Seralarda kullanılan bombus arılarının üniversitelerin araştırmaya yönelik çalışmaları hariç doğadan toplanmaları yasaklandı Seralarda kullanılan bombus arılarının üniversitelerin araştırmaya yönelik çalışmaları hariç doğadan toplanmaları yasaklandı. Ayrıca bombus arısı üretecek firmalara üretim izninin Nisan, Mayıs ve Haziran ayları içerisinde verilmesi kararlaştırıldı.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın "Bombus Arısı Yönetmeliği" Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmelik, yerli gen kaynaklarından olan bombus arısının doğadan toplanmasını ve yurt dışına kaçırılmasını önlemek, denetimli koşullarda yetiştirilmesini teşvik etmek, sağlıklı ve kaliteli bitkisel ürünler üretimi için seralarda kullanımını yaygınlaştırmak ile ilgili esasları belirlemek amacıyla yayımlandı.
-FİRMALARA ÜRETİM İZNİ NİSAN, MAYIS VE HAZİRAN AYLARINDA VERİLECEK-
Bombus arısı üretecek Firma, kapasite durumu, üretim aşamaları ve yatırımın terminini içeren proje hazırlayacak. Bombus arı kolonisi üretiminde kullanacağı materyali ve üretim teknolojisini nereden temin edeceğini belirtecek. Teknolojisini yurt dışı firmadan alacak ise, ilgili bombus firması ile yapacağı üretim sözleşmesi ile Bakanlığa başvuracak. Yatırım için ön izin alacak. Yatırım tamamlandıktan sonra komisyon işletmeyi inceleyecek. Üretim laboratuvarı alt yapısı ve materyal temini konularında yapılacak değerlendirme sonucu yeterli bulunan firmaya üretim izni, Nisan, Mayıs ve Haziran ayları içerisinde verilecek. Firmalar, işletmelerinde ürettikleri ana arıları kullanarak koloni üretimine geçmek zorunda olacak. Bu firmaların dışa bağımlı kalmadan laboratuvar şartlarında üretime geçmeleri esas olacak.
Öte yandan, Bakanlıktan izin alınması kaydı ile araştırma müdürlükleri ve üniversitelerin araştırmaya yönelik çalışmaları hariç, bombus arısı türlerinin doğadan toplanması yasak olacak.
-SALGIN ARI HASTALIĞI GÖRÜLDÜĞÜNDE BAKANLIK İL VE İLÇE MÜDÜRLÜKLERİNE BAŞVURU YAPILACAK-
Bombus arısı ithali ve ihracı, 5996 sayılı Kanun ve Ekonomi Bakanlığınca yayımlanan ithalat ve ihracat ile ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde yapılacak.
Firma, il veya ilçe müdürlüğünde görevli konu uzmanı ziraat mühendisi veya veteriner hekimin, laboratuvarda üretildiğine ilişkin raporuna istinaden, bombus arısı ihracatı yapacak.
Ayrıca, polinasyonda bombus arısı kullanımını geliştirici ve özendirici tedbirler Bakanlıkça alınacak. Bombus arısı üretim işletmesinde herhangi bir salgın arı hastalığının görülmesi durumunda, mutlaka en yakın il veya ilçe müdürlüğüne hastalık ihbarı yapılacak. İl veya ilçe müdürlüğü tarafından hastalıkla mücadelede 5996 sayılı Kanunun ilgili hükümleri uygulanacak.
Öte yandan, Bakanlık il veya ilçe müdürlükleri; gerek gördüğü tarihlerde, üretilen bombus arısı, kovan ve her türlü malzemenin kontrol ettirilmesine ve rapor tanzimine yetkili kılındı. Ayrıca, üretilen bombus kolonisi kutusunun üzerinde firma ismi, adresi, telefonu, uygun taşıma ve kullanım koşullarının firma tarafından belirtilmesine karar verildi.
-BRUSELLOZ VE TÜBERKÜLOZ YÖNETMELİKLERİNDE DEĞİŞİKLİK-
Bakanlığın, "Bruselloz ile Mücadele Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" ile "Sığır Bovine Tüberkülozu Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" kararları Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Buna göre, bruselloz ile mücadelede ve sığır bovine tüberkülozunda daha önce Hayvan Sağlığı ve Zabıtası Kanunu'na dayanılarak yayımlanan Yönetmelikler, Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu kapsamına alındı. - Ankara
Son Dakika › Ekonomi › Bakanlık Bombus Arılarının Doğadan Toplanmasını Yasakladı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?