Dünyada artan enerji ihtiyacı insanoğlunu alternatif çözüm yolları arayışına sokuyor. Ucuz enerji elde etme arayışı bitmiyor. Afyon Kocatepe Üniversitesi'nde bu alanda önemli bir icata imza atıldı.
UCUZ VE BEDAVA ENERJİ
Teknoloji ve Mühendislik Fakültesi'nde gerçekleştirilen TÜBİTAK tarafından desteklenen "akıllı şebeke yönetim sistemi" projesiyle rüzgar ve güneşten elde edilen enerji, akülere ve hidrojen tüplerinde depolanarak, kesintisiz elektrik kaynağı sağlanacak.
SİSTEM NASIL ÇALIŞIYOR?
Projede yer alan AKÜ Teknoloji Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yüksel Oğuz, söz konusu sistemin, alıcıların talep ettiği enerjiyi etkin bir şekilde karşılaması durumunda artan enerjinin hidrojen jeneratörü yardımıyla hidrojen gazına dönüştürüldüğünü anlattı.
ARTAN ENERJİ SAKLANIYOR
Bu gazın da 760 litrelik hidrojen tüplerinde depolanarak enerjinin ihtiyaç olduğu zamanlarda, rüzgar ve güneşin yetmediği durumlarda, yakıt pili kullanılarak elektrik enerjisine dönüşümünü gerçekleştirdiklerini dile getiren Oğuz, buradan da artan elektriğin batarya gruplarında depolandığını vurguladı.
İŞLETMELERDE KULLANILABİLİR
Söz konusu çalışmanın, büyük ölçekli işletmelere de rahatlıkla uygulanabileceğini aktaran Oğuz, maliyeti yüksek olduğu için şu anda küçük bir alanda sistemin kullanıldığını kaydetti.
"ELEKTİRİĞİN OLMADIĞI BÖLGELER İÇİN İDEAL"
AKÜ Mühendislik Fakültesi Elektrik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ahmet Yönetken ise tasarladıkları sistem sayesinde kırsal bölgelerde elektrik şebekesinden bağımsız olarak elektrik üretilebileceğini ifade etti. Yönetken, elektrik dağıtım hattının götürülemediği ya da zor arazi şartlarından dolayı elektrik şebekesinin ulaşamadığı alanlarda çevre aydınlatması, tarımsal sulama, güvenlik sistemlerinin devamlılığının sağlanması gibi bazı temel ihtiyaçların söz konusu çalışmayla sağlanabileceğini anlattı.
Son Dakika › Ekonomi › Türk İşi İcatla Bedavaya Kesintisiz Elektrik Sağlanacak - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Yorumlar (8)