CHP Adana Milletvekili ve TBMM Enerji Tabii Kaynaklar, Bilim ve Teknoloji Komisyonu Üyesi Tacidar Seyhan, "Ceyhan’da sözü edilen 4 rafineriden sadece birinin yapılabilmesi mümkün görünüyor. Bu yatırım için fizibil olan ve yapılabilecek tek rafineri bana göre Petrol Ofisi’nin yapmayı planladığı rafineri. Ancak bu şirket yatırım için ruhsat bekliyor" dedi.
Bakü- Tiflis Ceyhan hattının (BTC), Türkiye açısından son derece stratejik önemi olduğunu hatırlatan Tacidar Seyhan, bölge açısından da çok ciddi proje olan BTC’nin en iyi şekilde değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.
BTC’nin, rafineri, petrokimya tesisi ve tersane gibi yatırımlarla gerçek anlamda değerlendirilebileceğine işaret eden Seyhan, Türkiye’ye ulaştırılan bu kaynağın sadece yükleme ve transferiyle yetinilmemesi gerektiğini bildirdi.
Rafineri yatırımı
Tacidar Seyhan şöyle konuştu: "Seyhan, Ceyhan’da sözü edilen 4 rafineriden sadece birinin yapılabilmesi mümkün görünüyor. Bu yatırım için fizibil olan ve yapılabilecek tek rafineri bana göre Petrol Ofisi’nin yapmayı planladığı rafineri. Ancak bu şirket yatırım için ruhsat bekliyor. Söylenen diğer iki rafineri için niyet yok, bir diğer şirketin de mali kaynağı yetersiz. Rafineri yatırımının en kısa sürede başlaması ve bölgeye canlılık kazandırılmasını temenni ediyoruz."
Seyhan, "Bununla birlikte Adana’da tarıma dayalı sanayi ve şu ana kadar kurulmuş sanayi, makine ve kimya tesislerini korumak ve geliştirmek durumundayız. Bu gelişmelerin sağlanması için bürokrasiden yatırım güvencesine kadar özel sektörü rahatlatmak gerekiyor" dedi.
Başkaları yapıyor
Seyhan, şöyle konuştu: "Biz Azerbaycan ve başka kaynak ülkelerden Türkiye’ye ulaştırılacak doğal gazı Avrupa’ya taşıyacak NABUCCO tasarısını konuşurken, Ruslar Almanya’ya hat yaptı ve bununla da kalmayarak Yunanistan ile anlaşıp, güney hattını yaptı. Bu nedenle Ceyhan’ı son nokta ve son liman olarak çok iyi şekilde değerlendirmeli ve buranın önemini çok iyi anlamalıyız" dedi.
Rotterdam olmak için hammadde işliyor olmalıyız
CHP Adana Milletvekili ve TBMM Enerji Tabii Kaynaklar, Bilim ve Teknoloji Komisyonu Üyesi Tacidar Seyhan, sanayi yatırımlarıyla ilgili yeterli gelişme sağlanamamasının endişe verdiğini söyledi. "Adana’yı ham madde değil, ham maddenin işlenmesi Rotterdam yapar" diyen Seyhan, şöyle konuştu: "Daha şimdiden Adana ve Ceyhan Türkiye’nin Rotterdam’ı olacak deniyor ama bu sadece söylemekle olmaz. O bölgeyi geliştirecekseniz, doğru dürüst bir teşvik sistemi getirilmesi, sektörün yapılanmasındaki ana ürünlerin temininden, yer teminine kadar desteklenmesi gerekir."
Bölgesel kalkınma
Aksi durumda özel sektörün yatırım yapmasının sağlanamayacağını belirten Tacidar Seyhan şöyle devam etti: "Bizim arzumuz, yörenin büyük bir endüstri bölgesine dönüştürülmesi, pilot bölge ilan edilmesi. Böylece bölgesel kalkınma gerçekleşir. İstihdamın, katma değerin gözetilmesi, mamul ve ara mamulden uç ürüne kadar o bölgede tüm sektörlerin yapılanmasının sağlanması gerekir. Kimya sanayi ve petrokimya gibi tesisler Ceyhan’ın büyümesi açısından çok önemli. Kimya ve petrokimya tesislerinde üretilen maddeleri pazarlamak da bu tesisleri yapmak kadar önemli. Karlılık böyle sağlanır."
Son Dakika › Ekonomi › Ceyhan'da 4 Rafineriden Sadece Petrol Ofisi'ninki Yapılabilir - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?