Bu yıl 52 bin ton alım yapmayı planlayan Marmarabirlik ise baş fiyatı 6 lira, en düşük fiyatı ise 1,75 lira olarak belirledi. Yağlık zeytin ise 1 lira 15 kuruştan alınacak.Zeytinin en önemli üretim merkezlerinden biri olan Gemlik'te tatlı bir telaş yaşanıyor. Üreticiler olgunlaşmaya başlayan zeytinleri toplamak için yaklaşık 15 gündür tam mesai yapıyor. En belirgin özelliği renginin koyu siyah ve etinin çekirdekten kolayca ayrılabilmesi olan Gemlik zeytini, yüzde 29.9 oranında yağ içeriyor. Gemlik bölgesinde üretilen zeytin, tat ve yapı özellikleri dolayısıyla dünyanın en iyi salamuralık zeytin çeşidi olarak gösteriliyor. Gemlik'te 1 yıllık çabanın ardından hasat dönemini dört gözle bekleyen üreticiler, 'sinek vuruğu' yüzünden bu sene verimde istediği rakama ulaşamadığını söyledi. Türkiye'de kalitesi, tadı ve rengi ile önde gelen zeytinlerinin yetiştiği Gemlik'te üreticinin en büyük sıkıntısı temmuz ayından itibaren başlayan sinek vuruğu tehlikesi. Gemlik'in en önemli zeytin üretim bölgelerinden olan Büyük Kumla'da üreticiler sinek vuruğundan dertli. Temmuz ayından itibaren etkisini gösteren vuruktan yüzlerce ağaç etkilendi. 30 yıllık zeytin üreticisi olan Mustafa Türe, "Hasada 15 gün önce başladık. Bu sene verim çok düşük. Ağaçlarda sinek vuruğu var. Umduğumuz hasadı bulamadık. Bu sene beklentimiz iyiydi ama şu an yarısı bile yok. Sinek vuruğu yüzünden zeytinde büyük kayıp yaşadık. Genel itibarıyla böyle. Bu sene 5-10 ton zeytin yaparız diyorduk ama 2-3 ton ancak yaparız" diye konuştu.
"ÜRÜNÜN KALİTESİ BOZULDU"
Gemlik zeytinin tehdit altında olduğunu iddia eden Türe, şöyle devam etti:
"Gemlik zeytininin var oluşu tehdit altında. Bu insanlara zeytin yetmiyor. 20 sene sonra "Gemlik zeytini üretilsin" diye bu millete kredi verilir. Temmuzdan beri ortaya çıkan hastalık, ürünün kalitesini bozdu. Her tarafı vuruk şekilde. Pazar kalitesi de düştü. Eski üretim kalmadı."
Yaklaşık bine yakın zeytin ağacına sahip olduğunu anlatan Abdullah Özgün, 300'e yakın ağaçtan zeytin vuruğu yüzünden ürün alamadığına dikkat çekti. Özgün, "Daha yeni başladık hasada. Bu sene biraz zeytin ufak. Son 4 senedir mahsul alamıyoruz. Sinek vuruğu var. Benim 300 ağaçlık yerim var. Komple gitti. Niçin olduğunu bilmiyorum" dedi.
MARMARABİRLİK ALIMLARI DA ÖDEMELERİ DE BAŞLATTI
Öte yandan Marmarabirlik 2013-2014 kampanyası ürün alım fiyatlarını belirledi. Buna göre baş fiyat 200 dane 6 lira, taban fiyat 380 dane 1 lira 75 kuruş olarak açılandı. Yağlık zeytin fiyatı ise 1 lira 15 kuruş olarak belirlendi.
Ürün alım tarihini öne çekerek 1 Kasım 2013 olarak belirleyen ve 52 bin ton ürün alım planı yapan Marmarabirlik Yönetim Kurulu, alım fiyatlarını da belirledi. 3 yıl öncesine kadar 32 bin ton seviyesinde gerçekleşen alım miktarını son iki yıldır 45 bin ton düzeyine taşıdıklarını belirten Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, “Önceki senelerde ürün alım miktarlarında kalibre bazındaki ihtiyaç olan ürünün alınamaması satışlarımızı da olumsuz yönde etkiliyordu. Yeni dönemde satış miktarlarında sağlanan artışlar, ürün alım politikaları ve ortaklar lehine açıklanan fiyatlar Marmarabirlik’in bugün yoğun talep görmesinin nedenleridir. Kampanyanın başından beri üreticilerimizi ezdirmeyiz demiştik. Alın terinin ne demek olduğunu çok iyi biliyoruz. Üreticimizin beğeneceği fiyatların oluştuğu kanaatindeyiz” şeklinde konuştu.
1 Kasım’dan bu yana 7 bin ton civarında ürün alımı gerçekleştirdiklerini söyleyen Asa “Ödeme planı olarak da tüm imkanlarımızı zorlayarak yüzde 60 peşin olacak şekilde bir planlama yaptık. Kalan bakiyeler ise kampanya sonunda açıklanacak takvime göre mümkün olduğunca erken bir tarihte ödenecek. Tüm bunlar düşünüldüğünde gerek miktar, gerekse fiyat yapısı olarak ortaklarımızı da memnun edecek bir kampanyaya başlamış bulunuyoruz. Üreticimiz, bölgemiz ve ülkemiz için hayırlı olmasını diliyoruz” dedi.
Marmarabirlik, ilk aldığı ürünlerin ilk ödemesini 22 Kasım'da yapmaya başlayacak.
YUSUF SERKAN YILMAZ
BURSA
Son Dakika › Ekonomi › Bursa'da, Zeytin Hasadına Sinek Vuruğu Engeli - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?