ÇAYKUR Genel Müdürü Sütlüoğlu "Organik tarıma geçişi engelleyen bazı kesimler var"
ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu:
"Organik çay tarımı bölgenin tek kurtuluşu"
"2-3 firmanın organik gübre uygulaması olumlu sonuç verdi, ancak birileri engel olmak istiyor"
"Çay ruhsatlarının Nisan ayına kadar yenilenmesi gerekiyor; Yenilemeyen üreticilerimiz hem bize hem de özel sektöre çay satamayacak"
" Ardeşen'de hem su hem de Didi fabrikamızı kuracağız"
RİZE - ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, organik tarıma geçişi bazı kesimlerin engellemeye çalıştığını söyledi.
Bu sabah Ziraat Çay Bahçesi'ndeki işletmeleri kendilerine ait olan 'Çayla'da kahvaltılı bir basın toplantısı düzenleyen Sütlüoğlu, organik tarıma geçmek için yıllardır yapılan çalışmaları hatırlattı. Sütlüoğlu "Bölgemizde çeşitli alanlarda 22 firma yıllardır deneme yapmakta ve bu firmalar arasından 2-3 firmanın organik gübresi iyi sonuç verdi. Önceki yıl Tarım Bakanımız Faruk Çelik bu yıl için 'organik tarıma geçilecek' sözünü vermişti. Her ne hikmetse birileri engel olmaya çalışıyor. Organik tarım demek çay bahçelerinin yeniden yenilenmesi demek. Tüm köylerimizdeki sularımız zehirlendi, topraklarımız zehirlendi, meyvelerimiz ve sebzelerimiz aynı durumda, bölgede kanser vakaları artmakta, kendi insanımız organik tarıma geçişi engellemeye çalışmakta" dedi.
"Tarihimizde ilk kez özel sektör çay alımında bizi geçti"
2017 yılında 525 bin ton yaş çay yaprağı aldıklarını belirten Sütlüoğlu "Tarihimizde ilk kez özel sektör bizim üzerimize çıktı ve 740 bin ton yaş çay yaprağı aldı. Bu bizim ve üreticimiz için iyi oldu. Taban fiyatın altında çay almayan özel sektöre üretici ilgi gösterdi. Yine 2017 yılında yüzde 63'lük bir artış ile 843 kilo tomurcuk çay aldık. Bundan beyaz çay ürettik. Geçtiğimiz yıl 106 bin ton kuru çay ürettik. 112 bin ton stok ile yeni yıla girdik, şu an stoklarımızda 84 bin ton çay var. 2017 yılında üreticimize toplam da 1 milyar 75 milyon TL ödedik. 2013 yılında piyasaya sürdüğümüz Dünya markası olan Didimizden 115 milyon Litre satış yaptık, bunun 8 milyon litresi yurt dışına satıldı. Şu an 110 ülkeye yakın satışımız devam etmekte" diye konuştu.
" Çay ruhsatları yenilenmeli"
Genel Müdür İmdat Sütlüoğlu çay ruhsatlarının Nisan ayına kadar yenilenmesi gerektiğine dikkat çekerek "Ruhsatlarını yenilemeyen üreticilerimiz hem bize hem de özel sektöre çay satamayacak. Üreticilerimizin bunu dikkate alması gerek. Önceki yıl 85 bin dekar alanda ruhsatlandırma yaptık. Üreticimiz yeni alanları çay bahçelerine açmakta" şeklinde konuştu.
"Yeni fabrikalar yapıyoruz"
İkizdere ve Çamlıhemşin ilçelerinde yeni fabrikalar yapılacağını ayrıca Fındıklı ilçesinde fabrika inşaatının devam ettiğini belirten Sütlüoğlu "Pazar Kirazlık fabrikamızı taşıyacağız. Bu fabrikanın yerine kongre merkezi yapılacak. Arhavi fabrikasını ise yeni aldığımız alana taşıyacağız. Yeni sezonda yine üreticilerimizin tüm çaylarına talip olacağız. Günlük işleme kapasitemiz 900 bin tonun üzerinde ve asla üreticiyi özel sektöre ezdirmeyeceğiz" ifadelerini kullandı.
"Ardeşen'e Didi Fabrikası yapılacak"
Ardeşen ilçesinde 116 dönüm arazi üzerinde Didi Fabrikası kurulacağını kaydeden Sütlüoğlu " Burada kamulaştırılan bir alan var ve bu alan üzerinde hem su hem de Didi fabrikamızı kuracağız. Eskipazar ilçesinde özelden aldığımız bir fabrika var ve bunu hayata geçireceğiz" açıklamasında bulundu.
"Sezonluk çay işçilerini 180 gün çalıştıracağız"
Sütlüoğlu, sezonluk çay işçilerini 180 gün çalıştıracaklarını belirterek "Daha önce 120 ile 150 gün arasında işçimizi çalıştırıyorduk, şimdi ise 180 gün çalışma olacak, bu çalışmalar çeşitli alanlarda yaptırılacak. Hiç kimsenin ben oraya veya buraya çalışmam lüksü olmayacak. Çay bahçelerimizi yenilemeye bile bu işçilerimiz çalışacak" dedi.
"Çay Kanunu mutlaka çıklamalı"
Çay Kanunu'nun mutlaka çıkması gerektiğine vurgu yapan Sütlüoğlu, 2015 yılında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker döneminde söz verildiğini ancak bir türlü çay kanununun çıkmadığını hatırlattı. Sütlüoğlu " Önceki yıl Faruk Çelik bakanımız söz verdi, ancak yine olmadı, bu kanun mutlaka çıkmalı. Çay Kanunu kaçak çayın önüne geçilmesi ile birlikte birçok sorunun çözümü demektir" ifadelerini kullandı.
"Rize şekerinde deneme üretimine geçilecek"
Rize şekeri olarak adlandırılan 'Stevia" bitkisinden şeker üretecek fabrikanın 1-2 ay içinde bitirileceğini belirten Sütlüoğlu "Bazı bölgelerde tohum veya fidan dağıtımı yapacağız ve 50 ton kapasiteli Stevia ürünü deneme üretimine geçeceğiz, Stevia üretimi yapan 7 ülkeden biri olacağız" müjdesini de verdi.
Son Dakika › Ekonomi › Çaykur Genel Müdürü Sütlüoğlu 'Organik Tarıma Geçişi Engelleyen Bazı Kesimler Var' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?