"Bes'in 20. Yıl Dönümünde 15 Milyon Katılımcı Hedefi - Son Dakika
Ekonomi

"Bes'in 20. Yıl Dönümünde 15 Milyon Katılımcı Hedefi

"Bes\'in 20. Yıl Dönümünde 15 Milyon Katılımcı Hedefi

Vakıf Emeklilik Genel Müdürü ve Emeklilik Gözetim Merkezi Başkanı Bostan: "Bireysel Emeklilik Sisteminde, 2023 yılında emeklilik fon büyüklüğünün 400 milyar liraya, katılımcı sayısının en az 15 milyona ulaşacağını tahmin ediyoruz"

09.07.2013 16:20

Vakıf Emeklilik Genel Müdürü ve Emeklilik Gözetim Merkezi Başkanı Mehmet Bostan, Bireysel Emeklilik Sistemi'nin (BES) 20'inci yıl dönümü olan 2023 yılında emeklilik fon büyüklüğünün 400 milyar liraya, katılımcı sayısının 15 milyona ulaşacağını tahmin ettiklerini bildirdi.

Vakıf Emeklilik Genel Müdürü ve Emeklilik Gözetim Merkezi Başkanı Mehmet Bostan, Özyeğin Üniversitesi İstanbul Finansal Risk Yönetimi Laboratuvarı ve HSBC Portföy Yönetiminin düzenlediği Bireysel Emeklilik İstanbul Konferansı'nda bireysel emekliliğin gelişimiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Bostan "Getirilen yeni düzenlemelerin en önemli amacı sürdürülebilir ekonomik büyümeyi desteklemek ve uzun vadede cari dengedeki istikrarı sağlamak için tasarruf oranlarını artırmaktır" dedi.

Ülke ekonomisine olan katkılarının yanı sıra BES'in kuruluş amacı ve işleyiş olarak sosyal bir sistem olduğunu ifade eden Bostan, sistemin makro hedefinin ekonomi için kaynak yaratırken, mikro hedefinin ise kişileri tasarrufa yönlendirerek emeklilik dönemlerinde ek bir gelir sağlamak olduğunu aktardı.

Sisteme getirilen değişikliklere değinen Bostan, özellikle de devlet katkısının etkisiyle BES'in daha da sosyal bir çehre kazandığını belirterek, yapılan değişikliklerin en önemli hedefinin sistemi olabildiğince tabana yaymak ve toplumun farklı kesimlerine ulaşarak bütün vatandaşlara eşit şekilde sistemden faydalanma imkanı sağlamak olduğunu ifade etti.

Tasarrufların ve büyümenin paralel olmasının, ekonomik istikrarı beraberinde getirdiğine dikkati çeken Bostan, BES'in tasarrufları teşvik eden ve ekonominin sürdürülebilirliğini destekleyen, sosyoekonomik bir sistem olduğunu kaydetti.

Küçük ve dağınık tasarrufları oluşturan yastık altı paraların finansal piyasalar üzerinde ciddi bir etkiye sahip olacağını vurgulayan Bostan, şunları kaydetti:

"GSYİH'nın yüzde 7 ile yüzde 17 oranına tekabül eden bu paraların 50-120 milyar dolar arasında olduğu tahmin edilmektedir. Türkiye'de şu anda işlem gören hisse senetlerinin toplam piyasa değeri 285 milyar dolar. Bu demek oluyor ki yastık altı paralar borsanın piyasa değerini teorik olarak en az yüzde 18 artırma potansiyeline sahiptir. BES, doğrudan devlet katkısı ile bu paralar için en uygun yatırım seçeneğidir. Sonuç olarak, yastık altı bu küçük ve dağınık paralar sermaye piyasalarının değeri, işlem hacmi ile uzun ve kısa vadede de borsa cirosunu artıracaktır."

"Penetrasyon oranı yüzde 2'den yüzde 11'e ulaşacak"

"Sistemin 20'inci yıl dönümü olan 2023 yılında emeklilik fon büyüklüğünün 400 milyar liraya ve katılımcı sayısının da en az 15 milyona ulaşacağını tahmin ettiklerini aktaran Bostan, ayrıca bugün yüzde 2 oranında olan penetrasyon oranının da yüzde 11'e ulaşacağını öngördüklerini ifade etti.

Bu hedefler gerçekleştirildikten sonra, İstanbul'un 2023 yılında uluslararası finans merkezlerinden biri olacağını aktaran Bostan, "Beklentimiz 'Türk Varlık Yönetimi' endüstrisi komşu ülkelerdeki şirketlerin finansman ihtiyaçlarını karşılayan önemli bir oyuncu olacak. Türk Varlık Yönetim sektörü 10 yıl içerisinde bölgeye hakim olacak. ve daha da önemlisi, Türk Varlık Yönetim sektörü BES'in omuzlarında yükselecek. Sonuç olarak, 15 milyon katılımcıya ulaşılması sadece daha fazla tasarruf anlamına gelmiyor. Devlet katkısı 18 yaş üzeri tüm vatandaşları kapsadığı için, ülke nüfusunun büyük bir bölümüne sermaye piyasalarına erişim fırsatı yaratacak" değerlendirmesinde bulundu. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi 'Bes'in 20. Yıl Dönümünde 15 Milyon Katılımcı Hedefi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement