Çinli, Reklam Fotoğraflarını Çaldı Derimod 1 Milyon Dolarlık Dava Açıyor - Son Dakika
Ekonomi

Çinli, Reklam Fotoğraflarını Çaldı Derimod 1 Milyon Dolarlık Dava Açıyor

Çinli, Reklam Fotoğraflarını Çaldı Derimod 1 Milyon Dolarlık Dava Açıyor

Çinli Firmalar Taklit İşini, Reklam Fotoğrafı Hırsızlığına Kadar Götürdü. Demet Şener Kutluay ve İbrahim Kutluay ile Gerçekleştirdiği Reklam Çekimini Kataloğuna Alan Çinli Firma Hakkında, Derimod 1 Milyon Dolarlık Tazminat Davası Açıyor.

11.06.2007 01:37

Çinli firmalar taklit işini, reklam fotoğrafı hırsızlığına kadar götürdü. Demet Şener Kutluay ve İbrahim Kutluay ile gerçekleştirdiği reklam çekimini kataloğuna alan Çinli firma hakkında, Derimod 1 milyon dolarlık tazminat davası açıyor.

Derimod’un Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Zaim, "Modellerimizi çalmalarına alışmıştık ama işi reklam hırsızlığına kadar getirdiler" dedi.

ÇİNLİ firma, Derimod’un manken Demet Şener Kutluay ve basketbolcu İbrahim Kutluay ile gerçekleştirdiği reklam kampanyasının fotoğraflarını çalarak, kataloguna aldı. Çin’in başkenti Pekin’de düzenlenen Beijing Fur deri fuarında orijinal Derimod ürünlerini kendi standında sergileyen Meiliong isimli şirket, hazırladığı katalogunda da Kutluay çiftinin fotoğraflarına yer verdi. Katalogunda "Style in Turkey" (Türk tasarımı denmeye çalışılıyor) ibaresine yer veren şirket hakkında Derimod, 1 milyon dolarlık dava açmaya hazırlanıyor. Derimod Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Zaim, "Hadi modellerimizi taklit ettiler, hadi orijinal ceketleri stantlarında sergilediler de ama neden reklam fotoğraflarımızı da çaldılar? Bir taraftan Style in Turkey, diyerek göğsümüzü de kabartıyor ama yapılan doğru değil" dedi.

ÇİNLİLER CİRİT ATIYOR: Ümit Zaim, Avrupa’da satış yaptıkları önemli alıcıların Çin’de gezdikleri fuarlarda Derimod etiketine sahip çok sayıda deri ceket görüp, kendilerini haberdar ettiğini anlattı. "Model isimlerini değiştirmeye bile zahmet etmemişler" diyen Ümit Zaim, deride tasarım işinin İtalya’dan Türkiye’ye kaydığını, Türk ürünlerinin ciddi anlamda taklit kıskacında olduğunu kaydetti. Bugüne kadar Çin’de hiçbir fuara katılmadıklarını açıklayan Zaim, "Ürünlerimizi Türkiye’deki mağazalarımızdan satın alıp taklit ettiklerini sanıyorum. Çinliler Türkiye’de cirit atıyor. Beğendikleri ürünleri toplayıp, taklit ediyorlar. 30 yıl önce Japonlar da benzer yollarla ürün ve tasarım taklitleri yapıyorlardı" diye konuştu.

ULUSLARARASI TESCİL: Avukatlarını görevlendirdiğini, uluslararası sürecin başlayacağını aktaran Zaim, şunları söyledi: "İhracatçı bir firma olarak kabak çekirdeği yiyip bekleyecek halimiz yok. Tabii ki, dava edeceğiz. Fuarlara bundan sonra bir arkadaşımızı ve bir avukat göndereceğiz. İsviçre’deki Uluslararası Patent Bürosu’na bundan sonraki bütün modellerimizi tescil ettireceğiz."

AJANSTAN DA DAVA: Fransızların taklit davalarından milyarlarca Euro kazandığını anımsatan Zaim, Fransızlar kadar Türklerin de bu işi sıkı tutması gerektiğini vurguladı. Demet Şener Kutluay’ın ajansı Gaye Sökmen Mankenlik Ajansı’nı da konudan haberdar ettiklerini belirten Zaim, ajansın da dava açmaya hazırlandığını söyledi. Zaim "Bu arada çekik gözlü arkadaşlar dünyaca ünlü basketbolcu İbrahim Kutluay’ı da manken zannetmişler" dedi.

DTG’nin kampanyaları deri satışını  yüzde 20 artırdı

AYNI zamanda Deri Tanıtım Grubu (DTG) İcra Kurulu Başkanı da olan Ümit Zaim, DTG’nin ikinci projesinde Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, Boyner Holding Murahhas Azası Cem Boyner gibi önemli kişilere deri ceket giydirdiklerini hatırlattı. Zaim ikinci projenin çok ses getirdiğini ve satışların 2007’de yüzde 20 arttığını söyledi.

Türk dericiler ABD’ye kalıcı olmaya gidiyor

DERİ Tanıtım Grubu’nun (DTG) ABD’de Cindy Crawford ile tanıtım atağına geçtiğini anımsatan Ümit Zaim şöyle konuştu: "I Love Turkish Leather (Türk Derisini Seviyorum) kampanyası dikkat çekti. Ocak 2008’de 58 Türk firması New York’ta fuar düzenliyoruz. 30 konfeksiyon, 15 deri üretim (tabakhane), 10 ayakkabı ve 3 saraciye şirketi olacak. Yeniden Cindy Crawford ile kampanya yapacağız. En azından 15 firmanın ABD’de yerleşik düzene geçmesi, showroom veya mağaza açmasını arzuluyoruz. Üç yıllık programda ABD pazarına odaklanıyoruz. 50 milyon dolarlık ihracatı 200 milyon dolara çıkaracağız. ABD pazarında kalıcı olacağız. Rusya pazarı doydu. Eskiden ihracat yaptığımız Avrupa, Amerika gibi pazarlar öne çıkmaya başladı."

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Çinli, Reklam Fotoğraflarını Çaldı Derimod 1 Milyon Dolarlık Dava Açıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement