Melında Gates Vakfı'ndan Türkiye'ye Destek - Son Dakika
Ekonomi

Melında Gates Vakfı'ndan Türkiye'ye Destek

Melında Gates Vakfı\'ndan Türkiye\'ye Destek

Dünya Bankası, "Nakitten Daha İyi İttifakı" ve Bill - Melinda Gates Vakfı'nın G20 Brisbane Zirvesi için hazırladığı bir raporda Türkiye'ye destek mesajları var.

02.09.2014 08:25  Güncelleme: 09:29

Orhan Aysezen - Dünya Bankası, "Nakitten Daha İyi İttifakı" ve Bill - Melinda Gates Vakfı'nın Kasım 2014 G20 Brisbane Zirvesi için hazırladığı bir raporda "sayısal ödemeye" geçmek için hükümetlerin daha fazla çaba göstermesi istendi. Türkiye örneği verilen Raporda, " Avustralya'nın Finansal Katılım İçin Küresel Ortaklık kapsamında başlattığı gibi, Türkiye'yi özellikle havaleler, piyasalar ve ödemeler konusunda yaptığı iyi işi ileri taşıması konusunda teşvik ediyoruz" denildi.

Dünya Bankası, "Nakitten Daha İyi İttifakı" (Better Than Cash Alliance) ve Bill ve Melinda Gates Vakfı'nın G20 Küresel Finansal Katılım Ortaklığı için hazırladığı "Sayısal Ödemenin Fırsatları" raporu yayınlandı. Raporda ödemeler, havale ve transferlerin sayısal (dijital) yapılmasının G20 ülkelerinin geniş tabanlı ekonomik büyüme, finansal katılım ve kadınların ekonomik anlamda güçlenmesi hedeflerine katkıda bulunacağı belirtildi.

Raporda "Avustralya'nın Finansal Katılım İçin Küresel Ortaklık kapsamında başlattığı gibi, Türkiye'yi özellikle havaleler, piyasalar ve ödemeler konusunda yaptığı iyi işi ileri taşıması konusunda teşvik ediyoruz" denildi. 2015 sonunda G20 zirvesinin Türkiye'de toplanacağı hatırlatılan raporda hükümetlerin sayısal ödeme çalışmalarında ilerleme kaydetmeleri istendi.

Raporda hükümetlerin Kasım 2014'te yapılacak G20 Brisbane Zirvesi'nde yaygın kullanılan sayısal finansal sistemleri bir büyüme yolu, kadınların ekonomiye daha fazla katılımı ve sayısal ödemeye daha büyük erişim konularını nasıl daha fazla benimseyebileceklerini tartışma çağrısında bulunuldu.

-SAYISAL ÖDEME YOLSUZLUĞU ÖNLER-

Raporda sayısal ödemelerin nakit ödemeden daha etkin olması yanında, yolsuzluk ve suçları azaltacağı, hükümetin ücret ve sosyal transferlerinde maliyeti düşüreceği, dezavantajlılar için yeni finansal sistem imkânı sunacağı ve kadınların ekonomik gücünün artırılması hedefine katkıda bulunacağı kaydedildi. "Hükümetler, özel sektör ve uluslararası toplum, sayısal ödemeleri dünya genelinde "bankalaşmamış' milyarlarca yetişkin için ulaşılabilir kılma karşısındaki zorluğun üzerine gitmeye odaklanmalı" denildi.

-HÜKÜMETLERE TAVSİYELER-

Hükümetlere yönelik tavsiyeler ise şöyle özetlendi:

"-Sosyal harcamalar dâhil ödemeler ve makbuzlarınızı sayısallaştırın: Sayısallaştırma maliyetleri dramatik biçimde düşürme, verimlilik ve şeffaflığı artırma, altyapı inşasına yardımcı olma ve sayısal ödeme aşinalığının artırılması potansiyeline sahip.

-Ödemelerin sayısallaşmaya geçmesine yönelik düzenleyici bir gündem üzerinde etkin olarak yoğunlaşın: Bazı düzenleyici otoriteler hala sayısal finansal devrimi kucaklamakta çekingen ve özellikle üzerine gidilmesi ihtiyacı bulunan makul endişelere sahipler. Hükümetler düzenleyicileri G20 hedeflerine ulaşmak için sayısal finansal hizmetleri elde edilebilir kılma konusunda cesaretlendirmeli.

-Tedarikçilerin ürün geliştirmede rekabet edebilecekleri bir temel teknik ödeme platformu altyapısı yaratmak için kamu ve özel sektörü bir araya getirin: Kamu ve özel sektör bir ödeme platformu etrafında bir araya gelebilir ve ek finansal hizmetlerde rekabet ve inovasyon sağlayabilir. Piyasa katılımcıları arasında paylaşılan, güvenli, güvenilir, emniyetli, sağlam ve ulaşılabilir bir platform finansal katılımın katalizörü olacak ve temel finansal hizmetlerin büyük ölçekte kabulünü teşvik edecektir.

-Özel sektör inovasyonunu teşvik eden olanak sağlayıcı bir ortam yaratın.

-Sayısal finansal servis sağlayıcılarını, tüketici ve küçük işletmeleri, güven, uyum ve kabulü artırıcı yöndeki seçenekleri konusunda eğitmeleri konusunda rehberlik edin.

-Bu gelişmekte olan alanda uzmanlık kaynağı olarak çokuluslu kalkınma bankaları ve kurumlara dikkat edilmeli."

Kaynak: ANKA

Son Dakika Ekonomi Melında Gates Vakfı'ndan Türkiye'ye Destek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement