Brezilya ve Çin, Türk Seramiğini Geçti, Umut Mercan Dede'ye Bağlandı - Son Dakika
Ekonomi

Brezilya ve Çin, Türk Seramiğini Geçti, Umut Mercan Dede'ye Bağlandı

Brezilya ve Çin, Türk Seramiğini Geçti, Umut Mercan Dede\'ye Bağlandı

Türk Seramik Sektörü, İtalya'daki Cersaie 2009'a Mercan Dede Konseri ve Yeni Tasarımlarla Vitrine Çıktı. Türkiye Seramik Federasyonu Başkanı Zeynep Bodur Okyay, "Kriz Nedeniyle Toplam Kapasitemizin 100 Milyon Metrekaresi Atıl Kaldı. Dünyadaki Sıralamada da Çin ve Brezilya Önümüze Geçti" Dedi.

02.10.2009 04:35

Türk seramik sektörü, İtalya’daki Cersaie 2009’a Mercan Dede konseri ve yeni tasarımlarla vitrine çıktı. Türkiye Seramik Federasyonu Başkanı Zeynep Bodur Okyay, “Kriz nedeniyle toplam kapasitemizin 100 milyon metrekaresi atıl kaldı. Dünyadaki sıralamada da Çin ve Brezilya önümüze geçti” dedi.

TÜRK seramik sektörü, İtalya’nın Bologna şehrinde düzenlenen dünyanın en büyük seramik fuarlarından biri olan Cersaie 2009’da sufi müziği çağdaş müzikle birleştiren Mercan Dede’yle tanıtım yaptı. Türkiye Seramik Federasyonu Başkanı Zeynep Bodur Okyay, “Kriz nedeniyle toplam kapasitemizin 100 milyon metrekaresi atıl kaldı. Dünyadaki sıralamada Çin ve Brezilya önümüze geçti” dedi ve Cersaie Fuarı’nın krizden ciddi etkilenen sektörü biraz hareketlendirmesini beklediklerini belirtti. Okyay, “Türkiye’de 365 milyon metrekare seramik üretim kapasitesi var. Kriz nedeniyle 100 milyon metrekaresi atıl kaldı. Dünyadaki üretim ve cirodaki ilk altıdaki pozisyonumuz da kriz nedeniyle geriye düştü. Brezilya, Çin gibi ülkeler önümüze geçti. Ama 2010 yılının daha iyi olmasını bekliyoruz. Küçülmeyi azaltmak için gelecek yıl yüzde 9-10’luk büyüme öngörüyoruz” diye konuştu.

Seramik ve ülke tanıtımı

Türk Seramik Tanıtım Grubu Başkanı Bahadır Kayan ise, “Türk seramikçiler olarak küresel yarışta ne kadar kalıcı olduğumuzu göstermek istedik. Dünyada diğer sektörler için model olabilecek marka çalışmaları da yapıyoruz. Mercan Dede konseri hem marka çalışmalarımıza, hem de tanıtımımıza yardım edecek. Geçen yıllarda Anadolu Ateşi ve Şaman Dans Grubu’nu sahneye çıkarmıştık. Hem Türk seramiğini, hem de Türkiye’yi tanıtıyoruz” dedi. Bologna şehir meydanında düzenlenen konserleri üçer bin kişinin izlediğini dile getiren Kayan, fuarda sadece ürünlerle değil, düzenledikleri bu tarz etkinliklerle de yer aldıklarını kaydetti. Sektörde 220 bin kişinin istihdam edildiği bilgisini de veren Kayan, sektörün ihracatının ülkeye yarattığı katmadeğerin 750 milyon dolar olduğunu ve bu haliyle Türkiye için stratejik önem taşıdığını vurguladı.

Çinliler taklit ediyor

Seramikte dünyada söz sahibi Türkiye, taklitçilikten de payını alıyor. Son dönemde sektörde adından söz ettiren Çinli üreticilerin, taklitlerine Türk seramik tasarımları da maruz kalıyor. Fuarda Türk tasarımlarının taklit edildiği ürünler sergilenirken, Türk stantları fotoğraf makinesi ve kamerayla dolaşan Çinlilerin uğrak noktası oldu. Bahadır Kayan, son dönemde ürün tasarımının öne çıkan konular arasında yer aldığını belirterek, “Ciddi taklitler var. Türk seramik tasarımları da taklit ediliyor. Kale Grubu’nun bir ürününün taklidi bize yakın bir standda sergileniyor. Seramikler genelde iki boyutlu, üç boyutlu seramiklerin taklidi yapılıyor” açıklamasını yaptı.

Kalem kamerayla takip

Hitit Seramik Başkan Yardımcısı Kuthan Günay da, Türklerin tasarımda artık Çinliler tarafından taklit edilir hale geldiğini dile getirerek, Çinlilerin standlara gelerek fotoğraf çekmeye çalıştığını aktardı. Vitra Marka İletişim Müdürü Algın Berhan ise, minik kalem kamerayla bile gizli gizli standlarında çekim yapmaya çalışan Çinlilere rastladıklarını anlattı.

13 Türk firması fuarla yeni ihracat pazarı arıyor

BU yıl 27’incisi düzenlenen seramik ve banyo ürünleri fuarı Cersaie 2009’da, 13 Türk firması ürünlerini görücüye çıkardı.

Fuara, Çanakkale Seramik, Ece, Ege Seramik, Ercan Ceramics, Graniser, Güral, Hitit Seramik, Kalebodur, Kütahya Seramik, Seramiksan, Seranit, Termal Seramik ve Vitra katıldı.

Kütahya Seramik İhracat Müdürü Fatih Özeçelebi, “Avrupa ve Ortadoğu ülkelerinden gördüğümüz krizin etkisi azalmış gibi” dedi.

Seranit Genel Müdür Yardımcısı Atacıl Bozkurt Güçel, fuarda çok farklı ülkelerden müşterilere ulaştıklarını kaydetti.

Graniser’den Kenan Çebi, 100’ün üzerinde ürün sergilediklerini anlattı.

Ece Banyo Pazarlama ve Satış Müdürü Yakup Fırat fuara ihracat pazarlarına yeni ülkeler katmayı hedeflediklerini aktardı.

Güral’dan Nihat Gündüz, 39 ülkeye ihracat yaptıklarını yeni pazar arayışlarını sürdürdüklerini anlattı.

Vitra Genel Müdürü Haluk Bayraktar, “Üretimimizin yüzde 70’i ihracata gidiyor. Fuarda krizen çıkış heyecanı var” dedi.

İhracat düştü, dokuzunculuğa geriledik

ZEYNEP Bodur Okyay, 2009’un geçen yıl gibi olacağına dair pozitif işaretler bulunduğuna değinerek, şunları söyledi: “Krizin en fazla vurduğu sektörlerden biri seramik. En büyük pazarlarımız olan ABD ve Avrupa ülkelerindeki kriz nedeniyle ihracatta düşüş var. Sektörde ihracatın üretimdeki payı yüzde 35 oldu. Ciddi kapasite kaybı da var. Fiyatlar ise yüzde 22 arttı. Seramikte Türkiye olarak ihracatta dördüncü, üretimde dünya beşincisi ülke konumundaydık. Son rakamlara göre dokuzunculuğa geriledik. Brezilya, Çin, Hindistan ve İran gibi iç piyasaları büyük ülkeler önümüze geçti. Ama Türkiye hammadde açısından da zengin. Rakip ülkeler olan İtalya ve İspanya hammaddesini Türkiye’den alıyor.”

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Brezilya ve Çin, Türk Seramiğini Geçti, Umut Mercan Dede'ye Bağlandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement