Çin Pamukta Kontrolü Ele Geçirdi - Son Dakika
Ekonomi

Çin Pamukta Kontrolü Ele Geçirdi

Çin Pamukta Kontrolü Ele Geçirdi

İzmir Ticaret Borsası Meclis Başkanı Barış Karagöz, "Dünyadaki pamuk stoku 20 milyon ton. Çin kontrolü ele geçirdi" dedi.

09.10.2013 14:24  Güncelleme: 08:07

İzmir Ticaret Borsası Meclis Başkanı Barış Karagöz, Türkiye'de pamuk üreminin ihtiyacın yarısı olduğunu belirterek; "Dünyadaki pamuk stoku 20 milyon ton. Çin kontrolü ele geçirdi" dedi.

2013-2014 yılı Ege Bölgesi pamuk rekoltesi tahmin sonuçları, İzmir Ticaret Borsası Meclis Başkanı Barış Kocagöz tarafından İzmir Ticaret Borsası Tarihi Meclis Salonu'nda açıklandı. Türkiye'deki pamuk ihtiyacı ve ön görülen üretim kapasitesini değerlendiren Kocagöz, şöyle konuştu: "Türkiye'de 1 milyon 350 bin ton pamuğa ihtiyaç var ancak yetiştirilmesi ön görülen pamuk miktarımız 550 bin ton. Yine de kısa vadede tedarik sıkıntımız olmayacak."

Pamuk üretiminin özellikle Ege Bölgesi'nde ve pamuk ekim alanlarında azalış gösterdiğini anlatan Kocagöz, şunları söyledi: "Yine de bol ve kaliteli pamuğumuzun olduğunu söyleyebiliriz. Pamuk fiyatlarında kilogramının 4,5 TL civarında olması bekleniyor. 4 TL'nin altına düşmezse sürdürülebilir pamuk üretimi gerçekleşir. Geçen yıllarda pamuk 7 TL'ye kadar çıkmıştı. Ancak, bizim çıkarmamız gereken dersi Çin çıkardı. Çin'in kritik pamuk üretimi 10 milyon ton. Dünyadaki pamuk stoku 20 milyon ton. Çin kontrolü ele geçirdi ancak bu stokun kritik stok olduğunu düşünürsek, normal pamuk alımları devam edecektir"

EKİM ALANLARI AZALDI, VERİM ARTTI

Ege Bölgesi'ndeki pamuk ekim alanlarının geçen yıl yüzde 20-25 civarında azalacağını ön gördüklerini söyleyen Kocagöz, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bugün geldiğimiz noktada ekim alanlarında yüzde 17.7'lik bir azalış söz konusu olacak. Bu bir öngörü değil. Ege Bölgesi'nde 76 bin 241 hektar alanda pamuk üretiliyor. Ekim alanları azaldı ancak, hava koşulları ve üreticilerin bilinçlenmesi sayesinde pamuk üretiminden iyi verim alacağımızı düşünüyoruz. Buna göre, pamuk üretiminde yüzde 19'luk bir artış bekliyoruz. Bu oldukça iyi bir gelişme. Ege Bölgesi ekili alanda yapılan üretimde, yüzde 39'luk çırçır randımanı üzerinden 128 bin ton pamuk rekoltesi tahmin ediyoruz"

UYDU GÖRÜNTÜLEME TÜRKİYE'DE MODEL OLDU

Ege Bölgesi'ndeki rekolte çalışmalarının uydu görüntüleriyle bilimsel olarak yapıldığını söyleyen Kocagöz, "Uydu görüntüleriyle yapılan rekolte tahminleriyle tüm Türkiye'de bu model yaygınlaşmaya başladı. Bu konuda model olduk" dedi.

"MUĞLA'DA EKİM ALANLARI AZ"

Kocagöz'ün ardından, Ege Üniversitesi'nden Prof. Dr. Yusuf Kurucu ve Prof. Dr. Mustafa Bolca da pamuk rekoltesiyle ilgili bilgilendirmede bulundu. Pamuk ekim alanlarının azalmasıyla ilgili konuşan Kurucu, sözlerini şöyle sürdürdü: " Menemen, Söke, kısmen de Bergama pamuk üretiminde direnmeseydi, durum daha kötü olabilirdi. Şu an Muğla'da ekim alanları yok denecek kadar az. Denizli'deki ekim alanları 11 bin hektardan 4 bin hektara düştü. Manisa'daki alanlar 24 bin hektardan 3 bin 600 hektara kadar düşüş yaşadı."

Prof. Dr. Mustafa Bolca ise çalışmalar kapsamında Ege Bölgesi'ndeki tüm üretim alanlarının dolaşıldığını ve bu yıldan itibaren zararlı ve verimi düşürecek herhangi bir etkene rastlanmadığını belirtti. Toprakların yoğun kullanılmasından dolayı bazı bölümlerde çoraklaşmanın yaşandığını kaydeden Bolca, çorak alanların ıslah çalışmaları ile yeniden kazandırılabileceğini ifade etti. - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Çin Pamukta Kontrolü Ele Geçirdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement