Üstün, belediyeler için de bazı düzenlemeler yapıldığını ve bugün itibari ile borcunu ödemeyen belediyelerin elektriklerinin kesileceğini açıkladı.
Üstün şöyle konuştu: "Belediyelerimizin kaliteli ve düzenli bir hizmet verebilmesi için bizden talep ettikleri kaliteli bir elektriği onlara sunmamız gerekiyor. Elektriğimizi kullanan abonelerimizin bu konuda bizlere anlayışlı olmalarını ve bunun bir ticari satılan bir ürün olarak bedelinin ödenmesi gerektiğini düşünmelerini rica ediyoruz. Bu borçlarını öderlerse bizlerde şirket olarak kaliteli hizmet vermiş olacağız. Belediyelerimiz en kısa sürede lütfen borçlarını ödesinler."
KESİNTİLERİN NEDENİ
Son dönemlerdeki elektrik kesintilerine de değinen Gökay Üstün, kesintilerin bakım ve onarımla ilgili olabildiği gibi alt yapının güçlendirilmesi çalışmalarından da kaynaklandığını ifade etti. Aşırı yüklenmeden dolayı da kesintilerin olduğunu hatırlatan Üstün, "Sistemin aşırı elektrik çektiği anlarda sistemin genelini kurtarmak için belirli bir müdahalede bulunmamız gerekiyor. Müdahalede bulunmazsanız bunlar otomasyona geçmiş sistemler ve kendini kapatıyor. Ayrıca yer altındaki ana hatlarda sıkıntıya sebep oluyor. Bu da birkaç saatlik kesintiyle çözülebilecek sorunlar için günlerce kesinti yapmak zorunda bırakır. Bu tür sorunlara ya da periyodik bakımları anında yaparak, böyle durumların önüne geçmeye çalışıyoruz. Kesintiler bundan kaynaklanıyor" dedi.
Son Dakika › Ekonomi › DEDAŞ'ın Helalleşme Kampanyasına Son Çağrı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?