Bursa'da, yerli tramvayın ardından yerli uçak üretiminin hazırlıklarına ağırlık verildi. Otomotiv yan sanayinin önde gelen firmalarından B Plas geçen hafta Almanya'dan aldığı Aquila uçaklarını 6 ay içinde Bursa'da üretmeye başlayacak. Önce montaj üretimi yapacak olan firma 2 yıl içinde yan sanayinin de gelişmesiyle Bursa'da yeni modeller üretmeyi de planlıyor Bursa'da havacılığın yeniden canlanacağını belirten Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Ak Parti'li Recep Altepe, Gökmen Projesi, Uludağ Üniversitesi'nde havacılık bölümünün kuruluşu, havacılık eğitimleri ve uçak üretimiyle Bursa'nın havacılık sektöründe de öncü olacağını vurguladı.
Bursa'yı havacılık üssü haline getirecek önemli bir adım geçen hafta Almanya'nın başkenti Berlin'de atıldı. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'nin yönlendirme ve teşviki ile Bursa sanayiinin öncü kuruluşlarından Gökçen Ailesi'ne bağlı B Plas'ın Alman Uçak firması Aquila'yı satın aldı. Firmasının satın alınmasının ardından bugün yapılan bilgilendirme toplantısına Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Burkay ve B Plas CEO'su Celal Gökçen katıldı.
"BURSA HAVACILIKTA DA ÖNCÜ OLACAK"
Belediye Başkanı Recep Altepe, bu çalışmayla Bursa'dan bir dünya markası çıkacağını söyledi. Altepe, Bursa'nın marka olmasını hedeflediklerini anlatırken, "Avrupa kenti, çağdaş bir şehir olan Bursa olarak iddialı olduğumuzu dünya markaları ile ortaya koyuyoruz. Bursa'yı dünyada birkaç şehir arasına koyan havacılıkla ilgili çalışmalarımız hızla sürüyor. Bursa, havacılıkta da öncü olacak" dedi. Raylı sistemlerde Bursa'nın ciddi adımlar attığını kaydeden Altepe, şöyle konuştu:
"Sadece raylı sistem araçları olarak imalatta 72 vagonumuzu mevcut firmadan alsaydık, ödeyeceğimiz fark diğer etkenler hariç 430 milyon lirayı geçiyor. 72 vagonda yaklaşık 2 stadyum parasından istifade ettik. Türkiye'nin istifadesi ise milyarlarca dolar. Artık yerli üretim değer kazanıyor ve kazanç Türkiye'de kalıyor. Bursa'da tüm kurumlarla, kent dinamikleriyle işbirliği halindeyiz. BTSO, Uludağ Üniversitesi ve sanayicilerin de desteğiyle kentin üretim potansiyeli daha da değer kazanıyor. Bursa'da havacılıkta da faaliyetlere başladık. Bursa Bilim Teknoloji Merkezi'ne (BTM) ilave 80 milyon yatırımla TÜBİTAK ve BTSO destekleriyle uzay havacılık bölümü yapılıyor. Bu başka şehre yapılmayacak. Havacılıkta da Bursa rolünü aldı. Uludağ Üniversitesi'nde havacılık bölümü de kuruluyor, altyapının hızlanmasını gerçekleştireceğiz. Tüm sektörleri ve kurumları ile Bursa, havacılığa girmiş oluyor."
Başkan Altepe, havacılık faaliyetleri için Samsun'dan İtalya'ya kadar konusunda uzman her yere gidip araştırmalar yaptıklarını belirterek, "BTSO havacılık kümesi toplantıları izlendi. Bursa'da havacılıkta çıkış yolu bulmanın yollarını aradık, fuarlara gidildi. Almanya'daki fuarda gittik, Türkiye'den katılımın olmayışı beni üzmüştü. Artık Türkiye'nin uçağı da o fuarda olacak" dedi.
ÇİNLİLER'E SATILMAMASINA ALMANLAR DA SEVİNDİ
Başkan Altepe, havacılıkla ilgili proje ararken Almanya'daki hazır fabrikanın bulunduğunu ve konuyla ilgilenmek üzere B Plas'ın teşvik edildiğini ekledi. Gökçen Grubu'nun konuya duyarlı olduğuna değinen Başkan Altepe, "Bu uçağı yapsak, gövde ekipmanları Gökçen Grubu'nun yapacağı işti. Celal bey de pilotmuş. O da 'Seve seve o firmayı alırım' dedi. 10 gün içinde çalışma tamamlandı. Almanların da üzüntüsüydü, fabrika Çin'e gidecekken Türkiye'ye gelmiş oldu. Bu durum herkesi sevindirdi" diye konuştu.
"İLK UÇUŞU BİZ YAPALIM İSTİYORUZ"
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe Başkan Altepe, birkaç ay içinde kentte üretimin başlayacağını ifade ederek, aynı üretimin Berlin'de de Türkiye'de devam edeceğini söyledi. Başkan Altepe, "6 ay içinde bitirelim ve ilk uçuşu da biz yapalım istiyoruz. Firma kendi sertifikasyonunu kendisi verebilen bir firma, kadrosunu da genişletiyor. Bursa ve Türkiye, bu sektöre çok güçlü giriyor. Şu anda uçan 200 uçağı var ve siparişleri de var" dedi.
