Çin'den Tokadı Yiyen Türkiye'ye Geliyor - Son Dakika
Ekonomi

Çin'den Tokadı Yiyen Türkiye'ye Geliyor

Çin\'den Tokadı Yiyen Türkiye\'ye Geliyor

Hazırgiyimde Doğan Ara Sezon İhtiyacı Türkiye İçin Fırsat Oldu. Düyaca Ünlü Markalar Çin, Mısır, Portekiz, Tunus ve Hindistan'a Verdiği Siparişleri Hızlı Teslimat Avantajına Sahip Türkiye'ye Kaydırdı.

19.12.2007 11:17

Küresel ısınma nedeni ile hazırgiyimde doğan ara sezon ihtiyacı Türkiye için fırsat oldu. Düyaca ünlü markalar Çin, Mısır, Portekiz, Tunus ve Hindistan'a verdiği siparişleri hızlı teslimat avantajına sahip Türkiye'ye kaydırdı.

 

Referans Gazetesi'nde Necla Yılmaz'ın haberine göre,  küresel ısınma ile birlikte artan "cruise" (ara sezon) modası, yabancı alım gruplarının Türkiye'den yaptıkları alım miktarlarını artırmalarına yol açtı. Bu yeni trendin en önemli nedeni ise teslimatta teslimat süresinin önemli olması. Bu da siparişleri Çin, Mısır, Portekiz, Tunus ve Hindistan yerine Avrupa pazarına daha yakın olan Türkiye'ye kaydırıyor. İngiliz Kraliyet Ailesi'nin markası Burberry, Türkiye'den yılda ortalama 3 milyon dolarlık alım yaparken, ara sezon ürünler için toplam 35 milyon dolarlık sipariş verdi. Benzer eğilimler diğer büyük markalarda da yaşanıyor.

 

Kraliyet ailesinin markası 10'a katladı

İngiliz Kraliyet Ailesi'nin markası olarak tanınan İngiliz Burberry, Türkiye'den uzun yıllardır çok küçük miktarlarda alım yapıyordu. Bu yıl ise bir anda alım miktarını yaklaşık 10 kat artırdı. Burberry için özel bir ekip kurduklarını söyleyen Burberry'nin Türkiye Mümessili Tureks Dış Ticaret'in Yönetim Kurulu Başkanı Ruşen Çetin, Burberry'nin İngiltere'de bir fabrikasını kapattığını belirterek, "Alımlarını Türkiye'ye kaydırdı. Bunda Türkiye'nin Avrupa'ya yakınlığı çok önemli rol oynadı. Neredeyse 1.5 ayda bir yeni koleksiyon istiyorlar. Bugüne kadar Türkiye'den yıllık ortalama 3 milyon dolarlık alan Burberry'nin alım miktarı bu yıl 35 milyon doları bulacak. Şu anda Burberry için 16 ayrı firmadan alım yapıyoruz ve yine sadece Burberry için özel bir alım ekibi kurduk" dedi.

Türkiye'den alınan malların Burberry'nin 7 showroomunda satışa sunulduğunu anlatan Çetin, Burberry'nin toplam alımlarının yüzde 20'sini Türkiye'den yapmayı planladığını açıkladı.

 

Üretimde hız Türkiye'yi cazip hale getirdi

Küresel ısınma nedeniyle satış politikalarının değiştiğini ve cruise modasının çok yaygınlaştığını ifade eden Hey Tekstil'in Genel Müdürü Aynur Bektaş ise "Avrupalı üretici artık Made in China yerine Made in Türkiye'yi tercih etmesi gerektiğini anladı. Bunda kalite ve termin çok etkili oldu. Çünkü tüketici daha kışlıkları giymeden bize bahar siparişleri gelmeye başladı. Raflar çok sık değişiyor. Bu nedenle de Esprit Türkiye'den alımlarının her yıl yüzde 10 artırma kararı aldı. Ayrıca bir üst kalite bölümü kuruyor ve o bölümü Türkiye'de yapılandırmak istiyor" diye konuştu.

Önümüzdeki yıl Türkiye'de mağaza açması beklenen H&M'le de uzun yıllardır çalıştıklarını hatırlatan Bektaş, H&M'nin sadece kendi modellerine sipariş verdiğini, bunda kumaş kalitesinin yanında kısa terminli ve yüksek adetlerde mal talep etmelerinin de payı olduğunu vurguladı. Bektaş, "H&M dışında Levi's da örme grubunu bizden almaya başladı. Levi's örme ürünlerini eskiden Mısır'dan alırdı. Şimdi ise biz en büyük tedarikçisi konumundayız. Aynı şekilde Calvin Clein'de eskiden Portekiz ve Tunus'tan aldığı malları bize kaydırdı" dedi.

 

Firmaların tercihi kısa süreli sipariş

Küresel ısınmadan dolayı kısa vadeli ihtiyaçlara cevap verebilecek tek ülkenin Türkiye olduğunu vurgulayan Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı Ahmet Nakkaş, "Artık hiçbir firma stok maliyetine katlanmak istemiyor. Bu nedenle de kısa süreli siparişler verebileceği ülkelere yöneliyor. Bu durumda da hem üretim kalitesi hem de termin avantajı ile tek adres Türkiye oluyor. Ayrıca Türkiye katma değerli ürünler ve müşteri odaklı çalışma konusunda çok güzel servis veriyor. Bu nedenle müşteri aradaki fiyat farkı yüzde 10-15 bile olsa bunu önemsemiyor ve Türkiye'ye sipariş veriyor" dedi.

 

Çin’den tokadı yiyen Türkiye'ye geliyor

Dünyada moda ile özdeşleyen İngiltere, İtalya ve İspanya'nın siparişlerini ciddi ölçüde Türkiye'ye kaydırdığını anlatan İpekyol'un Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Ayaydın şunları söyledi: "Bu durum sözkonusu üç ülkeye yapılan ihracat rakamlarından da gayet net görülüyor. Çünkü Türkiye'ye verdikleri bir siparişi 3 hafta sonra raflarında görebiliyorlar. Türkiye ile RPT (Repeat order-yenileme siparişi) şansları da çok yüksek. Bir sezonda üç kez RPT verebiliyorlar. Bu avantajın üzerine bir de üretim kalitesi gelince siparişler ister istemez Türkiye'ye kayıyor. Avrupalı Çin'i gözünde fazla büyütmüştü. Çin'e gidip tokadı yiyen Türkiye'ye döndü."

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Çin'den Tokadı Yiyen Türkiye'ye Geliyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement