Tokat'ın Niksar ilçesinde belediyenin katkılarıyla ikinci ceviz paneli ve ceviz ürünleri sergisi düzenlendi.
Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Kasap, Prof. Dr. Seyyid Mehmet Şen, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaşar Akça ve Gazeteci Yazar Rüştü Bozkurt'un konuşmacı olarak katıldığı panelde "Niksar cevizinin" önemi ve bugünkü konumu konuşuldu.
Niksar Belediyesi'nin ev sahipliği yaptığı çalıştay öncesi misafirler Selimbeyoğlu ve Halis Yılmaz'a ait ceviz bahçelerini gezerek bilgiler aldılar.
Niksar'da dünden bugüne cevizin gelişimini mükemmel olarak nitelendiren Tokat Valisi Cevdet Can, "Niksar'daki cevizdeki gelişim bizleri ziyadesiyle memnun ediyor. Cevizin başkentinde Niksar'da, cevizimiz bir marka olmuş durumda, patentler alınmış durumda. İnşallah değerli hocalarımızın ve üreticilerimizin bundan sonraki yapacağı çalışmalarla cevizimiz daha üst noktalara gelecektir. Ben Niksar cevizinin geleceğini mükemmel olarak görüyorum" dedi.
Ceviz bahçeleri gezisinin ardından konuklar çalıştayın yapılacağı Vakıflar İş Merkezi Konferans Salonu'na geçtiler. Burada açılan ceviz ürünleri sergisini gezen Vali Can ve beraberindekiler ceviz üzerine yapılmış birçok ürünleri inceledi. Cevizden yapılmış yöresel yemeklerin tadına da bakan misafirler cevizin hak ettiği değeri mutlaka alacağını kaydetti.
BAŞKAN ÖZCAN: "CEVİZİMİZİN ULUSAL VE ULUSLAR ARASI ARENADA TANITILMASI İÇİN ÇALIŞIYORUZ"
Vakıflar İş Merkezi Konferans Salonu'nda başlayan çalıştayda selamlama konuşması yapan Belediye Başkanı Özdilek Özcan '2. Ceviz Çalıştayı'nı yapmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirterek, "Sayın Valim, Mart aylarında bizleri ziyaret ettiğinde 'Niksar'a iki tane bu manada tanıtım amaçlı festival yakışır' demişti. Bir tanesi yayla festivalimizdi ama ülkemizdeki terör olaylarından dolayı iptal etmek durumunda kaldık. Ceviz festivalimizi aslında planlı ve adını da Sayın Valim 'Ceviz Hasat Festivali' olması şeklinde ifade etmişlerdi. Biz de yine malum terör olaylarından dolayı panel ve sempozyum şeklinde işi bu noktaya getirdik. Tüm bölgemizde Tokat'ımızda tüm ulusal ve uluslar arası arenalarda duyurulması önemimin anlatılması noktasında böyle bir tertibi hep beraber gerçekleştiriyoruz. İnşallah bu çalıştaylarımız bundan sonraki yıllarda da artarak çeşitlendirilerek devam edecektir. İlk defa bu çalıştayda bu panelde İlçe tarım müdürlüğümüzün kurmuş olduğu denetleme ve değerlendirme kurulunun çalışmaları neticesinde cevizimizi bir değerlendirmeye aldık. En iyi ürünü elde eden değerli çiftçilerimize biz de burada belediye olarak ve kaymakamlığımızla beraber bundan sonraki süreçte ödüllendireceğimizi bu yıl ilkini icra edeceğiz bundan sonraki süreçlerde de değerli çiftçilerimizi özendirmeye amaçlı ödüllendirmeye devam edeceğiz" dedi.
Vali Cevdet Can ise hedeflerimiz arasında "Tokat'ı uçuracağız demiştik" diyerek başladığı konuşmasında, "Bunlardan birisi turizm birisi tarım. Onunla alakalı bizim bir çalışmamız oldu. Beş grupta bunları topladık, bunlardan birisi tarım. Tarım grubunu yaptık. 30'a yakın grubun içinde ceviz de var" diye konuştu.
