Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Doğalgaz, gittikçe kıymetli hale geliyor. Hele hele Ukrayna- Kırım kriziyle beraber yalnızca Türkiye'nin, Bulgaristan ve Romanya'nın değil aynı zamanda Avrupa'nın, Avusturya, Fransa, Almanya gibi ülkelerin de tedarik zincirinde belli riskler, belli tereddütler oluştu." dedi.
Yıldız, Kırşehir'in Mucur ilçesi Yazıkınık köyünde yapımı tamamlanan Botaş Kırşehir Kompresör İstasyonu'nun açılışında yaptığı konuşmada, bu gibi tesislerin olmaması durumunda doğalgazla ilgili problemlerin daha fazla hissedilebileceğini ifade etti.
Son iki haftada Azerbaycan'dan gelen doğalgazın 8 gün kesildiğini, ama vatandaşların, sanayicinin bunu hissetmediğini ifade eden Yıldız, bu tesisteki ünitelerin her birinin saatte 2 milyon 40 bin metreküp doğalgaz pompalama kapasitesine sahip olduğunu vurguladı.
Doğalgazın önemine değinen Yıldız, şunları kaydetti:
"Doğalgaz, gittikçe kıymetli hale geliyor. Hele hele Ukrayna-Kırım kriziyle beraber yalnızca Türkiye'nin, Bulgaristan ve Romanya'nın değil aynı zamanda Avrupa'nın, Avusturya, Fransa, Almanya gibi ülkelerin de tedarik zincirinde belli riskler, belli tereddütler oluştu. Böyle bir sıkıntıyı öngörmüyoruz ama Türkiye'nin toplam doğalgaz ihtiyacının yaklaşık yüzde 12,5'i Romanya, Bulgaristan üzerinden gelen yani şu anda kriz ihtimalinin olduğu hattan sağlanıyor. O yüzden gerek doğu, batı, mavi akım gerekse diğer ülkeler olmak üzere girişimizi daha çok çeşitlendirmemiz lazım. Türkiye gibi bin 800 kilometre uzunluğu olan bir ülkenin, ilerleyen, gelişen ve daima ileriye doğru hedefleri olan bir ülke için daha da önemli hale geliyor."
Özellikle son 11 yıldır ülkenin idaresine konan iradenin çok önemli tercihlerde bulunduğunu ifade eden Yıldız, bu tercihlerden birinin de özelleşme, serbestleşme ve liberalleşme olduğunu söyledi.
Türkiye'de kamu ve özel sektörün her yıl yaklaşık 6 ila 8 milyar dolar yatırım yaptığına dikkati çeken Yıldız, şöyle devam etti:
"Dolayısıyla bu seçtiğimiz model, daha sağlam ve Türkiye'nin geleceğine daha fazla fon aktarabilen model olacak. Doğalgazın yaygınlaştırılması, elektrik üretimindeki payının artırılması ki 10 yıl önce yüzde 53'lerdeydi, şu anda yüzde 43'lere kadar indirdik. İnşaallah, bu yaz, yağış rejimlerimizin düzelmesiyle daha fazla oranda doğalgaz kullanmak zorunda kalmayız. Ümidimiz bu yönde ama meskenlerde ve sanayi kullanımında daha fazla doğalgazın kullanılmasını istiyoruz. Meskenlerde kullanım, son 10 yılda 5 katına, sanayideki kullanım ise 3 katına çıktı. Bu oranı daha da artırmak istiyoruz."
Bakan Yıldız, 77 ilde toplamda Türkiye nüfusunun yüzde 83'üne doğalgaz dağıtım ve iletim hattının ulaştırıldığını, bazı ilçelere de doğalgaz götürülmesi için çalışmaların devam ettiğini söyledi.
Doğalgaz dağıtım ve iletim hattının 4 bin 500 kilometreden 82 bin 500 kilometreye ulaştığını dile getiren Yıldız, "Yani Türkiye'nin ekonomik büyümesinden daha hızlı bir büyümeyle beraber bunlar sağlanıyor. Türkiye'nin 2023 yılı hedefleri, bize enerji sektörüyle alakalı 118 milyar dolarlık yatırım yapmayı zorunlu hale getiriyor. Bu, bize her yıl 8 milyar dolar civarında enerjinin içinde farklı sektörlerde yatırım yapmamızı gerektiriyor." diye konuştu.
Geçen yıl toplam 3 bin megavata yaklaşan rüzgar santrallerinin ürettiği elektrik sayesinde bir yıl içinde 600 milyon dolar daha az doğalgaz ithal edildiğine dikkati çeken Yıldız, "Bu, az para değil. O nedenle yerli kaynaklarımızı, rüzgar, su, güneş, biogaz gibi yenilenebilir enerji kaynaklarını geliştirmemiz lazım. Türkiye'de her yıl ölçülebilir 15 milyar liralık tasarruf etme imkanımız var. Hanımların 4, sanayicilerin 6,5, çocukların 2,5 milyar. Bunlar çok büyük rakamlar ve biz her yıl iki dev büyük barajın bütün finansmanını yerli kaynaklardan sağlıyormuşçasına hareket edebiliriz" dedi.
Botaş Genel Müdür Vekili Mehmet Konuk da insan sağlığını tehdit eden hava kirliliğine doğalgazla çözüm bulunduğunu dile getirdi.
Yüzde 98'i yurt dışından ithal edilen doğalgazın kesintisiz, güvenli ve verimli kullanılması için çeşitli projeler geliştirdiklerini anlatan Konuk, "Türkiye genelinde 2013 yılında 46 milyar metreküp doğalgaz tüketildi. Bunun yüzde 10'luk tasarrufu 4,6 milyar metreküp eder. Bu da Keban elektrik santralinin kullandığı doğalgazın 3 katı demektir. O nedenle tasarruf çok önemli." diye konuştu.
Konuşmaların ardından tesisin açılışı yapıldı. - Kırşehir
Son Dakika › Ekonomi › Bakan Yıldız, Kırşehir'de Açılışa Katıldı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?