Seval Ocak Adıyaman - Endüstriyel Fırıncılar Birliği Genel Başkanı ve Ankara Halk Ekmek Fabrikası Genel Müdürü Ali İlkbahar, buğdayın en değerli bölümünün, kepek kısmı olduğunu ve demir, çinko, folik asit, B1, B12 vitaminleriyle bazı minerallerin burada bulunduğunu belirterek, "beyaz ekmek" üretilirken her 100 kilogram buğdaydan elde edilen 35 kilogramlık kepeğin yem sanayinde kullanıldığını belirtti.
AA muhabirinin sorularını yanıtlayan İlkbahar, tam buğday ekmeğinin yaygınlaştırılması için önemli çalışmalar yaptıklarını anlattı.
Yaklaşık 10 yıldır tam buğday ekmek tüketiminin artırılması için çalıştıklarını ifade eden İlkbahar, Ankara Halk Ekmek fabrikasının, tam buğday ekmeğini ilk üreten tesisler arasında yer aldığını kaydetti.
Buğdayın en değerli bölümünün, kepek kısmı olduğuna dikkati çeken İlkbahar, demir, çinko, folik asit, B1, B12 ve bazı minerallerin bu bölümde yer aldığını söyledi.
Yüz kilogram buğdaydan sadece 65 kilogram "beyaz" ekmek unu elde edilebildiğini bildiren İlkbahar, "Bu şekilde 100 kilogram buğdaydan ayrılan 35 kilogramlık kepek yem sanayinde kullanılıyor. Diğer bir deyişle buğdayın en değerli kısmı hayvanlara yem oluyor. Tam buğday ekmeğinde ise 100 kilogram buğdayın 98 kilogramı un oluyor. Burada yüzde 33'lük kazanım var. Yılda 16 milyon ton ekmeklik buğday tüketiliyor. Tam buğday ekmeği yersek yılda 5 milyon ton buğday tasarrufu sağlarız" diye konuştu.
Tam buğday ekmeğinin yararlarına değinen İlkbahar, lif oranı yüksek olması nedeniyle bu ekmeğin, sindirim sistemine faydası bulunduğunu, obezite ve şeker hastalığının önlenmesinde de etkili olduğunu ifade etti.
-"Kepek sadece buğdaydan karşılanmıyor"-
Türkiye Yem Sanayicileri Birliği Genel Sekreteri Nizamettin Şenköylü, son dönemde tam buğday ekmeğine yönelinmesi halinde buğday kepeğinde bir açık oluşacağına ilişkin değerlendirmeler yapıldığını anımsattı.
Türkiye yem sanayisinin geçen yıl sadece 148 bin ton buğday kepeği ithal ettiğini dile getiren Şenköylü, bu ithalatın 33,5 milyon dolara mal olduğunu kaydetti.
Gıdanın öncelikli alan olduğuna işaret eden Şenköylü, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Yem sanayinin ihtiyacı sadece buğdaydan karşılanmıyor. Çavdar, çeltik ve pirinçten de yem sanayi için kepek elde ediliyor. Yem sektörü, gıda sektöründen arta kalan maddeleri değerlendiriyor. Kepek konusuna gelince tam buğday unundan elde edilen ekmek insan sağlığı için en iyisi. Kepek ayrıştırılınca insanlarımız bu besin maddelerinden mahrum kalıyor. Kepek fiyatları artacak diye sağlıklı beslenmemizde bu kadar önemli bir üründen vazgeçemeyiz. Saman bile ithal ettik, bunu da ederiz. Yem sanayine gerekli diye tam buğday ekmeğinden vazgeçemeyiz. Sektör hammaddesini bulur."
Yayıncı: Zülal Eser - ANKARA
Son Dakika › Ekonomi › 'Buğdayın En Değerli Kısmını Hayvanlar Yiyor' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?