Türkiye'nin önde gelen beyaz et üreticisi Banvit'in Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Görener, sektörün ihracat pazarının yüzde 60'ını Irak'ın oluşturduğunu belirterek, "Sektör olarak Irak'a bağımlıyız. Irak bir gün patlar mı patlamaz mı bilemem, ama ihracat her geçen yıl artıyor" dedi.
Balıkesir'in Bandırma İlçesi'ndeki tesislerinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Ömer Görener, tavukçuluk sektörü olarak ciddi anlamda ithalat yapan ülkelerle çevrilmiş durumda olduğumuzu belirtti. Görener, "Bizler 10 sene evvel ihracatı bilmiyorduk. İhracatı sadece içeride talep üretimden fazla olduğunda fiyatlar iyice dibe vurduğunda o maldan kurtulmak için yurt dışına mal yollamak olarak algılardık. Talep fazlası bu mallardan kurtulmak için yaptığımız bu çabalar bir süre sonra hakiki ihracat pazarına dönüştü. Hakiki ihracat pazarının yüzde 60'ını Irak oluşturmaktadır. Sektör olarak Irak bağımlısıyız. Irak bir gün patlar mı patlamaz mı bilemem ihracat her geçen yıl artıyor" dedi.
"BREZİLYA YERİNE TÜRKİYE TERCİH EDİLİYOR"
Suudi Arabistan, Dubai, Kuveyt ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi körfez ülkelerine Türkiye'ye olan yakınlarından dolayı küçük miktarlarda beyaz et ihraç ettiklerini kaydederek, "Araplar petrolün yüz dolar olduğu bir ortamda hep alıcı olacaklar. Ayrıca beyaz et üretimi için önlerinde klimatik engeller de bulunmaktadır. Körfez ülkeleri Brezilya'dan mal alabilmek için 20-30 konteyner bağlantı yapmak, parayı önceden çıkarmak zorundalar. 2.5 ay sonra gelecek bir malın piyasa fiyatını bilmelerinden dolayı ülkemizi tercih etmektedirler. Oysa Türkiye'den aldıklarında malları 3 gün sonra Bağdat'a, hızlı servis ile 1 hafta sonra da Cidde'ye iniyor, dolayısıyla pazar fiyatı riskleri yok. Bundan dolayı da Türkiye'den artan oranda bu ülkelere ihracat yapılıyor. Geçtiğimiz sene sektör olarak 320 bin ton civarında ihracat yaptık. Bu sene bu rakamın 400 bin tonu bulması bekleniyor" diye konuştu.
"TÜRKİYE BÖLGELERE BÖLÜNMELİ"
Beyaz et sektörünü bekleyen tehlikelere de değinen Görener "Beyanı zorunlu hastalıklar konusunda Türkiye'nin bölgelere ayrılması gerekiyor. Geçtiğimiz yıllarda ülkemizde kuş gribi vakasına rastlanıldı. Bundan dolayı ülke beyaz et sektörü ihracat yapamadı. İsrail'i bile dörte bölmüşler. Bakanlık bu gibi durumlar için ülkeyi 81 bölgeye bölmesi gereklidir. Bir bölgede beyanı zorunlu bir hastalık çıkarsa sadece o bölgeden ihracat yapılmamalı, tüm ülkeden değil. İhracat diğer bölgelerden yapılmaya devam edilmelidir. Bunu Tarım Bakanlığına bir türlü anlatamadık. Bu konuda bakanlığın bir çalışma yapması gereklidir. Ülke olarak bunu beceremezsek kötü sonuçlarla karşılaşabiliriz. Bunun biran önce halledilmesi gereklidir"dedi.
"FİYATLARI ARZ TALEP BELİRLİYOR"
Ramazan ayı ile birlikte tavuk fiyatları konusunda bir baskı oluştuğunu dile getiren Görener, şöyle devam etti:
"Ramazan ayı öncesinde tavuk fiyatları artmıştır. Ancak bu fiyatlar mayıs ayı fiyatlarına ulaşmamıştır. Beyaz et sektörü rekabete açık bir sektördür. Sektörde 20'inin altında şirket var. Bunun 10 tanesi pazarın yüzde 80'ini hakimdir. Bunların arasında kanlı bıçaklı bir rekabet vardır. Arz ve talep dengeleri beyaz et fiyatlarının belirlenmesinde önemli etki yapmaktadır. Bir anda talep fazla olduğu zaman fiyatlarda artmaktadır. Talep azsa fiyatlarda düşmektedir. Fiyatların arttığı bir ortamda şirket olarak fiyatlarınızı arttırmazsanız talepleri dengeleyemezsiniz. Eğer fiyatları arttırmazsanız 5'inci müşterinize malımız yok demek zorunda kalırsınız. Malımız yok demektense malım var ama bu fiyattan demek her zaman için daha doğrudur." - Bandırmabalıkesir
Son Dakika › Ekonomi › Banvit'in Başkanı Görener: Beyaz Et Sektörü Olarak Irak'a Bağımlıyız - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?