Tarım sektörünün önemli merkezlerinden Şanlıurfa'da, bereketli topraklara Atatürk Barajı'ndan yılın ilk suyu verilmeye başlandı.
Türkiye'nin ihtiyacı olan pamuğun yüzde 45'i, kırmızı mercimeğin yüzde 38'i, mısırın yüzde 22'si, arpanın yüzde 13'ü ve buğdayın da yüzde 9'unun üretildiği kentte, kuraklık nedeniyle çiftçiler, Devlet Su İşleri (DSİ) 15. Bölge Müdürlüğünden kanallara su verilmesi talebinde bulundu.
Talebi olumlu değerlendiren DSİ, Atatürk Barajı tünellerinin kapaklarını açarak kanallar vasıtasıyla Harran ve Suruç ovalarına su vermeye başladı.
DSİ 15. Bölge Müdürü Ahmet Ersin Gökçe, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Şanlıurfa'da yağışların az düşmesi nedeniyle kuraklık yaşandığını söyledi.
Kuraklığın sulama ihtiyacı bulunan bölgelerdeki ürünleri etkilememesi için bu yıl önceki yıllara göre kanallara suyu erken verdiklerini aktaran Gökçe, "Dün yaklaşık olarak 107 bin sulanabilir tarım arazisine sahip Harran Ovasına suyu bıraktık. Bugün de Suruç ovasının sulamaya açık 57 bin hektarlık alanına suyu bıraktık. İnşallah bu sulamayla çiftçilerimiz için bereketli bir yıl olur." diye konuştu.
Atatürk Barajı'nın 48 milyar 700 milyon metreküp su depolama alanı bulunduğuna işaret eden Gökçe, barajın şu anda yüzde 38 doluluk oranına sahip olduğunu kaydetti.
"Çiftçilerimiz rahat nefes alacak"
Ziraat Odası Başkanı Ahmet Eyyüpoğlu da yağışların bu yıl bölgede mevsim normallerinin altında olduğunu söyledi.
Kuraklık nedeniyle çiftçilerin zor bir yıl geçirdiğini aktaran Eyyüpoğlu, "DSİ 15. Bölge Müdürlüğü ile yaptığımız görüşmeler sonucunda Atatürk Barajı'ndan ovalara su verilmesi karar aldık. Yapılacak sulamayla çiftçimiz bir nebze olsun rahat nefes alabilecek." dedi.
Son Dakika › Ekonomi › Bereketli Topraklar Suyla Buluşturuldu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?