BTK: Sistem Hünez Kurulmadı, Erişimi Engellemek Çok Zor - Son Dakika
Ekonomi

BTK: Sistem Hünez Kurulmadı, Erişimi Engellemek Çok Zor

BTK: Sistem Hünez Kurulmadı, Erişimi Engellemek Çok Zor

BTK Başkanı Acarer, internet düzenlemesiyle ilgili sistemin henüz kurulmadığını belirterek, şu anda erişimi engellemenin çok zor olduğunu vurguladı.

28.02.2014 14:13  Güncelleme: 15:16

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, internet düzenlemesiyle ilgili sistemin henüz kurulmadığını belirterek, şu anda erişimi engellemenin çok zor olduğunu vurguladı.

BTK Başkanı Tayfun Acarer, NTV'de internet yasasına ve Başbakan Erdoğan ile oğlu Bilal Erdoğan arasında geçtiği iddia edilen ses kayıtlarına yönelik açıklamalarda bulundu.

Bir soru üzerine Başbakan Erdoğan ile oğlu Bilal Erdoğan arasında geçtiği iddia edilen telefon görüşmesinin montaj olup olmadığı hakkında net bir bilgisi olmadığını vurgulayan Acarer, "Ses kaydıyla ilgili inceleme yapıldığını biliyorum ama net bir bilgim yok. Kayıtlar gerçek midir, değil midir bilmiyorum. Telefon görüşmelerinin yapıldığı makinalarla ilgili TİB'e ulaşmış bir bilgi yok" dedi.

"DİNLENSE BİLE ÇÖZMEK ÇOK ZORDUR"

Kriptolu telefonun dinlenebilmesi için karşısında konuştuğu kişinin telefonunun kriptolu olmaması gerektiğini vurgulayan Acarer, iki telefonun da kriptolu olması halinde dinleme yapılamayacağını kaydetti. Acarer, "Dinlense bile çözmek çok zordur" ifadelerini kullandı.

"YASAL DİNLEMELER ÜÇER AYLIK PERİYODLARLA YAPILIR"

"Kayda nasıl ulaşıldığı, ses kayıtlarının internete nasıl yüklendiği ile ilgili, sizin de içinde olduğunuz bir prosedür var mı?" şeklindeki soru üzerine Acarer, yasal dinlemelerin üçer aylık periyodlarla yapıldığının altını çizdi. Verilerin yeterli olmaması halinde bir üç aylık daha ek süre istendiğine dikkat çeken Acarer, dinleme sürecinin sonucunda "suçlu mu, suçsuz mu" diye bir karar verilmesi gerektiğini vurguladı. Acarer, yapılan dinleme konusunda herhangi bir bulguya rastlanmadıysa dinlenen kişinin aranarak, "Biz sizi şu süre içinde dinledik, suç unsuruna rastlanmadı. Tape'leri yok ediyoruz" denilmesi gerektiğinin altını çizdi.

"İkinci kez uzatıldıktan sonra yapılan dinlemeler usulsüz mü?" şeklindeki bir soru üzerine BTK Başkanı Acarer, "Kanunda bu çok açık tanımlanmış. Nasıl yapıyorlar, isim mi değişiyor, numara mı değişiyor? İletişim başkanlığı dinleme yapmıyor. Sadece haberleşmeyi, belli bir kaydı tutuyor. 3 ayınız doldu diyor" dedi.

"HER KRİPTOLU TELEFONUN ANAHTARI BTK'DA YOK"

Acarer, her kriptolu telefonun anahtarının BTK'da olmadığını vurguladı. Kriptolu görüşme hakkına sahip bazı kuruluşlar olduğunu dil getiren Acarer şunları kaydetti:

"Dışişleri bakanlığı mesela... Onların bu anahtarları teslim etme zorunluluğu yok. Şifreleri sadece üretici biliyor bu durumda. Kriptolu telefonların dinlendiğine dair bize yapılmış herhangi bir müracaat yapılmadı.

