Başbakan Yıldırım: Kentsel Dönüşümde Harç Muafiyeti Yüzde 150'ye Çıkarılacak - Son Dakika
Ekonomi

Başbakan Yıldırım: Kentsel Dönüşümde Harç Muafiyeti Yüzde 150'ye Çıkarılacak

Kentsel dönüşüm için özel faiz tarifesini 2018'den itibaren hayata geçireceklerini belirten Başbakan Yıldırım, "Harç muafiyeti yüzde 150'ye çıkarılacak" diye konuştu.

22.11.2017 09:18  Güncelleme: 09:20

Kentsel Dönüşüm ve Stratejik Yaklaşımlar Kurultayı, dün Antalya Belek Atlantis Otel'de gerçekleşti. Başbakan Yıldırım, kentsel dönüşümün çok önemli olduğunu belirterek, bu yönde sorunları gidermek amacıyla atılacak adımları anlattı. 2018'den itibaren kentsel dönüşüm için özel bir faiz tarifesini hayata geçireceklerini aktaran Yıldırım, sektöre müjde üstüne müjde verdi.

"MÜLKİYETİNİ BELGELENDİREMEYENE DESTEK VERECEĞİZ"

Başbakan Yıldırım, "Vatandaşımıza evin dönüşümü yapacağı binanın metrekaresi kadar harç muafiyeti sağlıyoruz geri kalan bölüm içinse harç alıyoruz. Bu durum dönüşüm yapan vatandaşa yük getiriyor. Bu konuda çalıştık. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı harç muafiyetini yükseltme kararı aldı. Harç muafiyeti yüzde 150'ye çıkarılacak" dedi. Mülk sahiplerine yapılan ikamet yardımında ikamet bildirme şartının kaldırılacağını aktaran Yıldırım, "Gecekondu sahibi, kiracılar, tapusu olmayanlar ikametini belgelendiremiyor. Bu mağduriyeti gidermek için de mülkiyetini belgelendiremeyenlere de destek vereceğiz" diye konuştu.

BELEDİYELERE DESTEK ARTACAK

Dönüşüm sürecinde vatandaşı yanlış yönlendiren kişilerin olduğuna dikkat çeken Yıldırım, "Mesela hileli hisse devriyle adresi yurtdışına taşıyorlar ve tebligat sorununa neden oluyorlar. Bunun altında da dönüşümün hızını kesmek gibi bir art niyet yatıyor. Artık kentsel dönüşümde elektronik tebligata geçeceğiz" ifadelerini kullandı.

Kentsel dönüşüm yapan belediyelere hem finans hem de kaynak desteği sağlayacaklarını belirten Yıldırım, şunları anlattı:

"Ayrıca belediyelerdeki bürokrasiyi azaltacağız. Plan, parselizasyon süresi ve dönüşüm alanlarında askı sürelerini kısaltacağız. Bina ve parsel bazlı dönüşümden alan bazlı dönüşüme geçişi teşvik edeceğiz. Parsel bazlı destekleri de artıracağız. Kamu idareleri kendi aralarında işbirliği protokolüyle kentsel dönüşüm yapabilecek. Belediyelerimiz birbiriyle çalışabilecek."

ÖZHASEKİ: KUR RİSKİNİ ALIRIZ

Kentsel dönüşümün finansmanı için atılacak adımları açıklayan Çevre ve Şehircilik Bakanı Özhaseki, gerekirse kur riskine katlanıp, kredi alabileceklerini aktardı. Özhaseki, "Maliye Bakanımız ile konuştuk. Kentsel dönüşümün finansmanı için adımlar atacağız. Bu işin finansmanı için gerekirse Dünya Bankası, Avrupa Yatırım Bankası, İslam Kalkınma Bankası'ndan kredi kullanacağız. Kur riskini de biz kamu olarak üzerimize alacağız" dedi. Artık altyapısı olmayan, susuz, elektriksiz köy kalmadığına dikkat çeken Özhaseki, İller Bankası'ndaki fonun da dönüşüm için kullanılacağını kaydetti. Kentsel dönüşümde en büyük görevin belediyelere düştüğünü belirten Özhaseki, yerli ürün kullanarak dönüşümü sağlayan belediyelere sıfır faizli, 2 yıl süreyle kredi vereceklerini aktardı.

54 İLDE 191 DÖNÜŞÜM PROJESİ

TOKİ Başkanı Mehmet Ergün Turan da, kentsel dönüşümle ilgili son rakamları paylaştı. Son 14 yılda kentsel dönüşüm kapsamında yaklaşık 17 milyar liralık ihale yaptıklarını aktaran Turan, şunları söyledi:

"Şu anda 54 ilde 191 kentsel dönüşüm projesi yürütüyoruz. Bu kapsamda ihale ettiğimiz konut sayısı yaklaşık 140 bin. TOKİ'nin ürettiği konutlar içinde kentsel dönüşüm konutlarının oranı bu yıl ilk kez yüzde 38'e çıktı. Dönüşüm programıyla, kent merkezlerini sanayi sitelerinden arındırıyoruz. Önümüzdeki ay Diyarbakır 4. Sanayi Sitesi'nin ardından Aksaray Sanayi Sitesi'ni ihale edeceğiz."

GAYRİMENKUL SERTİFİKASINA YENİ DÜZENLEME

'Kentsel Dönüşümde Sürdürülebilirlik' panelinde konuşan KONUTDER Başkanı Altan Elmas, gayrimenkul sertifikası üzerine, Sermaye Piyasası Kurulu ile yeni model üzerine çalıştıklarını söyledi. Elmas, "Sertifikada 3 yıllık bir süreç var. Bunun ya konuta dönmesi ya da ödeme yapılması gerekiyor. Bu sertifikaların projeden projeye geçişine müsaade edilirse vatandaşımız 9 yılda konut sahibi olabilecek noktaya gelebilir. Üzerinde çalışıyoruz" dedi. GYODER Başkanı Feyzullah Yetgin de yerli ve milli olması açısından gayrimenkul sertifikasının önemine dikkat çekti. Torunlar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Torun ise "Finansal alanda yeni politikalar oluşturulup sektöre destek olunması lazım" diye konuştu.

MODERN YAPI TURİSTİ ÇEKER

Moderatörlüğünü aHaber Ekonomi Müdürü Özlem Doğaner'in yaptığı panelde konuşan Turizm Yatırımcıları Derneği Başkanı Oya Narin, turizmde elde edilen geliri artırmak ve sürdürülebilir kılmak için destinasyon yönetiminin doğru yapılması gerektiğini söyledi. Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü de "Kentsel dönüşüm modern bir şehir ortaya çıkaracak. Bunu başarabilirsek Antalya merkezi turizmden daha fazla pay alacak" dedi. Limak Turizm Grubu Başkanı ve AKTOB Başkan Yardımcısı Kaan Kavaloğlu da "Sürdürülebilirliğin sağlanması açısından merkezi yönetimle yerel yönetimin el ele hareket etmeli" diye konuştu. (Sabah)

Başbakan Yıldırım: Kentsel Dönüşümde Harç Muafiyeti Yüzde 150\'ye Çıkarılacak

Son Dakika Ekonomi Başbakan Yıldırım: Kentsel Dönüşümde Harç Muafiyeti Yüzde 150'ye Çıkarılacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement