Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi, haftanın son işlem gününü dünkü kapanışa göre 413,90 puanlık düşüşle 72.736,73 puandan tamamladı.
Borsa İstanbul'da işlem gören hisse senetleri günü ortalama yüzde 0,57 düşüşle kapattı. Endeksin lokomotifi bankacılık endeksi yüzde 1,22, holding endeksi yüzde 0,15 oranında düşüş kaydetti. Toplam işlem hacmi ise milyar 2,7 milyar lira oldu.
Moody's'in Türkiye'nin kredi not görünümünü durağandan negatife çevirdiği haberiyle güne satıcılı başlayan BIST 100 endeksi, gün içinde en düşük 72.091,71 puana kadar geriledi. Moody's'in bu aksiyonu beklentiler dahilinde olduğu için ilk seanstaki satışlar sınırlı kaldı.
İkinci seansta dolar/TL'nin 2,13 sınırına dayanması bir ara borsada satışları hızlandırsa da 72.000 seviyesine yaklaştıkça gelen tepki alımlarıyla BIST 100 endeksi 72.800 seviyelerine doğru hareketlendi ve haftayı 72.736,33 puandan tamamladı.
Garanti Yatırım Araştırma Yönetmeni Özgür Yurtdaşseven konuya ilişkin değerlendirmesinde, anlamlı bir düzeltme yaşanmadıkça teknik anlamda BIST 100 endeksinde 74.000 puan üzerindeki yükseliş denemelerinin sürdürülebilirliği potansiyelini zayıf bulduklarını söyledi.
BIST 100 endeksinde yaşanacak düzeltmelerde 70.000- 68.500 ve 66.000 seviyelerinin gündeme gelebileceğini belirttiklerini hatırlatan Yurtdaşseven, "70.000 bölgesini pivot seviye olarak izlediğimiz endekste, söz konusu seviye altındaki gerilemeler daha etkili kar satışlarının öne çıkmasına neden olacaktır" dedi.
"Endekste kısa vadeli destek 72.000 seviyesi olarak görünmektedir"
ALB Menkul Değerler Araştırma Müdürü Yeliz Karabulut ise çarşamba akşamı açıklanan Fed toplantı tutanaklarında, Fed Başkanı Janet Yellen'in 19 Mart Fed toplantısı sonrası konuşmasındaki, "Parasal genişlemenin ekim ayında sona erebileceği ve faizlerin parasal genişleme sonlandıktan 6 ay sonra artabileceği" söyleminin tutanaklarda yer almadığını hatırlattı. Karabulut, tutanaklar sonrasındaki açılışta endekste yukarı yönlü hareket görüldüğünü ve 74.000 bandının test edilerek 2014 yılının en yüksek seviyesinin görüldüğünü anımsattı.
Haftanın son işlem gününde ise Moody's Türkiye not değerlendirmesi ve cari açık verisinin izlendiğini belirten Karabulut, cari açığın şubat ayında 3 milyar olan piyasa beklentisinin hafif üstünde 3,19 milyar dolar seviyesinde gerçekleştiğini kaydetti.
Moody's'in ise Türkiye'nin Baa3 olan devlet tahvili notunu teyit ettiğini, görünümünü durağandan negatife çevirdiğini hatırlatan Karabulut, şunları kaydetti:
"BIST 100'de Moody's açıklamasına, yurt dışındaki yüzde 2'ye yakın kayıplara ve cari açık verisinin beklentilerin çok az üzerinde açıklanmasına rağmen satışların zayıf kaldığını gördük. Özellikle önceki senelerde olumsuz görünüm değiştirmelerinin etkisi endeks üzerinde kuvvetliyken Moody's etkisinin sınırlı kalması şaşırtıcıydı. Gelecek hafta yurt içinde işsizlik oranı, bütçe dengesi ve TCMB beklenti anketi takip edilecek. Yurt dışında ABD TÜFE, perakende satışlar, konut piyasası verileri ve işsizlik başvuruları, Fed Başkanı Yellen'in konuşmaları, Avro bölgesi TÜFE ve sanayi üretimi verileri, Almanya ZEW güven endeksleri, Çin GSYH, İngiltere TÜFE ve işsizlik verileri izlenecek. Özellikle ABD ve Avro bölgesi TÜFE verileri, Çin GSYH ile Yellen'in konuşmaları öne çıkıyor."
Endekste kısa vadeli desteğin 72.000 seviyesi olarak göründüğünü ifade eden Karabulut, endeksin 72.000 üzeri hareketlerinde 73.500 ve 74.100 seviyelerinin tekrar test edilebileceğini ve endeksin veri akışıyla beraber satış baskısına girmesi halinde ise 71.000 ve 70.000 bantlarının izlenmesi gerektiğini de sözlerine ekledi. - İstanbul
Son Dakika › Ekonomi › Borsa, Haftanın Son İşlem Gününü Düşüşle Tamamladı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?