Daha sonra geçilen panelde oturum başkanlığını yapan Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Kasap konuşmasında Niksar cevizinin artık bir marka olduğunu söyledi. Cevizde mekanizasyon kullanım imkanları hakkında bilgiler veren Kasap, "Artık Niksar cevizi markalaşmıştır, ürünümüz patentlidir. Niksar'ın altın değerindeki cevizini tüm Türkiye'nin yanı sıra dünya tanıyacak" diyerek, Niksar'da ceviz alanlarının mutlaka çoğalması gerektiğini ifade etti.
Kastamonu Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Seyyid Mehmet Şen, "Ceviz ve besin değerleri " konu başlığında yaptığı sunumda, "Sağlıklı beslenmek için sağlıklı gıdalar alınmalıdır. Ceviz bir beyin gıdasıdır. Günde en az 5 ceviz yenmelidir. Ceviz beyni besleyen çok önemli bir gıda olmakla birlikte olmazsa olmazdır" şeklinde konuştu.
Gazeteci Yazar Rüştü Bozkur'un "Ceviz yatırımcılığına nasıl destek verilmeli" konu başlığında yaptığı sunumun ardından panelde son olarak konuşan Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaşar Akça ise, "Kelkit Havzasında cevizin marka yolculuğu" konusuna değinerek, cevize yatırım yapan girişimcinin kazançlı çıkacağını kaydetti.
Cevizin Niksar ekonomisine ve Türkiye ekonomisine olan değerini de anlatan Akça şöyle konuştu: "Şu anda Türkiye'deki ceviz üretim miktarı 180 ile 200 bin ton diyorlar ama bu doğru değil, 50-60 bin tonu geçmez. 60 bin ton bu ürünü ithal ediyor. Ankara'da İstanbul'da iç cevizin kilosu şu anda 60-70 TL. Niksar merkezde de 35 TL, 40 TL toptan fiyatları bunlar. Bu ekonomik katma değeri çok yüksek olan bir meyve. Yalnız doğru yerde doğru çeşitle, doğru bilgiyle ve doğru ölçekle yapmazsanız ekonomik olarak bir getirisi yok."
Cevize yatırım yapacak olan girişimcilere tavsiyelerde de bulunan Akça, "Ceviz bahçesi tesisi karlı ve uzun dönemli bir yatırımdır. Özellikle Türkiye'de ürün açığının olması yatırımları cazip hale getirmiştir. Cevizde dünyada stok yoktur. Tüketim her geçen gün artmaktadır" ifadelerini kullandı.
"Bizim hedefimiz Türkiye'de Kelkit başta olmak üzere Niksar'dan cevize ulusal bir marka oluşturmaktır" diye konuşan Prof. Dr. Akça, ceviz üretimi yapacak olanlara da seslenerek sözyerini şöyle tamamladı: "Üreticilere önerim, bahçe kurmazdan evvel doğru yeri seçecekler. Doğru çeşidi seçecekler, birde 20 dekardan aşağı bahçe kurmayacaklar çiftçi bazında. Bir araya gelsinler birkaç kişi birliktelik yapsınlar. Ama gerçekten bu işten para kazanmak için bu işi yapmak isteyenler varsa 100 dekardan başlayacaklar, sonra 500'e çıkacak ve en nihayetinde bin dönüm bir arazide kümelenme yaparlarsa ekonomik anlamda oradan getiri elde edebilirler."
Programa İlçe Kaymakamı Selami Kapankaya, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Ali Yavaş'ın yanı sıra AK Parti İlçe Başkanı Mustafa ERaslan, ceviz üreticileri, daire müdürleri ve vatandaşlar katıldı. - TOKAT
Son Dakika › Ekonomi › Cevizin Başkenti Niksar'da 'Ceviz Paneli' Yapıldı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?