Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkan Vekili Prof. Dr. Nüket Yetiş, Türkiye'de sanayicinin yabancıların AR-GE'sine yatırım yaptığını belirterek, dünyadaki rakiplerin cirolarının yüzde 20'sini araştırma ve teknoloji için yatırım yaptığını söyledi.
Bursa Sanayicileri ve İşadamları'nın (BUSİAD) düzenlediği 'İnovasyon' toplantılarının 3'üncü oturumunda "AR-GE ve AR-GE Teşvikleri" başlıklı konu ele alındı. BUSİAD Toplantı Evi'nde yapılan toplantıya konuşmacı olarak katılan TÜBİTAK Başkan Vekili Prof. Dr. Nüket Yetiş, AR-GE yatırımları ve TÜBİTAK çalışmaları hakkında bilgi verdi. Bursa'nın ithalat ve ihracat rakamlarına da değinen Yetiş, karlılık oranının arttıkça AR-GE yatırımlarının da arttığını vurguladı. Devletin AR-GE yatırımlarını desteklemek
için çalışmalar yaptığını bu konuda TÜBİTAK'ında sanayicilere yardımcı olabileceğini kaydetti. TÜBİTAK olarak sürekli araştırma içerisinde olduklarını kaydeden Yetiş, "Kurum olarak önemli çalışmalara imza atarak, ekonomiye katkı sağlıyoruz. Teknoloji ve bilgi alanında eksik olduğunuz konularda sizlere her zaman yardıma hazırız. Rakiplerinizle rekabet edebilmeniz için bilgi ve birikimleri paylaşalım" dedi.
Dünya ülkelerinin birçoğunda AR-GE çalışmalarına büyük önem verildiğine dikkati çeken Yetiş, "Türkiye'de 8 kişinin ürettiği bir malı ABD'de 1 kişi yapıyor. Türkiye'de sanayici teknoloji transferi ve AR-GE çalışmalarına çok az yatırım yapıyor. Rakiplerimiz yıllık cirolarının yüzde 20-30'unu AR-GE için kullanırken, bu oran Türkiye'de yüzde 1 civarında. AR-GE'ye yapılan yatırım kendimize yapılan yatırımdır. 2004 verilerine göre Çin AR-GE çalışmalarına 130 milyar dolar ayırırken, Türkiye 2 milyar dolar
yatırıyor. Bilginin üretildiği yerden kullanıldığı yere aktarılmasını başarmalıyız. Biz yatırım yapıyoruz ama başkalarının teknolojisine yapıyoruz. Teknoloji transferine önem vermeliyiz. Üniversite, sanayi ve araştırma merkezleriyle ortak çalışmalar yapmalıyız" şeklinde konuştu.
(EY-ÖZ-E)
Son Dakika › Ekonomi › Busiad İnovasyon Toplantıları - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?