Başkan Altepe, özellikle iş adamlarının uçak kullanması gerektiğini vurguladı. Bursa'da havacılığın gelişmesinin önemine işaret eden Başkan Altepe, "Türkiye bu konuda geri kaldı. Hava, en rahat, en güvenli ve en kolay ulaşım şekli. Türkiye'de 160 tane özel uçak var. Bursa'da bundan daha çok olmalı. İnşallah bu çalışmalarla birlikte havacılığın seviyesini yükseltmiş olacağız. Bursa havacılıkta da merkez oluyor" diye konuştu.
"AQUİLA İNTERNATİONAL ADIYLA DEVAM EDİYORUZ"
B PLas CEO'su Celal Gökçen de hiç akılda yokken ani bir kararla havacılık sektörüne adım attıklarını anlattı. Çalışmaların sürecinden ve uçağın teknik özelliklerinden söz eden Gökçen, şunları söyledi:
"Hızlı yol aldık. Aralık ayı sonundan bugüne kadar ayda 2 uçak üretir durumdayız. Bu uçaklar iki kişilik uçak. Avrupa'da eğitim ve turing uçağı diye geçiyor. Avrupa'da bu şekilde 782 havaalanı var. Bin 100 kilometre menzili olan uçak ve Bombardier'in 4 silindirli bir motoru var. Uçağımızın bütün yapısı kompozit. 100 kilometrede 9,5 litre süper benzin yakıyor. Eğitim uçağı olarak düşünüldüğü için bakım kolaylıkları olması lazım. Bunlar da düşünüldü. Uçakların bakım masraflarını 4 bin Euro'ya yapabiliyoruz. Uçağımız, 500 kilogramlık eğitim ve turing uçağı. 'Aquila international' adıyla devam ettiriyoruz. Firma tanındığı için eski müşterilerin sevdiği uçakları bu isimle hizmete sunacağız. Talepler de gelmeye başladı. Uçak iyi bir uçak olarak biliniyor."
"KÜÇÜK BİR KIVILCIM"
Uçağın sağlam ve havadaki güvenilir kullanımının öne çıktığını kaydeden Gökçen, firmanın sertifikaları hakkında da bilgi verdi. Firma profilinde tasarım yapabilme dizayn sertifikası, üretim sertifikası, bakım sertifikası, uçuşa uygunluk sertifikası verebilme yetkisinin olduğuna işaret eden Gökçen, firmanın Amerika, Avrupa, Avustrulya ve İsviçre'ye hitap ettiğini belirtti. Üretimini devam ettirip paralelinde başka modellerle de çalışacaklarını kaydeden Gökçen, "Uçakla ilgili biraz daha güçlü bir motor çalışması var. Ama en ufak bir şeyi değiştirseniz dahi sertifikasyondan geçmek zorunda. 130 beygirlik bir turbo versiyonu da okullardan gelen talep üzerine çalışmaya alındı. Gece uçuşu sertifikasyonu alınacak ve aletli uçuş sertifikasyonu da yakın zamanda alınacak. Güvenlik paraşütü için de çalışacağız. Bunla planlanan ilk çalışmalarımız. İlerleyen zamanlarda 4 kişilik uçak için de çalışmamıza devam edeceğiz. İlave yeni hangarlar alacağız" dedi.
Firmanın yeni bir uçak daha yapabilecek hale getirildiğini belirten Gökçen, bundan sonra Bursa'da bunu geliştirmek için çalışmalarının süreceğini ifade ederek, "Bizimki küçük bir kıvılcım, inşallah büyük bir hizmet olur. Biz gelip geçiciyiz. İnşallah 'Aquila' markası şehrimizde kalıcı olarak devam eder. Bu atılımla ülkemize ve Bursa'ya layık oluruz" diye konuştu.
BTSO'DAN HAVACILIĞA TAM DESTEK
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay da, BTSO olarak Bursa'nın yüksek katma değerli ve stratejik sektörlere dönüşümü adına önemli projelerini kente kazandırdıklarını vurguladı. Uzay, havacılık ve savunma sektöründe kentin ortak aklını harekete geçirdiklerini de belirten Burkay, şöyle devam etti:
"Bursa ve ülkemizin hedeflerinde stratejik öneme sahip uzay, havacılık ve savunma sektör konseyimizi oluşturduk. Ortak bir inanç ve kararlılıkla sürdürdüğümüz çalışmalarımızın sonuçlarını rapor haline getirerek kamuoyuna ve ilgili bakanlarımıza sunduk. Uzay, Havacılık ve Savunma kümelenmemiz kapsamında yola çıktığımızda firma sayımız 100'ü aştı. Ülkemizin 'Özgün Helikopter Projesi'nde Bursalı firmalarımızın da yer alması ve üretiminde söz sahibi olması için girişimlerimizi sürdürüyoruz" dedi.
Gökmen Projesi kapsamında genç kuşağın uzay, havacılık ve savunma sektörlerindeki farkındalığını artıracak çalışmalara imza attıklarını hatırlatan Burkay, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı liderliğinde TÜBİTAK, Büyükşehir Belediyesi ve BTSO'nun destekleriyle 'Gökmen Uzay, Havacılık ve Eğitim Merkezi'nin temelini de kısa süre içerisinde atacaklarını da vurguladı. - Bursa
Son Dakika › Ekonomi › Bursa, Havacılık Merkezi Oluyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?