Yasal olmayan dinlemeler aslında bir ortak konsensüs içinde içeriği ne olursa olsun karşı çıkılması lazım. Bu dinlemelerin önemli bir kısmı da copy-paste'lerle sahte kayıtlar oluşturulabilir. Bunu yapmak çok kolay. Ya da 50 cümlelik bir konuşma içinde 3-5 cümleyi çektiğinizde o konuşma çok farklı lanse edilir. Konuşmadığınız bir içeriği bile üretmek mümkündür. Kriminal incelemeyle tespit edilebilir. Hiç yapmadığınız bir konuşmayı bu teknolojiyle yapmış gibi görünebilirsiniz. Mobil telefonlarda gelen bir SMS'e baktığınız zaman, ilgisiz bir SMS. Siz bunu sildiniz ama bunu silmeniz yetmiyor, o telefonunuza indi ve telefonunuzdaki bilgilere çok rahat ulaşılabilir."

"SİSTEM HALA KURULAMADI"

Acarer internet düzenlemesiyle ilgili gündeme gelen eleştirilere katılmadığını söyledi. Bu düzenleme ihtiyacının niye oluştuğuna ve ne zaman yapılmaya başlandığı sorularının çok kritik olduğunu söyleyen Acarer, "Mağdur olan bir kişiyle ilgili yazı, fotoğraf ve videonun çıkarılması çok sorun. Bu sorun hala devam ediyor çünkü sistem hala kurulamadı. Milyonlarca içeriğin bulunduğu bir sitede, mahkemece de sakıncalı bulunan bir içerik bulunabilir. URL bazında bunu çıkaramıyorsanız, içeriği engelleyip ve çıkarılamadığı için IP kapatılıyordu. Yotube'da yaşandı.

10 binlerce içeriğin bulunduğu bir URL adresinde bir içerik çıkarılamıyorsa, URL'den engelleyemiyorsanız ve mahkeme kararı mutlaka kesilsin diyorsa IP adresi kapatılıyor. AİHM'de Ahmet Yıldırım örneği budur. Mahkeme dedi ki, mevzuata göre bu içeriği suç görebilirsiniz, ancak siteyi niye kapatıyorsunuz.

Mağdurlar var. "Mahkeme kararı elimde olmasına karşın benimle ilgili yazılar görüntüler çıkarılıyor' deniliyor. Bu mahkeme kararları Türkiye'deki yer sağlayıcıları için geçerli. Yurt dışındaki yer sağlayıcıları için geçerli değil. Yeni düzenlemede kişilik haklarının ihlali ve özel hayatın gizliliği konusu var. Yeni düzenlemeyle site korunuyor. Eskiye göre çok güzel."

"İNTERNETTE YÜZDE 100 YAPMAK ZOR"

"Tek tek içeriklerin ayıklanmasında başarı söz konusu mu?" şeklindeki bir soru üzerine Acarer, yüzde 100 başarının zor olduğunu vurguladı. Teknolojik imkanlar içinde bir şifrenin 1 saatte, bir günde, bir ayda kırılabileceğini belirten Acarer, "İnternette yüzde 100 yapmak zor" dedi.

Özel hayatın gizliği ile ilgili olarak mevzuatta çok net tanım olduğunu belirten Acarer, "İkisin de de mahkeme var zaten. Her halükarda kişilik hakkının ihlalinde doğrudan mahkemeye gidiyorsunuz. Diğerinde ise erişim sağlayıcılar birliğine gidiyorsunuz. Devlet burada geri çekiliyor. Bu işi sivil organizosyon yapsın istiyor.

"ERİŞİME ENGELLEME ŞU ANDA ÇOK ZOR"

Erişime engellemenin şu anda çok zor olduğunu belirten Tayfun Acarer, sistemin henüz hazır olmadığını vurguladı. Yasa uygulamaya geçtikten sonra sistemin kurulması için 3 ay süre verildiğini dile getiren Acarer, ikincil mevzuatın hazırlıklarının bu süre içinde yapılacağını kaydetti.

Kaynak: ANKA

Son Dakika Ekonomi BTK: Sistem Hünez Kurulmadı, Erişimi Engellemek Çok Zor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement