Borsa İstanbul Genel Müdür Yardımcısı Çetin Ali Dönmez, türev işlemler piyasasında henüz istenen hacimlere ulaşılamadığını, ancak başta döviz opsiyonları olmak üzere yeni ürünler ile mevcut ürünlerle ilgili olarak devreye alınması planlanan yeni uygulamalarla 2014 başından itibaren yüksek hacimlere ulaşılacağını bildirdi.
Borsa İstanbul'dan yapılan açıklamaya göre, Borsa İstanbul Vadeli İşlemler ve Opsiyon Piyasası (VİOP) Seminerleri'nin ikincisi "Uygulamalı Opsiyon Stratejileri" başlığıyla gerçekleştirildi.
Seminerde Borsa İstanbul Genel Müdür Yardımcısı Dönmez, eğitimlerin yatırımcının daha da bilinçlenmesi ve yeni yatırımcıların piyasaya gelmesi amacıyla düzenlendiğini ifade ederek, türev işlemler piyasasında henüz istenen hacimlere ulaşılamadığını, ancak başta döviz opsiyonları olmak üzere yeni ürünler ile mevcut ürünlerle ilgili olarak devreye alınması planlanan yeni uygulamalarla 2014 başından itibaren yüksek hacimlere ulaşılmasını beklediklerini belirtti.
Dönmez, türev işlemlerinin gerçekleştiği piyasaların geliştirmeleri gerektiğini aktararak, "Bunu yaparken de piyasa ile bağlantımız olan aracı kurumların ve bankaların desteğine ihtiyacımız bulunuyor. Bildiğiniz üzere Ağustos ayında VOB ile VİOP birleşti. Bu geçisin ardından bankalar mevzuat gereği hisse senedi düzenlemelerinden çekildiler ve bu görev aracı kurumlara verildi. Bu geçiş sürecinin de etkisiyle şu anda işlem hacimlerinde istediğimiz seviyeye ulaşamadık. Ancak daha önce de belirttiğim üzere 2013 bir geçiş yılı oldu. 2014 başından itibaren yüksek hacimlere sadece aracı kurumların değil aynı zaman da üyemiz olan bankaların da desteğiyle ulaşacağımızı düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.
"Dünya çapında yaygın emir iletim protokolü FİX, Mart 2014'te gelecek"
Dönmez, türev piyasaların gelişmesi için Borsa İstanbul'un bu konudaki çalışmalarını devam ettirdiğini belirterek, şunları kaydetti:
"VİOP'ta emir/saniye hızlarının artırılması için çalışmalarımız sürüyor ve dünya çapında yaygın olarak kullanılan emir iletim protokolü olan FİX'i 2014 yılı Mart ayı sonunda muhtemelen devreye alacağız. Ayrıca, aracı kurumların sıkça dile getirdiği kullanıcı ekranlarının güncelleme hızı konusunda da bu hafta içinde daha hızlı bir emir iletim yapısı kullanılmaya başlanacak. Henüz işlem yapmamış ancak piyasamıza ilgi duyan yatırımcıların gerçek zamanlı işlem yaparak kendilerini test edebildiği simülatör uygulamasını da 2014 yılında yeniden devreye alacağız."
Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Burak Saltoğlu da yaptığı sunumda, opsiyon ve varantların finansal enstrüman olarak kullanımı, opsiyon stratejileri, volatilitenin fiyatlamadaki etkisi konu başlıkları başta olmak üzere "Uygulamalı Opsiyon Stratejileri"ne yönelik bilgi paylaştı. - İstanbul
Son Dakika › Ekonomi › Borsa İstanbul'da 'Uygulamalı Opsiyon Stratejileri' Anlatıldı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?